Tekstil ve konfeksiyon sektörü, diger tüm sektörlerde oldugu gibi Mart ortasinda Covid-19 salgininin Türkiye'ye de yayilmasiyla öngörülemeyen bir durum yasamaya basladi. 2020 Mart-Nisan-Mayis aylarinda Covid-19'un etkilerini ihracat rakamlarimizda
Haziran ayiyla birlikte dünyada ve ana ihraç pazarimiz Avrupa’da önlemlerin gevsetilmesiyle birlikte ihracatimizdan olumlu sinyaller gelmeye basladi.
Ocak-Agustos’u kapsayan dönemde tekstil ve konfeksiyon sektörleri toplamda yaptigi ihracatla otomotiv sektörü ihracatini da geçerek en fazla ihracat yapan sektör konumuna ulasti.
Aralik ayi itibariyle ise tekstil ve hammaddeleri ihracatimiz Türkiye genelinde % 29 , Ege’de ise % 67 oraninda artis saglayarak son 10 yilin en yüksek Aralik ayi ihracat rakamina ulasti.
Tüm yil degerlendirildiginde ise Türkiye genelinde tüm olumsuz gelismelere ragmen bir önceki döneme göre sadece % 8 ihracat kaybimiz oldu. Ancak Birligimiz ihracatinda 2020 yili itibariyle bir önceki yila göre artisa geçtik ve % 6 artis ile 240 milyon dolar ihracat gerçeklestirdik.
Pandeminin etkisiyle tekstil ve hazir giyim sektörlerinin alt sektörlerinden teknik tekstil sektörünün önemi daha da artarak hizli adimlarin atilmasinin gerektigi anlasildi. Bu süreçte özellikle saglik sektörüne yönelik ve aktif spor giyim ürünlerine yönelik önemli talep oldu.
Pandemi sürecinde tüm dünyada maske ve koruyucu giysi sikintisi yasanirken, maske ve koruyucu saglik kiyafetlerinde kullanilan nonwoven alaninda güçlü bir alt yapiya sahip olan Türkiye, talebin yogun oldugu söz konusu saglik ürünlerinde bir yandan kendi ihtiyaçlarini karsilarken bir yandan da dünyaya kisisel koruyucu ekipmanlar tedarik etmeyi basarabildi. Ayni zamanda bu alanda yeni yatirimlar için tesvikler de aldi firmalarimiz.
Türkiye’nin teknik tekstil ihracati, 2020 yili Ocak-Aralik döneminde yüzde 76 artarak 3 milyar dolara ulasti, Ege Bölgesi’nin ise teknik tekstil ihracati yüzde 98 artirarak 194 milyon dolara yükseldi. Alt gruplar incelendiginde en fazla artisin pandeminin de etkisiyle medikal teknik tekstil ürünlerinde gerçeklestigini görüyoruz.
Türkiye geneli medikal teknik tekstil ihracati % 2204 artarak 1,4 milyar dolar olarak gerçeklesti, Ege’nin medikal teknik tekstil ihracati ise % 4582 artarak 92 milyon dolar olarak gerçeklesti. Medikal teknik tekstil ihracatinin artisinda özellikle cerrahi elbiseler ve maskelerin asil payi olusturdugunu görüyoruz.
Teknik tekstil ihracatimiz ve bu konudaki alt yapi çalismalarimiz artarken 2014 yilinda kurdugumuz ve öncelikli çalisma alanlari koruyucu , medikal ve sportif teknik tekstiller olan Teknik Tekstiller Arastirma ve Uygulama Merkezi’nin de bu süreçte önemi daha da artti.
TEKSMER’in öncelikli alanlarinin pandemi sürecinde öne çikan ürün gruplari ile kesismesi Bölgemiz teknik tekstil üretim ve ihracati için avantaj sagladi ve saglamaya devam edecektir.
Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde pandeminin de etkisiyle teknik tekstil disinda yükselen diger iki önemli trend sürdürülebilirlik ve dijitallesme de önceliklerimiz olmaya devam ediyor. Bu konulardaki egitimlerimiz ve projelerimiz hiz kesmeden devam ediyor.
Ayrica kapanmalar, uluslararasi fuar organizasyonlarinin ve ticaret heyetlerinin fiziki olarak yapilamamasina neden oluyor ve etkinliklerimizi dijital platformlara tasimak durumunda kaliyoruz.
Aslinda bunu firsat olarak degerlendiriyoruz ve müsterilerimize dijital platformlarla ulasmaya devam ediyoruz ve hedef pazarlarimiza yönelik de hazirliklar yapiyoruz.
2021 yilinin Mayis ayinda Birligimiz, Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi ve Uludag Tekstil Ihracatçilari Birligi ortakliginda Ispanya pazarina yönelik bir sanal sektörel ticaret heyeti organizasyonu düzenleyecegiz ve çalismalara basladik.
Bu süreçte küresel markalarin kisa vadeli siparislerinin ve anlik taleplerinin arttigini görüyoruz, bu durumun yakin pazarlardan alisveris aliskanligini gelistirecegine ve sektörümüz açisindan ana pazarimiz olan Avrupa’ya olan ihracatimiza önemli katkida bulunacagina inaniyoruz.
Ayrica sektörümüzün istihdama olan önemli katkisindan da bahsetmek gerekir; Bu alanda sektörümüzün gerçeklestirdigi çok önemli bir sosyal proje ile nitelikli Tekstil Mühendislerinin sektöre kazandirilmasi amaçlaniyor ve bu konudaki çalismalar devam ediyor.2019 yilinda bölümün tercih sonuçlari ile projenin ilk senesinde dikkate deger bir sonuç aldigimizi gördük, bölüm kontenjanlarinda doluluk orani % 92’ye ulasti ve Tekstil Mühendisligini tercih eden 94 ögrenci projenin ilk senesinde burs kazandi.
Bu yil da 14 bölümün 9’unda kontenjanlar doldu ve tercih eden ögrencilerin basari sirasi bu sene de artti. Bu yil Tekstil Mühendisligini tercih eden 74 ögrenci burs almaya hak kazandi.