Subat Ayinda En Çok Yeni Anayasa Konusuldu

Medya Takip Merkezi (MTM), Subat ayi toplumsal ve siyasi gelisme raporuna göre; Cumhurbaskani Erdogan'in "Yeni Anayasa” çagrisi Türk siyaset gündemine damga vurdu.

Gündem 9.03.2021 10:46:52 0
Subat Ayinda En Çok Yeni Anayasa Konusuldu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Yeni Anayasa çagrisi Subat ayinin en çok konusulan siyasi basligi oldu. CHP eski Milletvekili Muharrem Ince’nin CHP ile yollari ayirmasi da Subat ayi siyaset gündeminin diger bir önemli basligi olurken, Türkiye’nin Milli Uzay Programi ve ilk yerli sürücüsüz otobüs tanitimi da gündemde bolca yer buldu.

Yeniden Kurulus Anayasasi, 27 bini askin habere konu oldu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, "yeni anayasa" çagrisi, Subat ayi gündeminin en çok konusulan konusu oldu.  Cumhurbaskani Erdogan daha önce 19 defa degisiklige ugrayan 1982 darbe Anayasasi ile ilgili; “Degistirile degistirile iç bütünlügünü ve tutarliligini kaybeden mevcut anayasayi bir kenara birakip yeni sivil bir anayasa üzerinde çalismak, Türkiye’nin önünde 2053’e kadar uzanacak engin ufuklar açacaktir.” seklinde konustu. Cumhurbaskani Erdogan yeni anayasa çalismalarinda her kesimden destek beklediklerini belirtirken, siyaseti polemik tuzagi olmaktan çikarip hizmet yarisi haline dönüstürmekte, ahlaki ve ilkeli temelini güçlendirmekte kararli olduklarini da belirtti. 

"Yeniden Kurulus Anayasasi” olarak adlandirilan yeni Anayasa, 2 yillik sürede temellendirip hayata geçirilmek isteniyor. Yeni Anayasa süreci 4 asamali olacak ve ilk asamada Anayasa için bir Bilim Kurulu olusturulacak. Son asama ise halk oylamasi olacak. Türkiye, bundan önceki bütün anayasalarini darbe gibi olaganüstü dönemlerde, onayi alinmayan anayasalara evet demek zorunda kaldigi için, yeni anayasa hayata geçirilebilirse millet iradesi ile yapilmis ilk sivil anayasa olma özelligini de tasiyacak. Ay boyunca toplam 27 bin 708 haberde yer alan Yeni Anayasa, Subat ayi gündeminin en çok konusulan siyasi basligi oldu.

Muharrem Ince’nin istifasi medyada genis yer buldu

Subat ayinda gündemde yer edinen diger bir siyasi konu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Muharrem Ince’nin "CHP ile yollarimi ayiriyorum" diyerek partisinden istifa etmesi oldu. “Bin Günde Memleket Hareketi” adli bir olusum baslatan ve yeni parti kurma hazirligi içinde olan Muharrem Ince, yeni bir yola çiktiklarini ve hedeflerinin yüzde 50+1 oldugunu belirtti. Muharrem Ince'nin kurmasi beklenen parti için, Memleket Hareketi'ni destekleyen bazi CHP’lilerin istifalari devam ederken Ince de çalismalarina hiz verdi. Partinin ismi, logosu, müzigi ve tüzügü ile ilgili degerlendirmeleri yapan Ince ve ekibinin, partinin ismiyle ilgili "Umut Partisi" ve "Memleket Partisi" seçenekleri üzerinde durdugu da belirtildi. Istifasi ve sonrasinda yaptigi açiklamalar ile gündeme gelen Muharrem Ince, ay boyunca toplam 14 bin 478 habere adini yazdirarak Subat ayinin en çok konusulan siyasi isimleri arasinda yerini aldi.

Türkiye Ay’a gidiyor!

Türkiye Uzay Ajansi (TUA), ülkemizin 10 yillik uzay çalismalarina yön verecek Milli Uzay Programi’ni duyurdu. Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanitim etkinliginde Türkiye’nin uzay hedefleri açiklandi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye'nin Milli Uzay Programi'na dair tanitim toplantisinda açiklamalarda bulundu. Gelecek 10 yilin nasil sekillenecegini açiklayacagini belirten Cumhurbaskani Erdogan, küresel uzay yarisinda ülkemizi üst liglere tasiyacagini ifade etti. Milli Uzay Programi ile stratejik 10 hedef belirlendigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, Cumhuriyet’in 100’ncü yilinda uluslararasi is birligi ile yakin Dünya yörüngesinde ateslenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay’a sert inis gerçeklestirilecegini ve tüm asamalar ile birlikte Türkiye’nin uzay alaninda görünürlügü artacagina degindi. Subat ayi toplumsal konularinin basinda gelen Milli Uzay Programi ay boyunca toplam 8 bin 965 habere konu oldu.

Gara Operasyonu baslatildi

Türkiye sinirina 40 kilometre uzakliktaki Gara bölgesinde bulunan Siyana'ya hava indirme yapilarak Pençe Kartal-2 Operasyonu baslatildi. Harekâtin temel amacinin, 2015 ve 2016 yillari arasinda PKK tarafindan kaçirilan ve yillar boyunca Irak'in farkli bölgelerinde gezdirilen 13 Türk vatandasi olan rehineleri kurtarmak için oldugu Genelkurmay tarafindan açiklandi. Türkiye'nin Irak sinirindan 35 kilometre derinlikte yaptigi bu kara operasyonu, sinira en uzak mesafede yapilan operasyonlardan biri oldu. 

Rehineleri kurtarmaya yönelik operasyonda 3 asker hayatini kaybetti. Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Irak'in kuzeyindeki Gara bölgesinde yürütülen askeri operasyonda rehinelerin tutuldugu magarada 13 Türk vatandasinin cansiz bedenine ulasildigini açikladi. Akar "Yapilan ilk incelemede masum ve silahsiz vatandaslarimizdan birinin omuzundan, diger 12 vatandasimizin baslarindan vurularak sehit edildikleri tespit edilmistir" ifadelerini kullandi. Milli Savunma Bakanligi, operasyonda öldürülen PKK'li sayisini 53 olarak açikladi. Subat ayi boyunca tüm Türk Milleti’nin sehitlerine agladigi Gara Operasyonu 5 bin 28 haberde yer aldi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °