Tarih belli oldu: Milyonlarca kisi ofise dönüyor

Tarih belli oldu: Milyonlarca kisi ofise dönüyor

Tarih belli oldu: Milyonlarca kisi ofise dönüyor

Türkiye’de corona virüs nedeniyle birçok sirket evden çalismaya gitti. Normallesme sürecinde milyonlarca çalisan, haziran ayinda ofise dönmeye hazirlaniyor. Uzaktan çalisan sirketler farkli çözümlerle is basi planliyor.

Türkiye’de evden çalismaya baslayan milyonlarca kisinin kademeli olarak 1 Haziran’dan itibaren ofislere dönmesi bekleniyor. Ülkemizde ilk corona virüs vakasinin görüldügü 11 Mart’tan itibaren üretim ve saha elemani haricindeki pek çok beyaz yakali evlerden çalismaya baslamisti.

Bazilari kismen baslayacak

Milliyet'ten Hanife Bas'in haberine göre; Türkiye’nin büyük gruplarinin bir kismi haziranda ofise dönme karari verirken, bazilari kismen baslayarak bir geçis süreci ortaya koydu. Bazi firmalar bundan sonra da tamamen uzaktan çalismayi gündeme aliyor.

Nasil yapilacak?

Koç Holding Insan Kaynaklari, normale geçis için yol haritasi hazirladi. Grupta 90 bin çalisan var. Su an sahada, ofiste ve evde çalisan ekipler bulunuyor. Normale dönüs dönemini bu sekilde geçirmek hedefleniyor. Salgin sonrasi yeni dönemin gerektirdigi çalisma düzeni ile baslamak üzere hazirlik yapiliyor.

Yüzde 50'si ofise dönüyor

Sabanci Holding, 1 Haziran’dan itibaren çalisanlarin yüzde 50 seklinde ofise dönmesi kararini aldi. Iki grup halinde ise dönme plani yapiliyor. Pazartesi, sali günü bir grup ise gelecek. Ikinci grup evden çalisacak. Çarsamba günü ofis dezenfekte edilecek. Persembe, cuma günü ise ikinci grup ise gidecek, birinci grup evden çalisacak.

Haftada 3 gün ofis

Eczacibasi Holding, 20 Mart’tan itibaren tüm ofislerinde uzaktan çalismaya geçti. 11 Mayis haftasindan itibaren, yönetim kademesi haftada üç gün ofise dönmeye basladi. 1 Haziran’dan itibaren de, iki grup halinde çalisma düzenine geçiliyor. Birinci grubun ofiste oldugu hafta, ikinci grup uzaktan çalisacak. Ikinci grubun ofise geldigi hafta ise, birinci grupta uzaktan çalisma düzeninde olacak.

Gözler 1 Haziran’da

Borusan Holding Insan Kaynaklari ve Kurumsal Iletisim Grup Baskani Nursel Ölmez Ates, “1-15 Haziran arasi grup sirketlerimizde yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 75 oraninda, kademeli çalisan gruplarin ofise dönecek. Ilk 4 hafta boyunca haftada 2 gün ofisten, 3 gün evden, kalan 4 haftada ise 3 gün ofisten, 2 gün evden çalisilacak. 60 yas üzeri, hamileler, kronik rahatsizligi olanlar, engelliler evden çalismaya devam edecek” dedi.

‘Risk grubu’ evde kalacak

Dogus Holding, “Pandemi sirasinda isi evden çalismaya elverisli çalisanlarimiz evden çalisti. Normallesme sürecinde de evden çalisma gibi yeni ve esnek çalisma modellerini uygulamak üzere planlama yapiyoruz” açiklamasini yapti.

Yüzde 90 oraninda ofise dönecek

Yasar Grubu’nda gida ve içecek grubu normal çalisma düzenini sürdürüyor. Idari tarafta dönüsümlü olarak nöbetlese ve evde çalisma sistemiyle devam ediliyor.n Kale Grubu’nun ise henüz kesin karar alinmamakla beraber yüzde 90 oraninda 1 Haziran itibariyle ofislere dönecegi belirtildi.

15 Haziran'da dönüyorlar

Turkcell’de saha elemanlari görevini sürdürürken, uzaktan çalisan ofis çalisanlari için kademeli olarak ise dönüs planlaniyor ama net bir takvim verilmedi. Türk Telekom’da evden çalisanlarin vaka sayisina göre, merkez ofislerde kademeli olarak 15 Haziran’da is basi yapmasi planlaniyor.

Tamamen uzaktan çalisma sistemi

Bazi firmalar ise bundan sonra tamamen uzaktan çalisma sistemine geçecegini duyurdu. Emre Kurttepeli’nin sahibi oldugu Mynet.com, bundan sonra tamamen uzaktan çalisma karari aldi. Türkiye’de sayilari 80’i asan teknopark ve 1.250’yi geçen Ar-Ge merkezlerinin de evden çalisma süreleri 27 Mayis’a kadar uzatilmisti. Bunlarin da bu tarihten itibaren is basi yapmasi bekleniyor. Türkiye Insan Yönetimi Dernegi (Peryön) Baskani Berna Öztinaz, is yapis sekillerinde büyük degisiklik yasandigini belirterek, sunlari söyledi: “Uzaktan çalisma tüm dünyanin hizlica adapte oldugu bir çalisma yöntemi haline geldi. Mercer Türkiye ile yaptigimiz ankete göre, salgin öncesinde evden çalisma uygulamasi olan sirketlerin orani yüzde 45 iken bu dönemde yüzde 95’e ulasti."

Uzaktan ve esnek çalisma sürebilir

"Sirketlerin yüzde 59’u Covid-19 süreci sonrasinda uzaktan ve esnek çalisma modeline devam edecegini belirtiyor. Bu tüm dünya olarak köklü bir degisimin esiginde oldugumuzu bize gösteriyor. Ofisteki günlük isleyisler konusunda net kurallarin çikarilmasi ve bütün bu sürecin dogru iletisim uygulamalari ile çalisanlara anlatilmasi gerekiyor.”