Tekfen Vakfi ve TISVA "Kadin Çiftçi Kredisi” ile dar gelirli kadinlari is sahibi yapacak

Tekfen Vakfi ve Türkiye Israfi Önleme Vakfi (TISVA), "Kadin Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçiriyor. 2021 yilinda pilot bölge olarak Ege Bölgesi'ndeki dar gelirli kadin çiftçiler desteklenecek ve bu kapsamda yapacaklari tarim faaliyetine göre

Ekonomi 23.03.2021 19:54:15 0
Tekfen Vakfi ve TISVA "Kadin Çiftçi Kredisi” ile  dar gelirli kadinlari is sahibi yapacak

Türkiye Israfi Önleme Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Aziz Akgül, “Tekfen Vakfi 2013 yilindan itibaren kadinlara yönelik mikrokredi uygulamamizin destekçisidir. Soma/Manisa ve Mersin Subesi’nden sonra simdi tarimda kadinin girisimciligi desteklemek üzere, yeni bir mikrokredi ürününü birlikte gelistirdik” diye konustu.

Tekfen Vakif Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, “Bu proje ile güçlerini birlestiren Tekfen ve TISVA, yillardir Türk tarimina ve çiftçisine destek veriyor. Simdi sira kadin çiftçilerde. Biz kredi destegi sagliyoruz, kadinlar da isini kurup büyütecek” dedi.

Tarim sektöründe kadin girisimcilerin is sahibi olabilmesini tesvik etmek amaciyla güçbirligi yapan Tekfen Vakfi ve Türkiye Israfi Önleme Vakfi (TISVA), “Kadin Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçiriyor. Proje kapsaminda 2021 yilinda pilot bölge olarak Ege Bölgesi’ndeki dar gelirli kadin çiftçiler desteklenecek. Kadin çiftçiler, yapacaklari tarim faaliyetine göre 5.000 ila 15.000 TL arasinda Kadin Çiftçi Kredisi’nden faydalanabilecekler. 

Kadin çiftçiler krediyi sadece ürün yetistirmek için degil tarim faaliyetleri için gerekli olan bitki besini, ilaç, sulama sistemleri, asilama için de kullanilabilecek. Proje kapsaminda kredi kullanan kadin çiftçiler; her türlü sebze ve meyve ve tahil yetistirebilecek.

“Kadin Çiftçi Kredisi” projesi kapsaminda Tekfen Holding sirketlerinden Toros Tarim’in uzman ziraat mühendisleri, kadin çiftçilere, kredi tahsisiyle birlikte ücretsiz temel tarim egitimlerinin yaninda, saglikli ve güvenli çalisma sartlari, üretim sirasinda ve sonrasinda  uygulama destegi saglarken, Bereket Sigorta da 20 TL gibi çok düsük bir prim ile Imece Sigortasi kapsaminda kadin çifçilerin ürünlerini dogal afet ve olaylara karsi güvence altina alacak. 

Türkiye Israfi Önleme Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Aziz Akgül de Tekfen Vakfi’nin 2013 yilindan itibaren kadinlara yönelik mikrokredi uygulamalarinin destekçisi olarak Soma/Manisa ve Mersin Subesi’nin fonunu sagladigini, simdi de tarimda kadinin girisimciligi desteklemek üzere, yeni bir mikrokredi ürününü birlikte gelistirdiklerini vurguladi. Prof. Dr. Akgül, söyle devam etti:

“TGMP’den mikrokredi kullanacak kadin çiftçiler, yapacaklari tarim faaliyetine göre 5.000 TL ile 15.000 TL arasinda Kadin Çiftçi Kredisi’nden yararlanabilecek. 9 ay geri ödemesiz Kadin Çiftçi Kredisi projesini 2021 yili için pilot olarak Ege Bölgesi’nde uygulayacagiz. Bu krediyi çiftçi kadinlara niye öneriyoruz? Çünkü kadin çiftçilerin çalisma azmiyle tarima katacagi çok sey var. Inaniyoruz ki bu kredi destegi sayesinde çok daha verimli, çok daha çesitli ürünler yetistirilecek. Bu proje ile hem kadin çiftçiler kazanacak hem aileleri kazanacak hem de memleketimiz kazanacak.”

 Tekfen Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, “Kadin Çiftçi Kredisi” projesi ile ilk etapta Ege Bölgesi’nde yer alan dar gelirli kadin çiftçilere ulasmayi hedeflediklerini söyledi. Dori Kiss Kalafat, “Bu projede güçlerini birlestiren Tekfen ve TISVA, yillardir Türk tarimina ve çiftçisine destek veriyor. Simdi sira kadin çiftçilerde. Biz kredi destegi sagliyoruz, kadinlar da isini kurup büyütecek. Çilek yetistiriciligi gibi fizibilitesi hazirlanmis, katma degeri yüksek proje önerilerimiz de var. Kadin Çiftçi Kredisi sadece krediden, maddi destek saglamaktan ibaret degil. Kadinlarin isini en iyi sekilde yapabilmeleri için ayrica ücretsiz egitimde verecegiz. Ülkemizin en büyük özel sektör tarim kurulusu olan Toros Tarim sirketimizin uzman ziraat mühendisleriyle çiftçi kadinlarin yaninda olacagiz, baslangiçta dogru çiftçilik yapmalari için ‘Temel Tarim Egitimi’ ve üretimleri süresince dogru tarim uygulamalari hakkinda danismanlik saglayacagiz. TISVA ise, kadin çiftçilerin alacaklari krediyi ve emekleri sayesinde elde edecekleri geliri dogru idare etmeleri için ‘Temel Finansal Okuryazarlik Egitimi’ verecek.” diye konustu.

Toros Tarim Kurumsal Sürdürülebilirlik, Risk ve Yönetisim Direktörü Burcu Türkes ise “Kadini sosyal ve ekonomik hayatta layik oldugu noktaya çikarmayi öncelikli hedeflerimiz arasinda görüyoruz. Bu yolda Toros Tarim olarak, ihtiyaca özel kapasite gelistirici programlar, teorik ve uygulamali egitimler ve yerinde teknik destek saglamak kaydiyla onlarin istihdam olanaklarini artirmayi amaçliyoruz. Bu projede de kadin çiftçilerin yaninda yer almak, onlara bu yola çikmalari için gerekli gelisim araçlarini saglayarak birim alandan en yüksek verim ve kalitede ürün almanin yöntemlerini kesfetmelerine destek olmak,  bir nevi “baligi vermek yerine balik tutmayi ögretmek” bizi çok mutlu ediyor” dedi.  



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °