Soguk havanin etkisiyle düsüse geçen bagisiklik mevsimsel gripten koronavirüse kadar birçok hastaliga kapi araliyor. Uzmanlar uygun beslenme modeliyle birçok rahatsizligin seyrinin yavaslatilmasinin yaninda önüne de geçilebildigini belirtiyor.
Formda kalirken bagisikligi güçlendirmenin önemli oldugunu belirten Beslenme Uzmani ve Diyetisyen Pinar Demirkaya, diyet yaparken kalori hesabi yapmaya gerek olmadigini söylüyor. Özellikle kis mevsiminde bünyeyi tehdit eden virüslere karsi metabolizmayi güçlendiren besinlerin tüketilmesi gerektiginin altini çizen Demirkaya, obeziteden hipertansiyona, Hasimato Hastaligi’ndan kalp-damar sorunlarina ve insülin direncinden diyabete varincaya kadar birçok rahatsizligin önüne geçilebildigini ifade ediyor. Demirkaya’ya göre kalori hesabi yapmadan hem zayiflamak hem de bagisikligi güçlendirmek önemli. Ancak yapilacak diyetler kisiye özel olmali çünkü her diyet herkese uymuyor. Dahasi, kalori hesabi yapilan diyetler yanlis sonuçlar verebiliyor. Demirkaya'nin konuyla ilgili önerileri ise söyle;
VÜCUT KITLESI,YAS,CINSIYET,STRES DIYETINIZI BELIRLEYEN UNSURLAR
Kisinin tüketebilecegi gidalarin detayli incelemelerden sonra belirlenmesi gerekiyor. Bu konuda vücut kitlesi, hareket sikligi ve uyku düzeni iyi saptanmali. Ayrica genetik faktörler, cinsiyet ve yas araliginin yaninda stres ölçüsü de yine önemli bir etken. Mikrobiyom analizi sonrasi ise gerekli diyet programina baslanabiliyor. Unutmamak gerekiyor ki, diyet kisiye özel hazirlanmali. Ancak genel programlara yumurtayla birlikte lif ve mineral bakimindan zengin domates, karalahana, salgam ve turp gibi süper gida adi verilen besinler dahil edilebiliyor.
BAGISIKLILIGINIZI BU BESINLER ILE GÜÇLENDIRIN; TAHIN,BROKOLI,ZENCEFIL
Güçsüz bir bedene sahip olduktan sonra zayiflamak önemli degil çünkü hastaliklar soguk havanin, hareketsizligin ve düzensiz beslenme gibi birçok faktörün etkisiyle bünyeyi tehdit ediyor.
Bagisikligi güçlendirmek için zencefil, kirmizi pancar, avokadonun yaninda çinko degerleri yüksek kabak çekirdegi ve tahin tüketilebiliyor. Ayrica C vitamini açisindan yüksek degerlere sahip besinler de beslenme planina eklenmeli. Brokoli ve maydanoz bol miktarda C vitamini içeren gidalar arasinda yer aliyor.
BESINLERINIZI FIIRNLAYIN VEYA HASLAYIN
Düsük glisemik indeksli ve lif içerigi bakimindan zengin besinler hem tok tutuyor hem de dengeli beslenme için hassas öneme sahip gidalar arasinda siralaniyor. Bu dogrultuda kabak, patlican ve karnabahar tercih edilebiliyor. Ancak pisirme yöntemi açisindan kizartmak yerine firinlama ile haslama, saglikli yasam için denge köprüsü görüyor.
Ayrica yogurt ile armut, kivi, elma, kuru kayisi gibi meyve ve sebzelerden hazirlanan zeytinyagli ve limonlu salatalar yine dengeli beslenme için tüketilebiliyor. Ceviz, findik, badem, kabak çekirdegi gibi yagli tohumlar ise beslenme modellerine kolaylikla dahil edilebiliyor.