Tarihi doku modern altyapiyla bulusacak

Tarihi doku modern altyapiyla bulusacak

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Baskan Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasindaki tarihi aksi canlandirma ve bölgenin cazibesini artirma hedefi dogrultusunda Kemeralti'ni hem altyapisi hem de görüntüsüyle bastan sona yenileyecek.

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Baskan Tunç Soyer’in Konak ile Kadifekale arasindaki tarihi aksi canlandirma ve bölgenin cazibesini artirma hedefi dogrultusunda Kemeralti’ni hem altyapisi hem de görüntüsüyle bastan sona yenileyecek. Baskan Soyer, bu çalisma ile kentin gözbebegi Kemeralti’ni yeniden dünyanin en büyük açik hava alisveris merkezine dönüstürerek dünya vitrinine çikaracaklarini söyledi. 

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Konak ile Kadifekale arasindaki tarihi aksi canlandirma ve bölgenin cazibesini artirma hedefi dogrultusunda Kemeralti’nda tarihi bir yatirima imza atacak. Bu hafta baslayacak çalismalar kapsaminda Kemeralti’nda Fevzi Pasa Bulvari-Esrefpasa Caddesi-Halil Rifat Pasa Caddesi ve Konak Atatürk Meydani arasinda kalan yaklasik 500 bin metrekarelik alanda altyapi, üst yapi ve aydinlatma çalismalari yapilacak. Bölgenin altyapisi bastan sona yenilenerek asiri yagislarda meydana gelen su baskinlarinin önüne geçilecek. Üst örtüden yesil alan tasarimlarina kadar yapilacak düzenleme çalismalari ile bölgenin tarihi dokusu ve özgün yapisi gün yüzüne çikarilacak. 


Kemeralti gözbebegimiz

Kentin tarih ve turizm ekseninde gelismesi için Konak ve Kadifekale arasindaki bölgeye büyük önem verdiklerini belirten Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Bugüne kadar Antik Smyrna Agorasi kazi alaninin güneyine giris kapisi kazandirdik, Havra Sokagi'ni, 848 Sokak ve Azizler Sokak'i yeniledik, Basmane'nin kalbi Hatuniye Meydani'ni da düzenledik. Smyrna Antik Kenti (Agora) ve Smyrna Antik Tiyatrosu’ndaki kazi çalismalarina destek veriyoruz. Kemeralti’ni yeniden dünya vitrinine çikarmak için tarihi bir çalismaya da basliyoruz. Kemeralti hem altyapisi hem görüntüsü ile yerli ve yabanci turistler için çekim merkezi olacak” dedi. 

Ana arter ve sokaklar bastan sona yenilenecek

Çalismalarin ilk etapta 21 Temmuz 2022 (Persembe gecesi) Veysel Çikmazi’nda baslayacak. Bu sokakta önce mevcut parke ve asfalt sökülecek. Içme suyu, kanal hatti imalatlari yeniden yapilacak, enerji ve iletisim hatlari yenilenerek yer altina alinacak. Zeminde gerekli güçlendirmeler yapilacak ve üst kaplama granit tasi ile yenilecek. Geceleri de yasayan ve güvenli bir Kemeralti için sokaklara aydinlatma sistemleri yerlestirilecek. Kent mobilyalari ile sokaklar daha estetik bir görünüme kavusacak. Tarihi Kemeralti Çarsisi’nin günlük isleyisinin bozulmamasi amaciyla sokaklardaki çalismalar teker teker yürütülecek ve gece çalisilacak.