"SÜRÜCÜ BELGESI ALIRKEN YAS DEGIL OLGUNLUK ÖNEMLI”

"SÜRÜCÜ BELGESI ALIRKEN YAS DEGIL OLGUNLUK ÖNEMLI”

Türkiye'nin ilk Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak, Radyo Trafik'te, Radyo Trafik Ankara Yayin Yönetmeni Elvan Palasoglu'nun sundugu "Uzman Görüsü” programina konuk oldu. Prof. Dr. Yesim Yasak, ehliyet almanin sartlari ve araç kullanan

Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak: “Trafik ortamdir, davranislarimiz ortama göre uyum saglar. Beden sagligimiz kadar ruh sagligimizda önemli. Psikolojik sorunlarimiz aracimizi bir silaha dönüstürebilir. Trafikte bir kisinin sorumsuz davranisi bir baska kisinin canini alabilir.” dedi.

“SÜRÜCÜ BELGESI ALMAK KOLAY OLMAMALI”

Prof. Dr. Yasak toplum olarak sürücü belgesi almaya bakis açimizi degerlendirdi. 18 yasina gelen herkesin sürücü belgesi almasi zorunluymus gibi davranildigini söyleyen Trafik Psikologu söyle devam etti: 

“Sürücü belgesi alabilmemiz için algimizin, yeteneklerimizin, refleksimizin belli bir düzeyde olmasi gerekiyor. En önemlisi kendimizi degerlendirebilme olgunluguna sahip olmamiz gerekmekte. Sürücü belgesi, kisiliginin oturdugunu, bireyin olgun oldugunu ve trafikte gerekli kurallara uyacagini gösterir. Stajyer sürücü uygulamasi bu noktada çok önemlidir. Bireyin sürücü belgesini almaya hak kazanmadan önce o belgeyi hak edip hak etmedigini bu dönemde göstermesi gerekiyor. Almanya ve Avusturalya’da stajyer sürücüler kirmizi isikta dahi geçtiklerinde hemen bir takim testlere tabi tutuyorlar ve sürücüyü farkindalik egitimine göndererek kendisini görmesi ve tanimasini sagliyorlar.”

“TOPLUMU GERMEMEK LAZIM”

Prof. Dr. Yesim Yasak, siklikla tartisilan sürücü belgesi olanlari belirli araliklarla saglik kontrolleri ve testlerden geçirmenin faydali olmayacagini da aktardi. Bunun yerine denetimleri düzenli yapmanin önemine vurgu yapan Yasak, “Sürücüleri sürekli saglik kontrolleri ve testler ile kontrol ederek toplumu germemek gerekir.” dedi ve ekledi: 

“Sürücü belgesi alanlari her sene ya da belli araliklarla testlere tabi tutmak bireyleri gerecektir. Çözüm sürücüleri devamli testlere tabi tutarak degil denetimleri düzenli olarak yaparak olur. Çünkü her yil milyonlarca kisinin psikolojik ve saglik testlerinden geçmesi gerçekçi degil. Ülkemizde saglik muayeneleri sadece belge imzalatmaktan öteye gitmiyor. Sürücü belgesi almadan önce saglik ve psikolojik testlerin kurallara uygun bir sekilde yapilmasi gerekiyor. Daha sonra trafikte yapilacak denetimler, sürücünün trafikte aldigi cezalar ve yaptigi hatalar ile degerlendirilmesi gerekir.”

“BEDEN KADAR RUH SAGLIGIMIZ DA ÖNEMLI”

Ayrica, “Bedenin hasta ise ruhun, ruhun hasta ise bedenin de hastalanir” diyen Trafik Psikologu Yasak, sözlerine söyle devam etti:

“Insanlarin, depresif rahatsizligi olan bireylerden kaçma egilimi var. Bu nedenle insanlar psikolojik sorunlarinin üzerine maalesef gitmiyorlar ve fiziksel rahatsizliklarina verdikleri önemi psikolojik rahatsizliklarina vermiyor. Saglik sorunlarina bir bütün olarak bakmamiz gerekiyor. Sadece bedenen degil ruhsal sagligimiz da önemli. Bedenimiz ne kadar saglikli olursa olsun ruhumuz hasta ise çabuk öfkelenir ve çevremize tahammülümüz azalip baskalarina zarar verebiliriz.” dedi.