TAM 172 GAYRIMENKUL!

TAM 172 GAYRIMENKUL!

YANKI Gazetesi, Menemen için açtigi dosyanin üçüncü bölümüne yeni belge ve bilgilerle devam ediyor. Yazi dizisine her zaman oldugu gibi, adi geçen, kendine cevap hakki dogduguna inanan herkese sayfalarinin açik oldugunu tekrar belirterek baslayan Yanki G


Menemen’de 4 dönem belediye baskanligi yapmis olan Tahir Sahin’in, 2019 seçimlerinde aday gösterilmeyince, Menemen halkina ait olan pek çok tasinmazi yangindan mal kaçirircasina önce onursal baskani oldugu Menemenspor’a, oradan da üçüncü sahislara kiraladigi iddialari tüm ilçede konusuluyor.

Serdar Aksoy’un CHP Belediye baskan adayi olmasinin netlesmesinin ardindan, 31 Mart yerel seçimlerine kadar geçen sürede gerçeklesen bu devir ve kiralama islemlerinde degerinin çok altinda belirlenen rakamlarla Menemenspor’a verilen bu yerler, devredilen bedelin çok çok üstünde bedellerle çesitli kisi ya da kurumlara kiralaniyor.

Göreve gelmesinin ardindan tespit edilen bu kiralama islemlerinde Menemen Belediyesi’nin kamu zararina ugratildigi iddiasiyla geri alma islemlerini baslatan Serdar Aksoy, toplam 172 gayrimenkul için Tahir Sahin’e suç duyurusunda bulunuyor ve dava açiliyor.

Isin bir diger ilginç yani, zaten çok düsük fiyata verilen bu yerlerle ilgili Menemenspor belediyeye hiçbir ödeme yapmazken, kiraladigi sahislardan kira bedellerini tahsil etmis olmasi. Üstelik, tahsil edilen bu kiralarin büyük bölümü de Menemenspor’un resmi hesaplarinda kayit altina alinmamis görünüyor.

Yetkililer, bu türden kiralama ve devir islemleri için belediye meclis karari alinmasi gerektigini, ancak böyle bir kararin da alinmadigini belirtiyor.

Seçimlerden dört gün önce 287 kisiyi yüksek maaslarla belediye kadrosunda ise alan Menemen eski Belediye Baskani Tahir Sahin’in bu dönemde adaylik sürecini ve seçimleri manipüle etmek için daha pek çok ayak oyunlari tertipledigi iddia edilirken, bunun için Menemen halkina ait arazi mal ve Menemen Belediyesi’nin bütçesini kullanarak telafi edilemeyecek kamu zararina yol açtigi belirtiliyor.

Adaylik sürecinde öne çikmak için Sahin’in kullandigi materyallerden birisi de Persembe Pazari…


PERSEMBE PAZARI VE GERÇEK HIKAYESI

2019 öncesi Menemen Belediye Baskani Tahir Sahin, seçim sathina girildigi dönemde, aday adayligi sürecini etkilemek için, Persembe Pazari gibi Menemen’in gelecegini etkileyecek birtakim projeleri devreye aliyor.

Edinilen bilgilere göre, aday adayligi sürecinde CHP Genel Merkezi’ne elinde bu projelerle giden Sahin “elimde tamamlanmamis projeler var, bunlari bitirebilmem için beni aday göstermelisiniz” diyerek parti kurmaylarini adayligi için ikna etmeye ugrasiyor.

Oysa, sehir plancilari ve uzman görüslerine göre, Persembe Pazari’nin sehir merkezinde kalmasi çesitli alt yapi ve üst yapi sorunlari yaratacagindan mümkün görünmüyor. Buna ragmen Belediye Meclisi’nden bir karar geçirten Sahin, tezgah basina rakam belirleyerek pazarci esnafindan bu bedelleri talep ediyor.

Zeytin, peynir, yufka, tavuk satan dükkanlardan 55 bin, giyim tezgahlarindan 17 bin 500 ve 3 metreden 2,40 ölçüsüne çekilen sebze tezgahlarindan köseler için 55 bin, ara tezgahlara 27 bin bes yüz lira bedel biçerek ‘Bu parayi vermezseniz tezgahlari baskalarina satacagim’ seklinde pazarliga giristigi iddia edilen Tahir Sahin’in, bu pazarliklar sonucu ne tutturursa aldigi ve bu paralarin bir kisminin yine onursal baskani oldugu Menemenspor’a bagis adi altinda yatirildigi, büyük bir bölümünün ise akibetinin bilinmedigi ifade ediliyor.

Ayni dönemde, belediye baskan adayliklari netlesen iki ittifak adayi CHP’li Serdar Aksoy ve Ak Parti adayi Durmaz Bayraktar, üstüne basa basa, seçim vaadi olarak Persembe Pazari için esnaftan para alinmayacagini taahhüt ediyorlar.


12 MILYON PAHALI, 18 MILYON UCUZ MU?

31 Mart seçimleriyle göreve gelen menemen Belediye Baskani Serdar Aksoy, Persembe Pazari’nin tamamlanmasi için Belediye Meclisi’nde projeyi anlatarak 12 milyon lira+KDV bedelle açik ihaleye çikmak istediginde bu bedel yüksek bulunarak cumhur Ittifaki üyelerince ret oyu veriliyor.

Tahir Sahin döneminde sadece kaba insaati(çati insaati, tesisat dahil degil) 13,9 milyon lira bedelle ihaleye çikan ve sonrasinda kesif artisi ile 14,5 milyon lira+KDV olan Persembe Pazari için Aksoy’un her sey dahil teklifini kabul etmeyen Ak Partili meclis üyeleri, Aksoy’un sahte belgelerle görevden alinmasinin ardindan baskan vekilligine getirilen Aydin Pehlivan’in 18 milyon lira+KDV bedelle pazarlik usulü teklifini ise ayni sekilde kabul ediyor.

Alti çizilmesi ve üstünde durulmasi gereken iki önemli konudan biri ayni meclis üyelerinin ayni proje için farkli görüs belirtmesi ve çok daha yüksek rakami onaylamasi; bir digeri ise Aksoy döneminde ‘AÇIK IHALE’ yöntemiyle yapilmasi planlanan Persembe Pazari’nin Pehlivan döneminde ‘PAZARLIK USULÜ’ ile yapilmasi…

Bir diger ilginç detay ise, Pehlivan’in pazarlik usulü ile isi verdigi kisi, Tahir Sahin dönemindeki her ihaleyi oldugu gibi  Persembe Pazari’nin yapim isini de alan Mustafa Koç olmasi…



SEÇIM ÖNCESI VAADI NE OLDU?

Ak Partili Belediye Baskan Adayi Durmaz Bayraktar’in da tipki Serdar Aksoy gibi pazarci esnafindan para talep edilmeyecegini taahhüt etmis olmasina ragmen, Ak Partili Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan, alinan bir meclis karariyla tezgahlara yeni rayiç bedel belirleyerek esnaftan bu paralari istiyor.

Bu meclis karariyla, seçim vaadinin yani sira, usul ve yasaya da aykiri olan bir durum ortaya çikiyor. Ayni konuda yeni bir meclis karari alinabilmesi için, daha önce Tahir Sahin döneminde onaylanmis kararin iptal edilmesi gerekirdi.


PAZARCILARIN ISYANI

Menemen Çagdas Pazarcilar Dernegi Baskani Serdar Mahir Kodas, belediyenin, henüz hizmete girmeyen Persembe Pazari’nin 3 metrekareden 2,5 metrekareye düsürülen tezgahlar için bir defaya mahsus 60 bin lira para istedigini, bunun yasada yeri olmadigini söyledi. Böyle bir parayi ödemelerinin mümkün olmadiginin altini çizen Baskan Kodas2019 yilinda eylemler yaparak, o dönemki baskan Serdar Aksoy’un istedigi 5 bin liraya isyan ettiklerini hatirlatarak mevcut belediye yönetimini sert bir dille elestirdi:

“O dönemde, bizden istenen 5 bin liranin yasal olmadigini, yönetmeliklere aykiri oldugunu anlattik. 5957 sayili yönetmeligin 15. Maddesinin, 4. Fikrasi, her seyi açikça anlatiyor. Kimse bizden para isteme hakkina sahip degil. O zaman bizimle kol kola yürüyen insanlar arasinda, bugün Menemen’i yönetenler de var. O zaman bizi destekleyenler, bugün bizden, Serdar Aksoy’un istediginden kat kat fazlasini istiyorlar. O zaman bizi destekleyen, bugün karsi duruyorlar. Üstelik, Serdar Aksoy, haklisiniz dedi ve bizimle protokol imzaladi, bu parayi almayacagina dair. O protokolü yok sayiyorlar. Pazaryeri bitmeden Serdar Aksoy cezaevine girdi. Isgaliye bedelimizi ödüyoruz zaten. Istedikleri para, sorma ver, parasi. Çünkü bu paranin yasada yeri yok.”


BITMEYEN PAZARYERI IÇIN SIMDIDEN PARA ISTIYORLAR

Menemen Belediye Baskanvekili Aydin Pehlivan’in pazarcini esnafini muhatap almadigin öne süren Pazarcilar Dernegi Baskani Serdar Mahir Kodas, tepkisini su sözlerle dile getirdi:

“Bizden istedikleri para için meclis karari almalarini istiyoruz, ona da yanasmiyorlar. 20 yillik tezgahlarimizi elimizden almaya kalkisiyorlar. Parayi verene satacaklarini söylüyorlar. Hala insaat halindeki Persembe Pazaryeri bitmeden bizden para istiyorlar, ödeme yapmamizi istiyorlar. Hatta 60 bin lirayi 8 taksit yaparak sözde bize kolaylik sagliyorlar. Bu dayatmaya asla boyun egmeyecegiz. Asgari ücretin 2 bin 823 lira oldugu bir ülkede bu parayi pazarcidan nasil istersiniz? Bu yanlistan dönülmesini istiyoruz. Menemen halkinin, yanimizda olacagina yürekten inaniyoruz.”