SULTANLARIN TERCIHI DÜNYANIN TERCIHI OLDU

SULTANLARIN TERCIHI DÜNYANIN TERCIHI OLDU

Osmanli saray mutfaginin gözdesi olan, saray sofralarini süsleyen Sultani çekirdeksiz taze üzüm ihracatinda yildizi oldu.

Türkiye’nin sofralik taze üzüm ihracati ise; 2021 yilinin 10 aylik zaman araliginda yüzde 36’lik artisla 118 milyon dolardan 160 milyon dolara çikti. Sultani üzüm, taze üzüm ihracatinin yüzde 78’ini  karsiladi.

Düsük seker orani nedeniyle diabet hastalarinin tercihi olan Superior üzümü 6 milyon 579 bin dolarlik ,Red Globe üzümü ise 5,6 milyon dolarlik , Yalova Incisi 4,8 milyon dolarlik, Rezaki çesidi üzüm 2,6 milyon dolarlik, Antep Karasi üzümü ise 1,7 milyon dolarlik döviz getirisi sagladi.

Manisa-Izmir-Denizli üçgeninde 60 bin üreticinin 1 milyon 100 bin dönüm bag alanlarinda sultani üzüm üretimi yaptigi bilgisini veren Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, sultani çekirdeksiz üzümün enerji deposu oldugunu, karacigeri, kalp ve damar sagligini korudugunu, kolesterolü dengeledigini, unutkanliga karsi koruma saglarken, kan yapici özelligi oldugunu ve vücut direncini artirdigini, pandemi döneminde taze üzüme talep artisi oldugunu kaydetti.


10 aylik üzüm ihracati 2020 yilini geçti

Türkiye’nin 2020 yilinda 158 milyon dolarlik taze üzüm ihracati yaptigina isaret eden Uçak, “2021 yilinin 10 aylik döneminde 2020 yili ihracat rakamini geride biraktik. 2021 yili için belirledigimiz 200 milyon dolar ihracat hedefine emin adimlarla ilerliyoruz. Bu basarili tablonun ortaya çikmasinda büyük emekleri olan üreticilerimizi ve ihracatçilarimizi cani gönülden kutluyorum” diye konustu.

Sultani çekirdeksiz taze üzüm ihracati en çok  Rusya Federasyonu'na yapildi.Rusya Fedarasyonu'nu Ukranya, Beyaz Rusya ve Almanya izledi.. Türkiye, 2021 yilinin 10 aylik döneminde 46 ülkeye sultani çekirdeksiz taze üzüm ihraç etti.