Tarih: 24.05.2021 13:09

Tatil plani yaparken siber korsanlarin agina düsmeyin!

Facebook Twitter Linked-in

Pandemi sürecinde hiz kazanan dijital dönüsüme karsin kullanicilarin siber güvenlik farkindaliginin henüz yeterli düzeyde olmadigi görülüyor. Özellikle e-ticarette yasanan ivmelenme, siber korsanlarin önünü açmaya devam ediyor. Yerli siber güvenlik ürünleri üreticisi Berqnet’in analiz ettigi global Cybersecurity Threatscape Q4 2020 raporuna göre, 

2020'nin son çeyreginde dünya genelindeki ticaret sektörüne yönelik saldirilar, bir önceki yilin ayni dönemine göre %56 artti. E-ticaret sitelerinin müsterilerine yönelik saldirilarda ilk hedef %33’le ödeme bilgileri olurken onu %27’yle kisisel veriler ve %20’yle kimlik bilgileri izledi. Siber korsanlar bu süreçte insanlarin Covid-19 asilarina yönelik merak ve ilgisini de firsata çevirmekten geri kalmadi. Pandemiyle ilgili tüm kimlik avi e-postalarinin yaklasik %40'inin Covid-19 asisiyla ilgili oldugu görüldü. 

Bu tablonun ülkemizde de benzer sekilde seyrettigine dikkat çeken Berqnet Genel Müdürü Hakan Hintoglu, “Özellikle geride biraktigimiz tam kapanma sürecinin ardindan baslayan kademeli normallesme, yaz aylarina sayili günler kala tatil planlarini e-ticaret ve asi gibi konularin önüne geçirdi. Internet üzerinden alisverisin yani sira yarismalara, çekilislere ve hediye kampanyalarina olan ilginin de artmasi, an itibariyla hediye tatil gibi sahte içerik ve oltalama saldirilarina yakalanma riskini katlamis durumda” uyarisinda bulundu. 

“Geçtigimiz yil 130 bin kisi ‘Hediye Maldiv Tatili’ vaadine inanmisti”

Tipki alisveris gibi tatil rezervasyonlarinin da internet üzerinden yapildigina deginen Hintoglu, kisitlamalarin etkisiyle tatil ihtiyacinin hiç olmadigi kadar öne çikmasiyla dijital dünyadaki dikkatin düstügünü söyledi: “Salgin gibi insan psikolojisini böylesine etkileyen bir süreçte dikkat eksikligi elbette çok normal. Ancak siber zafiyetlerin %99’u, ne yazik ki insan hatalarindan kaynaklaniyor. Düsünmeden tiklanan bir link veya doldurulan bir form, maddi manevi telafisi olmayan zararlara neden olabiliyor. Özellikle günümüz sartlarinda tatilin bir temel ihtiyaç haline gelmesi ise ekonomik zorluklarin da etkisiyle indirim veya avantaj vadeden içeriklere ilgiyi artiriyor. Berqnet olarak geçtigimiz yil internet kullanicilarini oltalama saldirilara karsi bilinçlendirmek için ‘Ücretsiz Maldiv Tatili’ mesajiyla bir kurgu olusturmus ve 130 bin kisinin herhangi bir kontrol yapmadan tarafimizca hazirlanan linke tikladigini görmüstük. Maalesef bu durum ülkemizde siber güvenlik farkindaliginin ne denli düsük oldugunu kanitlar nitelikle. Eger bu linki ve görselleri hazirlayan bizler degil de art niyetli odaklar olsaydi 130.000 kisi siber saldirganlarin agina düsmüs olacakti. Su anki sartlarda ise daha fazla kisinin oltalama saldirilarinin hedefinde oldugunu söyleyebiliriz.”

Korunmak sanildigi kadar zor degil 

Berqnet olarak bugüne kadar yaptiklari arastirmalarda Türkiye’deki kullanicilarin %80’inin oltalama saldirilara karsi bilinçsiz oldugunu saptadiklarini da vurgulayan Hakan Hintoglu, “Oltalama saldirilarinin yani sira %70’lik büyük bir kesimin güvenli URL adreslerine, %65’lik bir kitlenin ise güçlü sifre olusturmaya yönelik ciddi bir bilgi eksiligi mevcut. Oysa karsilasma oranimizin çok yüksek oldugu oltalama saldirilari hakkinda bilgi sahibi olmak, bankacilik gibi kritik islemlerin yapildigi adreslerde URL’nin güvenli olup olmadigini kontrol etmek ve karakter, rakam ve harf bakimindan zengin, güçlü sifreler olusturmak gibi basit önlemler siber tehlikelerin önüne geçmede çok etkili. Gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasina imkan veren firewall ve antivirüs gibi çözümlerin kullanilmasiysa artik her internet kullanicisi için bir teminat niteliginde. Düzenli periyotlar dahilinde yaptigimiz farkindalik ölçüm arastirmalarina devam edecegiz. Yeni baslattigimiz sosyal sorumluluk projemiz ‘Herkes Için Siber Güvenlik’ (herkesicinsiberguvenlik.net) ile halkimizin siber okuryazarligini ve farkindaligini yükseltmek ve güvenli bir dijital gelecek insa etmek hedeflerimiz arasinda yer aliyor.” 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —