Suyun Iyilestirici Gücü Hastalara Umut Oluyor

Suyun Iyilestirici Gücü Hastalara Umut Oluyor

Vücut agirliginizin yüzde 60'ini beyin agirliginin ise yüzde 90'ini olusturan sagligimiz için hayati bir öneme sahip bir sivi olarak karsimiza çikan su, ayni zamanda hastaliklarin iyilestirilmesinde de aktif bir rol oynuyor.

Suyun iyilestirici gücü basta kas ve iskelet sistemi rahatsizliklari olmak üzere birçok hastaligin tedavisinde önemli bir yeri olan ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon’ alaninda da ortaya çikiyor. Yerçekiminin azalmis etkileri, kaldirma kuvveti, hidrostatik basinç dahil olmak üzere suyun benzersiz özelliklerinin hastalara sifa oldugunu dile getiren Romatem Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Nurten Küçükçakir, “ Bu yönteme hidroterapi veya su içi tedavi diyoruz. Suyun agirliksiz olmasi sayesinde tedavi süreçlerinde hastalar dik durabilir ve kendi kendine yürüyebilirler. Bu hareket özgürlügü de kisilere birçok fayda saglar” ifadelerini kullandi.

Günlük belli miktarda tüketilmesi sagligimiz için önemli bir rol oynayan su, birçok hastaligin tedavisinde de karsimiza çikiyor.  Tipta hidroterapi yani su içi tedavi olarak bilinen,  ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon’ alaninda ise siklikla kullanilan bu yöntem;  Hemipleji (inme vakalari), omurilik yaralanmalari, serebral palsi (CP), multipl skleroz (MS), Parkinson hastaligi, diz ve kalça kireçlenmeleri, bel boyun fitiklari gibi birçok saglik sorununun iyilestirilme sürecinde yüz güldürüyor.

Hem Eglenceli Hem de Faydali Terapi

Suyun faydalarinin saymakla bitmedigini dile getiren Romatem Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Nurten Küçükçakir, “Dünyada hizla gelisen bu yöntem ülkemizde de yaygin bir sekilde kullaniliyor. Çünkü hastalara büyük kolaylik sagliyor.   Su, gevseme ve agrinin giderilmesi için yaklasik 35 dereceye kadar isitilirken, hidrostatik basinç dolasimin desteklenmesine yardimci olur. Suda egzersiz yapmak, karada egzersiz yapmaya göre ek faydalar saglar. Çünkü kaldirma kuvveti vücudun daha hafif hissetmesini saglar ve hastalarin karada yapamayacaklari egzersizleri yapmalarina olanak saglar.  Hem eglenceli hem faydali bir tedavi gibi görüldügü için kisilerin tedavi sürecine katilimi da artiyor” dedi.

Kisilerin Özgüvenini Arttiriyor

Hidroterapi seanslarinin her hasta için ayni olmadigini belirten Dr. Küçükçakir, sözlerini söyle sürdürdü:  “Bu nedenle detayli bir doktor muayenesinden sonra bu tedavi önerilir.  Çünkü soruna ve kisiye özel programlamalar yapilir, ona göre çalisilir.  Bu terapi ayni zamanda hastalarin öz güven seviyelerini de arttiriyor diyebiliriz.   Örnek vermek gerekirse yürüme zorlugu çeken bir hasta, suyun kaldirma kuvveti sayesinde daha özgür hareket edebilirken daha rahat egzersiz yapabiliyor. Bir seyleri yapabildiklerini görmek iyilesme sürecini de hizlandiriyor. Hangi hastalik olursa olsun tedavi programi ve yöntemleri hastaya en dogru sekilde hidroterapi ile kombine edilirse tedavi basari orani oldukça yüksek yüzdelere ulasabilmektedir”