Çigli Belediyesi, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi, Izmir Ekolojik Denge Dernegi ve Vodafone Business “Yasasin Gediz Temiz Su Temiz Gida” projesi için bir araya geldi.
Gediz Nehri’nin iki farkli koluna kurulacak sensörler ve uydu takip sistemleriyle elde edilecek anlik veriler, bilimsel çalismalarin yapilmasina isik tutacak. Proje sayesinde bölgede tarim yapan çiftçilerin, su ve topraktaki degisiklikler konusunda erken uyari sistemi sayesinde bilgilendirilmesi ve önlem alinmasi hedefleniyor.
Izmir Ekolojik Denge Dernegi'nin AB Su Çerçeve Direktifinden yola çikarak hazirladigi inovatif proje Çigli Belediyesi ve Izmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkilariyla Gediz Nehrinin Çigli sinirlari içerisinde kalan iki farkli kolu üzerinde hayata geçirilecek. Bir yil süreyle uygulanacak olan projenin yürütme görevini Izmir Ekolojik Denge Dernegi, lojistik destegini Çigli Belediyesi, bilimsel analizlerin yapilmasini ise Izmir Katip Çelebi Üniversitesi üstlenecek. Vodofone Business, dijital tarim istasyonlariyla, projeye teknolojik destek verecek.
Vodafone Business’den Teknoloji Destegi
Vodafone Business’in teknoloji destekçisi olarak yer aldigi projede, Gediz Nehrinin kollari üzerine kurulacak olan istasyonlarindaki sensör ve uydu takip sistemleri ile anlik su analizi verilerinin dijital olarak toplanmasi saglanacak.
Uzaktan takip sistemleri ile toplanacak olan su analiz verileri laboratuvarda yapilacak analizlerle karsilastirilacak. Uzaktan takip istasyonlarin bulundugu lokasyondan belirli periyotlarda alinacak olan manuel su numunelerinin analizleri Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde; Prof. Dr. Ebru Yesim Özkan ve Dr. Onur Karadal tarafindan analiz edilecek ve raporlanacak. Projenin ileri asamalarinda, toprak analizi ile iyi tarim uygulamalari için alt yapi olusturulacak. Bölgede belirlenen araziler de ilaçsiz tarim dogal gübre uygulamalari sayesinde bölgede tarimsal kirlenmenin önüne geçilecek.
Gediz Havzasinin gelecegi için hayati öneme sahip olan bu projeyi hayata geçirmenin heyecanini yasayan proje ekibi, uzaktan takip su analiz istasyonlarinin kurulacagi konumlari belirlemek için sahaya indi. Sasali, Kakliç ve Kus Cenneti’nde alternatif konumlar belirlendi.
Uzaktan takip su analiz istasyonlari ile birlikte Sasali ve Kakliç Bölgelerine tarim istasyonlari da kurulacak. Uzaktan takip tarim istasyonlari ile toprak, iklim ve bitki analizleri anlik yapilabilecek. Zararli kamerasi ile bitkilerde olusabilecek hastaliklar erken tespit edilebilecek. Su ve toprak kirlenmesi es zamanli dijital ortamda takip edilebilecek. Sistemlerden alinacak veriler ile bölgede daha verimli tarim yapilmasina imkan saglanacak.
Izmir Ekolojik Denge Dernegi Baskani Tolga Çaliskanelli “Gediz’in döküldügü yerden basliyoruz ve inaniyoruz ki projemiz Murat Dagi’na kadar uzanacak” dedi. Dernek olarak yaklasik bir buçuk yil önce Yasasin Gediz Temiz Su Temiz Gida yolculuguna basladiklarini ifade eden Çaliskanelli, Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü ve Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye projeye verdikleri destek için tesekkür etti.
Insanliga Yararli Isler Yapmayi Ilke Edinmis Bir Kurumuz
IKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Saffet Köse projeyle ilgili, “Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak biz, içinde bulundugumuz sehre, bölgeye, ülkemize ve insanliga yararli isler yapmayi ilke edinmis bir kurumuz. Bu anlayisla hayata geçirilecek her projenin içinde olmaktan, katki vermekten ve elimizi tasin altina koymaktan her zaman mutluluk duyariz. “Yasasin Gediz Temiz Su Temiz Gida” projesi de Çigli Belediyesi ve Izmir Ekolojik Denge Dernegi ile birlikte hayata geçirdigimiz teknolojinin kullanimi yoluyla Uzaktan takip sistemleri yardimiyla suyun analiz edilmesi anlayisina dayaniyor. Vodafone Business’in teknoloji destekçisi oldugu bu proje, Gediz deltasinda toprak, iklim ve bitki analizlerini aninda yapabilecek. Bu yolla Gediz’in temiz gida üretiminin merkezi haline gelecegini ümit ediyorum. Dünyanin gelecegini ciddi sekilde tehdit eden temiz su ve gida alanina paydaslarimizla birlikte katki vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ben bu isbirliginde bizimle ayni kaygilari tasiyan ve bu önemli projeye destek veren Çigli Belediyesine, Izmir Ekolojik Denge Dernegine ve Vodafone’a en kalbi sükranlarimi sunuyorum. Projeye emek veren herkesi kutluyor, hayirli olmasini temenni ediyorum.” dedi.
Baskan Gümrükçü: “2 milyon yillik mirasimizi hep birlikte koruyacagiz”
Gediz Deltasi’nin UNESCO Dünya Doga Mirasi listesine alinmasi adina büyük bir özveriyle çalistiklarini ifade eden Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, “Gediz Deltasi 40 bin hektarlik alaniyla Dogu Akdeniz’in en büyük deltalarindan biridir. Delta; tatli su, aci su, kara ve kiyi alanlarinin hepsinin bir arada yer aldigi esine az rastlanir iki milyon yilda olusmus bir ekosistemler bütünüdür. Tatlisu gölleri, lagünler, tuzlu çayirliklar, çamur düzlükleri ve sazliklar gibi birçok dogal yasam ortaminin bir arada bulundugu Gediz Deltasi; Flamingolar basta olmak üzere üç yüze yakin kus, balik ve bitki türüne ev sahipligi yapmaktadir. Önemli Kus Alani (ÖKA) ve Önemli Doga Alani (ÖDA) statülerine de sahip olan deltanin tüm zenginliklerini korumak adina çalismalarimizi baslattik. Iki milyon yillik mirasimizi hep birlikte koruyacagiz.
Izmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Izmir Ekolojik Denge Dernegi ile aylardir süren planlamalarimizi bitirdik ve sahaya iniyoruz. Bilimsel ve uzun soluklu çalismalar sürdürecegiz. Gediz’i sinirlarimiz içerisinde kim ne kadar kirletiyor? Kirlilik nerede yogunlasiyor? Sorularinin cevabini bulacagiz. Gediz Kirliyken Çigli Temiz olamaz. Soludugumuz hava, içtigimiz su, soframizdaki yiyecek temiz olamaz. Herkes biliyor ki Gediz kirli. Sorunun kaynaklarini bulursak çözmemiz kolay olur. Çalismalarimiz kapsaminda Sasali ve Kakliç bölgesinde yapilan tarimsal faaliyetlerin kalitesini de artiracagiz. Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmak için Gediz Deltasi ve diger doga degerlerimizi korumak için gerçeklestirilecek her türlü çalismaya katki vermeye devam edecegiz. Toplayacagimiz veriler hizli bir sekilde kullanilabilecek. El birligi ile vatanimizin havasina, suyuna, tasina, topragina sahip çikacagiz” dedi.
Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Özlem Kestioglu, "Izmir Ekolojik Denge Dernegi, Çigli Belediyesi ve Izmir Katip Çelebi Üniversitesi is birligiyle baslatilan Yasasin Gediz projesinde, 2 farkli noktadaki su kirlilik durumunu takip etmek için Vodafone Business olarak bölgeye dijital tarim istasyonlari kuruyoruz. Bu sayede alanda çalisan paydaslarin saglikli ve anlik veriye eriserek müdahale alanlari belirlemelerine ve bu verileri bilimsel çalismalarinda kullanabilmelerine imkan sunuyoruz. Izmir Ekoloji Denge Dernegi'nin proje yürütme öncülügünü üstlendigi bu projede, pilot bölgede olusacak çiktilar ve diger proje ortaklarinin katkilari ile AB Horizon projesine basvurularak Gediz Nehri'ni besleyen 16 kolun ve 17 bin 500 kilometrekarelik alan ile buradan tarimsal sulama kullanan çiftçilerin daha sürdürülebilir bir yasamda nehir ve çevre ekosistemini korumasi adina bilinçlenmesi için teknolojik olarak Vodafone Business Dijital Tarim Istasyonlari ile bulusmasi saglaniyor. Ayrica programa dahil olacak üniversiteler ile ilgili bölümlerin ögrencilerine, Gediz Deltasi ve Gediz Nehir Yatagindaki Ekolojik Dengenin takibi için Vodafone Business Dijital Tarim Sisteminden gelecek verileri nasil okuyacaklari ve yorumlayacaklari yönünden dijital okuryazarlik egitimleri verilmesi hedefleniyor” açiklamalarinda bulundu.