Tartisma yaratan kararla ilgili açiklama

Antalya Valiligi'ne bagli Il Umumi ve Hifzissihha Kurulu'nun, sirkülasyonun fazla oldugu kalabalik alanlardaki kisilere semptomu olsun veya olmasin uygun görüldügü takdirde PCR testi yapilmasi yönündeki karari tartismalara neden oldu. Tartisma yar

Gündem 11.02.2021 15:55:46 0
Tartisma yaratan kararla ilgili açiklama

Antalya Il Umumi Hifzissihha Kurulu'nun, koronavirüs (Covid-19) salgini kapsaminda alinacak tedbirleri kararlastirmak amaciyla 1593 sayili Umumi Hifzissihha Kanunu kapsaminda 9 Subat 2021 tarihinde toplandi. Toplantida “Vatandaslarimizin sagliginin korunmasi için, kalabalik, insan sirkülasyonunun fazla oldugu toplu yasam alanlarinda (Kamu kurum ve kuruluslari, okul, toptanci hali, organize sanayi bölgesi, fabrika, isyeri, apartman, site vb.) vaka tespit edilmesi ve Il/ ilçe Saglik Müdürlükleri tarafindan uygun görülmesi halinde, semptomu olan veya olmayan kisilere test yapilmasina, test sonucu pozitif çikanlarin tedavi edilmesine, temaslilarinin ise izole edilerek takip edilmesine” seklinde karar alindi. Ancak karar kentte tartisma yaratti.

'SOKAKTAN GEÇEN HERKESI KAPSAMIYOR'

Il Umumi ve Hifzissihha Kurulu yetkilileri, kararin yolda görülen her kisiye, sokaktan her geçen insana test yapmak anlamini tasimadigini belirterek, pozitif vakalarin yogun yasandigi yerlerde test sayisini artirmanin amaçladigi kaydedildi. Herkese zorunlu test gibi bir durum olmadigi ifade edilen açiklamada, “Örnegin yardimci okullar açildi veya toptanci halde insan sirkülasyonu fazla ve buralarda yogun pozitif vakaya rastlandiginda yaygin test yapilmasi yönünde bir karar. Ama farkli yorumlanmis" denildi.

'POZITIF VAKAYI TESPIT IÇIN TEST GEREKIYOR'

Saglik ekiplerinin sahada pozitif çikan bir kisinin temas ettigi kisilerle ilgili ayrintili arastirmalarini yaptigi belirtilen açiklamada, “Karar toplu bulunulan yerlerle ilgili. Bir kamu kurumunda vaka tespit edildi, mecburen test yapmak lazim ki, eger baska bir pozitif vaka varsa baskalarina da bulasmasin, kaçirilmasin. Karar gayet açik. Sadece insanlarin kalabalik oldugu yerde çok sayida vaka tespiti yapildiysa ve orada baska pozitif vaka da varsa sikinti olmamasi için test yapilmasi gerekiyor" denildi.

'TEST SAYILARINI ARTIRMAKLA ILGILI'

Salginin ilk dönemlerinde test sayilarinin az yapildigina dair yogun sikayetler olduguna da dikkat çekilen açiklamanin devaminda söyle denildi:

“Bu karar test sayilarini artirmakla ilgili de bir çalisma. Bu, yolda bulunan her kisiye test veya sokakta her geçen insana test yapmak anlamini tasimiyor. Pozitif vaka çikan bir yerde baska bir pozitif vaka veya vakalarin kaçirilmamasi gerekiyor. Çünkü bir pozitif vaka birçok kisiye bulastirabiliyor." (DHA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °