TASARI BU HALIYLE YASALASMAMALIDIR

Geçtigimiz günlerde basinda yer alan Organize Sanayi Bölgeleri Kanun Degisiklik Taslagindaki bazi maddeler sanayi sektöründe büyük yanki uyandirdi. Tasariya dair açiklamalarda bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odasi Meclis Baskani, Menemen Plastik Ihtisas OSB Yö

Ekonomi 1.10.2021 11:49:29 0
TASARI BU HALIYLE YASALASMAMALIDIR

Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli olan ve Türkiye’nin sanayi üsleri olarak adlandirilan Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda yapilmasi planlanan degisiklikler OSB yönetimlerinde yer alan sanayiciler tarafindan saskinlikla karsilandi.

Özel Hukuk Tüzel Kisiligi statüsünde bulunan ve parsellerde üretime yeterli oranda baslandigi taktirde genel kurula geçerek bölgede yer alan sanayicilerin yönettigi Organize Sanayi Bölgelerinde genel kurula geçsin ya da geçmesin Mütesebbis Heyet Baskanligina Vali ya da Kaymakamin getirilmesine iliskin kanun degisikligi tasarisinin, kurulus amaci bürokrasiye takilmadan üretim ve istihdam saglamak olan OSB’lerde büyük sikinti yaratacagi konusuluyor.

Konu ile ilgili görüs bildiren Ege Bölgesi Sanayi Odasi Meclis Baskani, Menemen Plastik Ihtisas OSB Yönetim Kurulu Baskani ve ayni zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Esen “Basinda çikan ve tüm OSB’lere gönderilen kanun taslaginda yer alan en problemli konu, genel kurula geçsin geçmesin tüm OSB’lerin Mütesebbis Heyetine Vali ya da Kaymakam’in baskanlik etmesidir. Bu hüküm kazanilmis haklarin kaybedilmesi anlamina gelmek ile birlikte yürürlüge girmesi planlanan buna bagli diger maddeler de OSB’lerin yönetimin tamamen bürokrasiye teslim edilecegini ve mali kaynaklarinin kamu tarafindan kontrol edilecegini göstermektedir. Bu durum da dogal olarak tek amaci üretmek ve istihdami arttirmak olan Organize Sanayi Bölgelerinde ciddi olumsuz gelismelere yol açacaktir” dedi.



Menemen Plastik Ihtisas OSB, kurulusundan bugüne kadar hiçbir kurum ve kurulustan kredi almadan tamamen bölgede yer alan sanayicilerin kaynaklari ile kuruldu. Kurucu Yönetim Kurulu Baskani olarak genel kurula geçerek Menemen Plastik Ihtisas Organize Sanayi Bölgesini bugünlere getiren sanayicilere teslim etme hayalini yasadigini belirten Esen “Ortada hiçbir sey yok iken bu asamaya getirdigimiz hali hazirda 2000 kisilik istihdam saglayan ve tüm parsellerin üretime geçmesi ile 5000 kisilik istihdam hedefleyen Organize Sanayi Bölgemizin bu kanun taslaginin yürürlüge girmesi ile Türkiye’deki diger OSB’ler gibi büyük sikintilar yasayacagi kanisindayim. Vali ya da Kaymakamin Mütesebbis Heyet Baskani olacagi bir temsil sekli bakanlik kredisi kullanan OSB’lerde olabilir ama kredi kullanmayan kendi öz sermayesi ile tüm altyapi ve üstyapisini yapan OSB’lerde bu seçimin ihtiyari olmasi gerektigini düsünüyorum. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile görüsülerek ve yeni kanun taslaginin sahada olusturacagi sikintilari ifade ederek ortak bir çözüm bulacagimiz inancindayim” diyerek sözlerini tamamladi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °