Sürekli sikayet etme davranisinin özgüven eksikligi, kötümser bakis açisi ya da kendi hatalarini kapatmaya yönelik savunma mekanizmalari ile ilgili olabilecegini kaydeden uzmanlar, bu kisilerin kendilerini sürekli hakli gördüklerini, her seyden memnuniyet
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, sürekli sikayet etme psikolojisine iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Bazi insanlarin, arkadaslari, aileleri, isleri bazen de tüm hayatlari ile ilgili sürekli sikâyet ettiklerinin görüldügünü belirten Dilara Aloglu, “Bu kisiler, sanki hayatlarinda hiçbir olayin kendi kontrollerinde degil de baskalarinin kontrolünde gibi algilar ve tüm yasananlari disari atfetmeye meyilli olurlar. Olan biten tüm olaylar baskalari ya da kötü kader ve sanssizlikla iliskilendirilir. Kendilerini sürekli hakli görürler, her seyden memnuniyetsizlik duyarlar, düsük özgüven sahibidirler ve hiçbir sekilde aksiyon almak istemezler.” dedi.
Sürekli sikayet etme davranisinin kisinin özgüven eksikligi, kötümser bakis açisi ya da kendi hatalarini kapatmaya yönelik savunma mekanizmalari ile iliskili olabilecegini kaydeden Dilara Aloglu, “Sorunun nereden kaynaklandigi ile ilgili kendimize dönmekten kaçiniyorsak bu süreklilik arz eder ve bir süre sonrasinda tüm sorunlarin kaynagini baska kisilerde bulmaya baslariz.” diye konustu.
Bu davranisin kisilerin çevresindeki bireyleri de olumsuz yönde etkileyecegini belirten Dilara Aloglu, “Bu tarz ebeveynlerle yetisen bir çocuk oldugunuzu düsünün. Çocuklar ebeveynlerini rol model alirlar ve sorun çözme becerilerinde de en önemli kaynaklardan biri ebeveynleridir. Bu tutumlarin sergilendigi bir evde yetisiyorsaniz siz de bir süre sonrasinda sürekli olaylar kendi kontrolünüzde degilmis gibi algilayacak ve disari atfetmeye baslayacaksinizdir.” diye konustu.
“Her seyden sürekli olarak yakinan ve sikayet eden insanlarin çözüm beklemediklerini, bu durumdan hosnut olduklarini ve bu sekilde kendilerini beslediklerini görürüz” diyen Dilara Aloglu, bu durumun kisiyi olumsuz sekilde etkiledigini belirterek sunlari söyledi:
“Bu durum kisilerin motivasyonunu ve olaylara bakis açilarini da son derece olumsuz etkilemektedir. Is yeri ile ilgili sürekli sikayet eden biri verimli bir sekilde çalisamaz. Arkadaslarindan sürekli olarak yakinan bir kisi saglikli iliskiler kuramaz. Hayatlarinin tümü farkindan olmadan bu durumdan bir sekilde etkilenir ve girdap gibi kisiyi etkisi içine alir. Genel olarak insanlar da sürekli sikayet eden insanlardan uzak kalmak istedikleri için bu durum aslinda bu kisileri yalnizlastirir.”
Bazi kisilik özelliklerinde farkli sekilde görülüyor
Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, bazi kisilik özelliklerinde bu tür yakinmalarin çesitli sekillerde görülebilidigini belirterek su bilgileri verdi:
Narsisist kisiler, sürekli hakli olduklarini ve her seyin hep en iyisini hak ettiklerini düsündükleri için baskalarini suçlarlar. En iyiyi her zaman kendilerinin bildiklerine inanirlar.
Obsesif kisiler ise, islerin kendi istedikleri sekilde ilerlememesinden, istenildigi gibi yapilmamasindan ve olaylarin kendi kontrollerinden çikmis olmasindan sürekli olarak yakinirlar.
Paranoid kisiler, diger insanlara karsi olan güvensizlikleri yüzünden baska insanlari düsmancil olarak algilarlar ve insanlara güvenmemek üzerine kafa yorarak tek baslarina kalmaktan sikayet edebilirler.
Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, “Her kisilik özelliginin kendine göre sikayet etme nedeni vardir ancak bu durum özgüveni, iç kontrol odagi ve problem çözme becerisi yeterli olan insanlarda görülmez.” dedi.
Dilara Aloglu, sözlerini söyle tamamladi: “Sürekli sikayet etmekle ilgili bir durum içerisinde oldugunuzu ya da yakin çevrenizde bu tür söylemlerde bulunan kisilerin oldugunu düsünüyorsaniz onlara farkli açilardan bakabilmek ve bazi olaylarin kendi kontrollerinde olabilecegini göstermekle ilgili destek almalarini önerebilirsiniz. Unutmayin ki, sürekli sikayet etmek, çaresizlik, karamsarlik, umutsuzluk gibi olumsuz duygulari da beraberinde getirecek, tüm hayatini ve iliskilerinizi etkileyecektir. Bugüne kadar sikâyet ederek herhangi bir isin çözüme ulastigini dünyanin hiçbir yerine görmedik, eger durum bu sekilde olsaydi herkes bu yönteme basvururdu.”