TELEFONUNUZU SATMADAN ÖNCE VERILERINIZI GÜVENE ALMANIN 5 ADIMI!

Teknolojinin gelismesi ile birlikte akilli telefonlara eklenen yeni özellikler, tüketicilerin her geçen gün bir üst modeli talep etmesine neden oluyor. Ancak yeni özelliklerin ve artan döviz kurlarinin, akilli telefon fiyatlarini etkilemesi sebebiyle tüke

Teknoloji 16.03.2021 13:08:43 0
TELEFONUNUZU SATMADAN   ÖNCE VERILERINIZI GÜVENE ALMANIN 5 ADIMI!

Teknolojinin günden güne gelismesiyle birlikte akilli telefonlara eklenen yeni özellikler, tüketicilerin halihazirda kullandigi akilli cihazlar yerine bir üst modeli talep etmesine neden olurken akilli telefon fiyatlarini da etkiliyor. Gelistirilen yeni teknolojik özelliklerin ve artan döviz kurlarinin etkisinde kalan telefon fiyatlarindaki artis nedeniyle ise tüketiciler, daha yeni ve daha teknolojik cihazlar satin almak için eski cihazlarini ikinci el olarak satmayi tercih ediyor. Kisisel verilerin satilabilen, satin alinabilen ve bunlardan kar elde edilebilen bir olgu haline geldigi bir çagda kullanicilarin, gizlilik ve veri ihlali konusunda daha bilinçli hale gelmesi gerektigini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, veri ihlali yasamak istemeyen kullanicilara telefonlarini satisa çikarmadan önce dikkat etmeleri gereken 5 önemli ipucu veriyor.

1. Telefonunuzu yedekleyin. Telefonu satmadan önce tüm verilerinin yedeklenmesi, kullanicilara ait verilerin yeni cihaza aktarilmasini kolaylastiriyor. Iphone kullanicilari telefonunun ayarlar kismindan iCloud'a gelerek depolama ve yedekleme seçenegine tiklayip, yedekle islemi ile verilerini bulut sistemine aktarabilirken Android kullanicilari ise verilerini bilgisayara aktarmak için bir USB kablosu kullanabilir ya da Android cihazlar için tasarlanan yedekleme uygulamalarindan faydalanabilir.

2. Hesaplarinizi devre disi birakin. Tüm verilerin yedeklenmesinden sonraki adimda ise telefonunuzdaki hesaplari devre disi birakmak yer aliyor. Bu sekilde satilan mobil cihazin yeni sahibi, telefonu kendi kisisel bilgileriyle etkinlestirme konusunda herhangi bir problem yasamiyor. Bu adimin kullanilmis bir iPhone için çok önemli oldugunu belirten Serap Günal, iOS 12 veya üstü bir iPhone satmayi veya takas etmeyi planlayan kullanicilarin, iPhone’da bulunan etkinlestirme kilidinin kapali oldugundan emin olmalari gerektigini hatirlatiyor. iPhone kullanicilarinin, verilerini yedekledikten sonra cihazlarini hem iCloud'a hem de iTunes'a kaydetmeleri gerekiyor. Cihazi iCloud ve iTunes'a basariyla kaydeden kullanicilarin, sonrasinda telefonun tüm içerigini silmesi gerekiyor. Android kullanicilari ise telefonu sifirlamadan önce Google hesabi altinda yer alan hesabi kaldir seçenegini tiklayarak süreci çözebiliyor.

3. Verileri silmeden önce sifreleyin. Verilerin sifreleme anahtari olmadan erisilemez bir hale gelmesi için mobil cihazlardaki verileri silmeden önce güvenli bir sekilde sifrelenmesi gerekiyor. iPhone verileri varsayilan, Android verileri ise manuel olarak sifrelenebiliyor. Kullanicilar bu özelligi ayarlar – güvenlik basligi altinda bulunan cihazi sifrele seçenegine dokunarak yapabiliyor. Cihazi sifreledikten sonra verilere erisim engelleniyor.

4. Cihazinizdan SIM veya SD kartlari çikarin. Telefonlarda bulunan numaralar, e-posta adresleri, fotograflar ve isimler gibi kisisel bilgileri saklamak için kullanilan SIM ve SD kartlarini çikarmak kisisel verilerinizi paylasmamak için basit ama önemli adimlardan biridir. Kullanicilarin telefonlarini satmadan önce SIM karti yuvasindan çikarmalari gerekiyor.

5. Telefonunuzu fabrika ayarlarina sifirlayin. Telefonlardaki tüm verileri güvenli bir sekilde silmenin en kolay yollarindan biri fabrika ayarlarina sifirlamaktir. iPhone için ayarlarin altinda yer alan genel seçenegini bularak sifirla ve ardindan tüm içerigi sil adimlarini takip etmek, Android cihazlarda ise ayarlar ve gizlilik özelligini seçerek telefonu sifirlamak yeterli oluyor.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °