TESK'TEN HÜKÜMETE ÇAGRI

TESK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken, alkol ve sigaraya yapilan yüzde 47'lik ÖTV zammindan vazgeçilmesi gerektigini aksi takdirde kaçak sigara ve alkol satislarina yönelimin olacagini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, alkol ve sigarada yüzde 47.4 oranindaki ÖTV artisinin enflasyonun üzerinde oldugunu ve halkin alim gücünü zorlayacagini belirterek, kaçak alkol üretimi ve satisini artirabilecegini söyledi.

"ZAM ILE SATISLARIN ÖNÜNE GEÇILMEZ"

Bendevi Palandöken, "Bu fiyat artislari kaçak sigara ve alkol satislarina yönelimi artiracagi için vergi kaybi da daha fazla olacaktir. Bununla birlikte kaçak alkol yapimina yönelim artacaktir. Bu da kaçak alkolden ölümleri daha da yükseltecektir. Fiyat artislarinin özellikle bu ürün grubunda dogrudan kaçaga yönelimi artirdigi unutulmamali. Enflasyon üzerinde sigara ve alkole yapilan bu orantisiz zam artisindan esnafin olumsuz etkilenmemesi, vatandasin kaçaga yönelmemesi hem de devletimizin vergi kaybi yasamamasi için vazgeçilmeli. Çünkü dolayli vergi gelirlerinde devletin alkolden 2-3 milyar, sigaradan ise 3-4 milyar olmak üzere ortalama 6-7 milyar lira yillik kaybi var. En önemlisi zam ile alkol ve sigara satislarinin önüne geçilmez. Yapilmasi gereken halkimizin bilinçlendirilmesidir. Bunun için de alkol ve sigaranin zararlari her platformda anlatilmali" dedi.