TALAN DÜZENI MENEMEN'IN KADERI MI?

TALAN DÜZENI MENEMEN

Yazi dizimizde adi geçen, kendine cevap hakki dogduguna inanan her kisi ve kurum için sayfalarimiz açiktir. Verecekleri beyanatlari da ayni sayfada ayn sekilde yayinlayacagimizi taahhüt ediyoruz.

YANKI Gazetesi'nin bir önceki sayisinda yayinladigi Menemen dosyasi genis ilgi uyandirdi.

Kamuoyuyla paylastigimiz bilgi, belge ve iddialar sadece bölgemizde degil, Ankara'da da yanki buldu.

Buzdaginin sadece görünen kismiyla basladigimiz yazi dizimizin bu bölümünde arazi yagmasi ve yandasa rant saglamak için verilen Menemen halkinin mali olan tasinmazlari konu aliyor ve soruyoruz:

'EYVAH Serdar Aksoy çikti. Ya kazara isi basina geçerse bu araziyi nasil satariz?’’ telasindan mi apar topar ve hiçbir hazirlik yapmadan meclis gündemine getirdiniz?'

Buradan tekrar hatirlatiyoruz: Yazi dizimizde adi geçen, kendine cevap hakki dogduguna inanan her kisi ve kurum için sayfalarimiz açiktir. Verecekleri beyanatlari da ayni sayfada ayn sekilde yayinlayacagimizi taahhüt ediyoruz.

 

Dosyamizin geçtigimiz sayidaki bölümünde Menemen Belediyesi’nde FETÖ yapilanmasini, bölgedeki arazilerin nasil peskes çekildigini ve rant akisi saglanarak nasil desteklendigini anlatmaya çalistik.

Ilçede dört dönem belediye baskanligi yapmis olan Tahir Sahin ile ilgili mahkemeye tasinan iddialar ve belgeleri gazetemizin daha önceki sayilarinda da dile getirerek muhatabina sorularimizi yöneltmis ve yanit hakkini kullanmasi için sayfalarimizin açik oldugunu belirtmistik.

Bu iddialar arasinda en önemli detaylardan biri, Tahir sahin döneminde imza altina alinan ve maddeleri ‘yok artik’ dedirten balli kira kontrati…

ISTE 'BALLI KONTRAT' MADDELERI

E.Ç. isimli sahsa büfe olarak kiralanan belediyeye ait tasinmaza ait kira kontrati yerel seçimlerden üç gün önce, 26 Mart 2019 tarihinde kayit altina aliniyor. Sahin’in partisi tarafindan aday gösterilmedigi seçimlerden bu kadar kisa süre öncesinde yapilan kontrat, belli kisi ve kesimlere rant saglama girisimi oldugunu düsündürüyor. Kontratin maddeleri arasindaki detaylar ise bu savi dogrular nitelikte.

Iste o kontratin maddelerinden bazilari:

Madde – 4: Sözlesme bitimine müteakip, 6 ay öncesinden Belediye tarafindan Noter’den tebligat yapilmadigi takdirde sözlesme kendiliginde 10 yil süre ile uzatilmis sayilir.

Madde – 5: Kiralayan, kiraci ile yapmis oldugu kira sözlesmesini fesh ettigi takdirde sözlesme süresi boyunca AYLIK 300.000 TL cezai tazminat ödemeyi pesinen kabul eder. Her yil tefe- tüfe oraninda artirilarak devam eder.

Madde – 6: Kiralanan yer herhangi bir sekilde iptal edilirse (Yargi yolu ve Belediye Meclis Kararinin degistirilmesi dâhil) Kiralayan ( Belediye) kiracinin 3. Sahislardan elde ettigi Kira geliri ve benzeri gelirleri pesinen ödemeyi kabul eder.

Madde – 7: Kiraci tarafindan 3. Sahislara kiralanan yerde sözlesme iptali herhangi bir nedenle iptali söz konusu oldugunda, Belediye 3. Sahislarinin zararini ödemeyi pesinen kabul eder.

Madde – 8: Dükkân kiracisi kullanmis oldugu dükkâni birakmasi veya kontratin feshi halinde dükkana var olan veya yapilan her türlü demirbas (Kepenk, Kapi, Pencere, dogramalari, Çati, Tavan, Batar kat, Elektrik, su sayaci ve tesisatlari vs.) söküp alabilir. Belediye hiçbir hak talep etmeyecektir.

YANITSIZ KALAN SORULAR

16 Ekim 2020 tarihli Yanki gazetesinde detaylariyla yer verdigimiz bu balli sözlesmenin ardindan Tahir Sahin’e asagidaki sorulari yöneltmistik:

1 - Söz konusu büfe ilk ne zaman kiralandi?

2 - Ilk kira sözlesmesinde de birazdan okuyacaginiz kira sözlesme maddeleri var miydi?

3 – Yerel seçimlere üç gün kala böylesine agir maddeleri içeren kira sözlesmesine nasil Menemen Belediye Baskanligi olarak imza attiniz?

4 – Bu maddelerle Menemen Belediyesini kiraciya mahkûm ettiginizin farkinda degil miydiniz?

Yayinimizin üzerinden 1 yili askin süre geçmesine ragmen yanitlanmayan bu sorularimizi tekrar ediyoruz.

YAGMA VE TALAN IDDIALARININ SONU YOK

Sadece bir örnek olsun diye verdigimiz büfe kiralama kontrati disinda Sahin dönemine ait baska iddialar da yer almakta.

Bu iddialar arasinda Menemen Belediyesi’nin spor alani ve yesil alan olarak tahsis ettigi yerlerin ticari isletme olarak verilmesi, Hakim ve Cumhuriyet Savci lojmanlarinin karsisinda yer alan parselleri imara aykiri biçimde dügün salonu olarak “Haci” lakapli H.D. vasitasiyla FETÖ ile baglantili kisilere vermesi de yer aliyor.

Yanki Gazetesi olarak, sayin Tahir Sahin’e yukaridaki iddialarimizi ve sorularimizi yineliyor, yanit vermesi durumunda noktasina virgülüne dokunmadan siz degerli okurlarimizla paylasacagimizi tekrar ediyoruz.

BASKAN DEGISIYOR, MENEMEN'IN KADERI DEGISMIYOR

Yukarida Tahir Sahin döneminden örnekler verdigimiz arazi yagmasi ve siyasi rant kavgasi günümüzde de olanca hiziyla devam ediyor. Bu baglamda Menemen Belediyesi Baskan Vekili Aydin Pehlivan’in Seyrek’e bagli Villakent Mahallesi’nde 160 ayri parseldeki kamu arazilerine dair aldigi satis karari ortaligi karistirdi. 1,6 milyar lira degerindeki tasinmazlarin satis yetkisinin 16 oyla belediye meclisinden geçmesinin ardindan çesitli kesimlerden tepkiler ve kafa karistiran sorular ortaya atildi.

CHP Menemen Ilçe Baskani Ömer Güney, “Belediyenin borcu 500 milyon lira. Satilacak arsalardan ise yaklasik kat kat fazlasi olan 1,6 milyar lira gelecek. Buna gerek yok. Yapilacak hukuka aykiri bu girisime izin vermeyecegiz” diyerek tepkisini dile getirirken, bunun Menemen’in gelecegini tehdit altina alan bir islem oldugunu ifade eden CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel de “milyonlarca metrekarelik yerlerin, belediye arazilerinin parsel parsel satilmasi yasal prosedüre uygun degil. Bu satislarin yapilabilmesi için bir kamu yarari olmasi gerekiyor. Satis yetkisini tek bir kisiye, yani sadece belediyeyi yöneten belediye baskanina ya da belediye baskan vekiline vermek kamu yarari ile bagdasmiyor. Belediye mevzuatina göre yasal bir is degil.” seklinde görüs bildirdi.

Konuyla ilgili TBMM’de soru önergesi veren CHP Izmir Milletvekili Atilla Sertel “Halka sormadan, meclis üyelerinin oy birligini almadan 1 milyar 600 milyon gibi bir rakamin söz konusu oldugu arazileri oldu bittiye getirerek satamazsiniz. Menemen’in simdiki belediye baskani seçilmis bir baskan degildir. Halkin gücünü arkasina alarak o koltuga oturmadi. O koltuga nasil oturdugu da ortada. Birileri kendi gelecekleri için bu satisin olmasini isteyebilir ancak bizler Menemen’in gelecegini ranta kurban etmeyecegiz. Sayin Içisleri Bakani bir an önce müfettis görevlendirmeli ve hukuksuz bir sekilde alinan karari mahkemeye dahi gerek kalmadan durdurmalidir.” dedi.

Seyrek Villakent’teki arazilerin satisisin oy çokluguyla meclisten geçirilmesinin ardindan, Menemen Belediyesi’nin Millet Ittifakina mensup Cumhuriyet Halk Partili ve IYI Partili meclis üyeleri konusu yargiya tasiyarak “Kamu hizmetine tahsis yoluyla, icra ve haciz tehdidini durdurabilecekken; halkin yararina, ilçenin ihtiyaçlarina yönelik projelerle bu arazileri sekillendirebilecekken; kolaya kaçip, dudak uçuklatan bir satisa yönelmek; ancak ve ancak bir “Rant Matematiginin’ sonucu olabilir! Proje ve kaynak üretmeden, satip savmak üstüne bir yol haritasi çikaran; çözümlerini Menemen’in arazileri üzerinden arayan bir yerel idare için ‘Art niyetli ve beceriksiz.” demek yanlis olmayacaktir.” seklinde açiklama yaptilar.



VATANDAS TEPKILI

Menemen halki, borç ödeme bahanesiyle yapilacak 1,6 milyar liralik satisa tepki gösterirken, baskanvekili Aydin Pehlivan’i da mirasyedilikle suçluyor.

Edinilen bilgilere göre, sözü edilen borç büyük oranda SGK ve vergi dairesi gibi kamu kurumlarina ait. Yani, bu borçlar yapilandirilarak ya da ek kaynak yaratilarak ödenmesi mümkün. Hali hazirda, ülke genelinde kamu kurumlarina borçlu olmayan belediye yok. Ancak, diger belediyelerin çogunlugu mal satarak borç ödeme yerine elindeki uygun tasinmazlari kat karsiligi degerlendirerek katma deger yaratma yolunu seçiyor.

Menemen’deki arazi satisinda kafalari karistiran bir diger husus ise, Ak Partili belediye Meclis Üyesi Hanefi Can’in henüz meclis toplantisi dahi yapilmadan, yani satis yetkisi alinip alinmayacagi belli olmadan sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimdi. Can, 25 Eylül tarihinde, yani meclis toplantisindan bir hafta önce yayinladigi mesajda “20 yillik CHP menemen belediyesi toplam 600 milyon TL borç batagina getirildi. Bizler de borç batagindan Menemen belediyemizi çikarmak için Seyrekköy’deki arsalarimizi TOKI ile anlasma yapmak zorunda kaldik” diyerek, bu satisin adrese teslim bir satis olacagini tescilledi.

KIMLERDEN GÖRÜS ALINDI?

Ak Partili Belediye Baskanvekili Aydin Pehlivan ve yönetiminin, geçici olduklarini bile bile, Belediye Baskani Serdar Aksoy’un göreve iade talebinin hemen ardindan alelacele, üstelik ‘adrese teslim’ satis yetkisi almasi pek çok kesim tarafindan manidar bulundu.

Menemen’in gelecegini ilgilendiren böyle bir karar öncesi, genel içtihatlar geregi ilçedeki sivil toplum kuruluslarinin, kamuoyunun ve kanaat önderlerinin bilgilendirilerek görüslerinin alinmasi gerekirken, bu yapilmadi.

Böyle büyük satislarda, SPK’ya (Sermaye Piyasasi Kurulu) tabi bagimsiz gayrimenkul degerleme firmalarina basvurularak tasinmazin ederi belirlenir. Bu sekilde, satisa sunulan arazi bedeline ait net rakam ortaya çikar. Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin pehlivan bunu da yapmadi.

Menemen Belediyesi’nde ilgili araziye ait parsel rayiç bedeli de belli degil. Çünkü, güncel rakamin belirlenmesi için gerekli çalisma da yapilmadi.

 


KAFA KARISTIRAN NOKTALAR…

Menemen belediyesi tarafindan satis yetkisi alinan parseller arasinda egiitim kurumlarina ayrilmis bir alan da bulunmakta. Bu arazinin de TOKI’ye verilip verilmeyecegi belli degil. (Uzun vadeli kiralama yöntemi ile verilebilir)

Yine TOKI’nin büyüksehirlerde elinde bulunan bazi arazileri Ak Parti’ye yakinligi ile taninan bazi vakiflara aktardigi biliniyor. Seyrek’teki arazilerin de ayni akibete ugrayip ugramayacagi akillara takilan en önemli noktalardan birini olusturuyor.

Menemen Belediyesi’nin Ak Partili Meclis Üyesi arazi satisinin TOKI’ye yapilacagini önceden bildigine göre, bu satisin ardinda Ak Parti’nin Izmir Milletvekillerinden birinin oldugu iddialari da oldukça akla yatkin geliyor.

Bir diger ilginç iddia ise; satis yetkisinin meclisten alinmasiyla Ak parti Genel merkezinden birilerine rant kapisi açarak, göreve iadesi beklenen Serdar Aksoy’un önünün kesilmek istendigi seklinde.

Satilmasi planlanan parseller ile ilgili SPK’ya bagli gayrimenkul degerleme firmalari ile çalisma yapilmamasinin nedeni olarak da TOKI ile öncesinde belli bir rakam üzerinden anlasma yapildigi, rayiç bedel belirleme çalismasi yapilirsa, ortaya çikacak birim fiyatin anlasilan rakamin kat kat üzerinde çikabilecegi gösteriliyor.

 

 

     

DILE KOLAY, BIR MILYON ALTI YÜZ BIN METRE KARE ARAZI!..

Böylesine devasa bir alanin satisi için Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan meclisten satis 16’ya 15 oy ile yetki aldi.

1 Milyon 6oo Bin metrekare arazinin satis yetkisinin Baskan Vekiline verildigi meclis görüsmesinde 1 Milyon 600 Bin lira gibi rakamlar telaffuz edildi.

1 - Bu rakami kim neye dayanarak belirledi?

2 – Bu tür büyük satislarda SPK (Sermaye Piyasasi Kurulu) ya bagli GAYRIMENKUL DEGERLEME adi altinda hizmet eden bagimsiz sirketlerden, genelde iki ya da üç firmadan teklif alinir. Böyle bir çalisma yapildi mi?

3 – Yapildiysa eger saatler süren meclis görüsmesinde neden kimse anlatmadi?

4 – Yapilmadiysa neye göre Menemenlinin mirasi olan bu araziyi satisa çikaracaksiniz?

5 – Cumhur Ittifakinin Meclis Üyelerinin dedigi gibi “Baskanvekilimize güvenimiz tam” düsturu ile mi satisa çikaracaksiniz?

6 - Meclis Üyelerine ve Baskanvekiline, “HEPINIZ KARDES OLSAYDINIZ, BU YERDE BABANIZDAN SIZE MIRAS KALMIS OLSAYDI, SPK’YA BAGLI GAYRIMENKUL SIRKETLERINDEN GÖRÜS ALMADAN KARDESIMIZ AYDIN PEHLIVAN’A GÜVENIYORUZ DEYIP SATIS YETKISI VERIR MIYDINIZ?”

7 – Bir anlamda arazinin satis yetkisi Menemen Belediye Baskanvekilinin tamamen vicdani kanaatine kalmis oluyor. Baskanvekili Aydin Pehlivan’in vicdanli adam oldugundan kimsenin süphesi yoktur diye düsünüyoruz. Soru Aydin Pehlivan’a; Böylesine agir bir yük vicdaninizda “ben ne yapiyorum” sorusuna neden oluyor mu?

8 – Arazi ile ilgili satis yetkisi mecliste daha oylanmasina günler varken (25 Eylül’de) Ak Partili Meclis Üyesi Hanefi Can’in sosyal Medya hesabindan TOKI ile anlastiklarini paylasmasi ne anlama geliyor?

9 - Ekim ayi meclisinde satis yetkisinin oylanmasi prosedür tamamlamak anlamina mi geliyor?

10 – Birileri ile bir yerlerde anlasip ardindan yasal bosluk kalmasin diye mi meclise getirdiniz?

11 – Burnumuza rant kokusu geliyor. Sizce de öyle mi?

12 – Belli ki önceden görüsmeler yapilmis. Bu görüsmelerde Izmir Milletvekillerinden kimse bulundu mu?

13 – Önceden görüsmeler yapildigini ayni zamanda anlasma zeminin saglandigini Ak Parti Meclis Üyesi HANEFI CAN’in paylasimindan anliyoruz. Burada soru su; Meclisten geçmeseydi TOKI yetkilileri ya da her kimlerle görüsmeler yapildiysa onlara karsi mahcup olmayacak miydiniz?

14 - Meclisten geçecegine nasil emin oldunuz da bu görüsmeleri yaptiniz?

15 – Bagimsiz Meclis üyelerinin oylari ile yetki Baskanvekiline verildi. Öncesinde Bagimsiz Meclis üyeleri ile “EVET” oyu vermeleri için bir görüsme ya da görüsmeler yaptiniz mi?

16 – “Kötü esgal, emsal teskil etmez” derler. Bagimsiz Meclis Üyelerinden bir konusmacinin kendince kötü esgalleri örnek göstererek “EVET” vermesini nasil degerlendirmek gerekir?

17 – Serdar Aksoy’un göreve geri dönüsünü geciktirmek için birileri ugrasiyor mu?

18 – Böylesi bir çaba içinde birileri var mi? Var ise amaçlari ne? Birilerine rant kapisi mi aralaniyor?

19 – Serdar Aksoy’un görevden uzaklastirilmasina gerekçe gösterilen belgelerde sahte imzalar oldugu ortaya çikti. Yer büyük, rakamlar ise dudak uçuklatan cinsten olunca, aslinda bir operasyon mu gerçeklesti?

20 – Söz konusu arazinin hizli biçimde gündeme gelmesini kuskucu bakis ile manidar buluyoruz. Içisleri Bakanligi’nin Serdar Aksoy’a her an göreve iadesinin gerçeklesebilme ihtimalinin payi var mi?

21 – Menemen’de sikça duydugum bir dedikodu, “Serdar Aksoy’un basini bu arazi yedi” Iddialar dogru ise kimler ne tür hesaplar pesindedir? Böylesi bir olayin bu arazi ile gerçekligi nedir?

Cevap bekleyen çok soru var kafamizda. Deli sorulara zaman içerisinde YANKI GAZETESI olarak cevap arayacagiz.

Not; Yukarida sorulan sorular ile alakali açiklama yapmak isteyen her kim olur ise olsun. yaptigi açiklamalarin noktasina virgülüne dokunmadan yayinlayacagimiza etik gazeteciligimiz geregi ayni sayfada, ayni puntolar ile yayinlayacagimiza söz veririz. (Bir önceki sayimizdaki yazi dizisine baslangiç haberinde söz konusu iddialar için de beyanimiz geçerlidir)

Kaynak: YANKI GAZETESI