TELEVIZYONLAR TAMAMEN DEGISIYOR! YENI DÖNEM BASLIYOR...

TELEVIZYONLAR TAMAMEN DEGISIYOR! YENI DÖNEM BASLIYOR...

TELEVIZYONLAR TAMAMEN DEGISIYOR! YENI DÖNEM BASLIYOR...

Koronavirüsün etkileri tüm dünyada hizla devam ederken, diger yandan teknoloji de gelismeye devam ediyor. Evinize giren televizyonlar tamamen degisiyor, bakin ne geliyor?

Telefonlar son 5 yilda ciddi boyutta degisti; bambaska cihazlara dönüstü. Diger yandan televizyonlar da son teknolojiye uyuyor. Samsung da dünyanin en büyük teknoloji fuari CES 2020 kapsaminda ilk kez yeni televizyonunu görücüye çikarmisti. Beklenen TV, aylar sonra satisa çikti! Televizyon, görüntüsü ve özellikleriyle sasirtiyor... Samsung Q950TS 8K QLED TV modeli Tayvanli tedarikçilerin de yardimiyla özel bir birlesim sürecine sahip. Ön panel oldugu gibi gövdeye entegre edilmis ve çerçevelere ihtiyaç kalmamis. Sadece alt çerçevenin kalinligi kaide nedeniyle biraz fark ediliyor.

Infinity Screen adi verilen bu teknoloji ile birlikte kasanin kalinligi 15mm olmus. Çerçeveler kalktigi için projeksiyonun verdigi duvara yansitma hissiyati daha parlak bir sekilde izleyiciye sunuluyor.

Quantum Processor 8K islemcisi ile güçlendirilen televizyon yapay zeka ile içerikleri 8K olarak daha verimli ölçeklendirebiliyor. Ayrica YouTube platformu da televizyon için 8K çözünürlükler hazirlayacak.

Yine yapay zeka ve Object Tracking Sound teknolojisi sayesinde sahnedeki nesnelerin hareketine göre sesler optimize ediliyor.

Bixby ise kullanicilarin komutlarina göre arka plan görüntülerini degistirebiliyor. Samsung Q950TS 8K QLED TV için henüz bir fiyat açiklanmadi.

Samsung'un bu yeni televizyonuyla birlikte TV pazari hareketlenecege benziyor. Peki teki televizyon satin alirken nelere dikkat etmeli? Iste TV alirken mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar...

Ekran Boyutu

Akilli TV satin alma rehberi içinde ilk öne çikan konu ekran boyutu. Günümüzde 14 inçten 100 inçe kadar çok genis bir ölçekte TV bulmak mümkün. Ekran boyutu, TV'nizden alacaginiz keyfi etkileyen en büyük etken. Burada da televizyonu koyacaginiz odanin boyutu ve oturacaginiz yerin TV'den uzakligi önem kazaniyor.

Izleme uzakligina göre ekran boyutu kisisel tercihe göre belirlenebilse de hangi ekranin ne tür bir odaya uygun olabilecegini anlamak için size basit bir formül önerebiliriz. Almayi düsündügünüz ekranin boyutunu 1,5 ve 2'yle çarpin. Çikan degerleri metreye çevirin. Almayi düsündügünüz ekran boyutuna sahip televizyon, odanizda oturdugunuz yere elde ettiginiz metre degerleri arasinda bir mesafede olmali. Örnegin 42 inçlik bir model düsünüyorsaniz, bu formüle göre TV'yi oturdugunuz yere 1,6 ila 2,1 metre arasindaki bir mesafeye yerlestirirseniz tatminkar bir izleme deneyimi alabilirsiniz. Ekran boyutlari için belirtilen ölçülerin ekranin çaprazlama uzunlugu oldugunu da hatirlatmakta fayda var. Elbette yüksek çözünürlüklü görüntülerin tadini tam anlamiyla çikarmak istiyorsaniz büyük ekranli modellere yönelmeniz daha iyi olacaktir.

Akilli TV satin alma rehberi içinde en çok merak edilen konulardan birine geldi sira: Panel teknolojileri. Çok fazla sayida panel teknolojisi varmis gibi gözükse de aslinda temelde iki tane var: LED LCD ve OLED.

LED LCD TV'ler LED'lerle aydinlatilan likit kristal piksellerden olusuyor. Bu modellerin avantaji çok parlak ve canli görüntüler verebilmeleri. Dezavantaj olarak ise izleme açilarinin daha dar olmasi söylenebilir. LCD'ler de kendi içinde IPS ve VA olarak ikiye ayriliyor. IPS paneller VA'ya göre daha genis izleme açisi sunarken, VA panellerin kontrast orani IPS'e göre daha iyi.

LED LCD TV teknolojisindeki en üstün nokta ise Samsung'un QLED adini verdigi teknoloji. LCD TV'lerde daha yüksek renk kalitesi ariyorsaniz panelin aydinlatmasinin nasil oldugunu ögrenmeniz faydali olacaktir. Kenardan aydinlatmali (edge-lit) paneller yerine tamamen arkadan aydinlatmali (direct lighting) ya da bölgesel isik kisma (local dimming) özelligine sahip modelleri tercih ederseniz daha iyi renk kalitesi elde edebilirsiniz.