TERSINE GÖÇ INSAAT SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDIRDI

Büyüksehirlerde yasayanlarin, pandeminin etkisiyle küçük yerlesim yerlerine tasinmasi bu bölgelerdeki insaat projelerini artirdi.

Gündem 7.06.2021 18:15:06 0
TERSINE GÖÇ INSAAT SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDIRDI

Bir yili askin süredir tüm dünyayi etkisi altina alan koronavirüs pandemisi, birçok rutinin degismesine sebep oldu. Uzun evde kalma süreleri, özellikle büyüksehirlerde apartman hayati yasayanlar için hem fiziksel saglik hem de psikoloji açisindan olumsuz etkilere sebep oldu. Sehir hayatindan sikilanlar, daha ferah ve izole olan küçük yerlesim yerlerine yerlesmeye basladi. Büyük sehirlerden kirsala olan tersine göç bu bölgelerde yeni insaat projelerinin baslamasina neden olarak sektöre hareketlilik getirdi. Özellikle müstakil, tek katli evler ve villalar büyük ilgi görüyor.

Insaat sektörünün online pazaryeri ve kariyer platformu Workindo CEO’su Erhan Kocabas, yasanan tersine göçün sektöre etkilerini söyle yorumladi: “ Insanlik çok uzun zamandir basina gelmeyen bir sorun ile karsi karsiya kaldi. Ilk etapta bu durum bir saskinlik yaratsa da bugün her alanda yepyeni bir dönüsümün yasandigini söyleyebilirim. Özellikle teknoloji ve dijitallesme konularinda büyük gelismeler yasandi. Bazi sektörler evden çalisma sistemine geçerek toplantilarini dijital platformlar üzerinden yapmaya basladilar, is görüsmeleri yine online yapilmaya baslandi. Biz de Workindo olarak çok geleneksel olan insaat sektöründe bu dönüsüme katki saglayip yön verdik diyebiliriz.

Pandemi insanlarin yasam tarzlarinda da büyük degisimler yaratti. Büyüksehirlerin yogunlugundan ve stresinden bunalan özellikle evden de çalisabilen beyaz yaka dedigimiz kesim, küçük yerlesim yerlerine göç ettiler. Bu da haliyle bu bölgelere özellikle insaat alaninda bir hareket getirdi. Daha minimal, yesil alani fazla olan, mümkünse havuzu olan müstakil, tek katli villa tipi yapilar büyük ilgi görüyor. Bu durumu fark eden müteahhitler bu bölgelerde yeni projeler yapmaya yöneldiler. Bu da sektöre bir canlilik getirdi. Tabi burada yapilan yapilarin dogal sartlara uygun ve dogaya zarar vermeden yapilmasi büyük önem tasiyor.”

Güney Bölgeler Revaçta 

Gidenlerin genellikle ülkenin güney bölgelerini tercih ettigini belirten Erhan Kocabas, “Beyaz yakalilarin her yil tatil için gittigi yerlerde yasama firsatini nihayet buldugunu söyleyebiliriz. Insanlar genellikle ferah bir nefes alabilecegi, organik beslenebilecegi yerleri tercih ediyor. Bodrum, Fethiye, Marmaris, Çesme, Ayvalik gibi bölgeler oldukça popüler. Sehre daha yakin olmak isteyenler ise Istanbul’a yakin Silivri ve Trakya bölgesini tercih ediyor. Kalici olarak yerlesmeyi tercih etmeyenler ise bu bölgelerdeki hali hazirda evleri uzun süreli kiraliyorlar.” dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °