TEUTHRANIA ANTIK KENTI KURTARAN KARAR

Uzun yillardir kaderine terk edilen ve kaçak moloz döküm sahasi haline getirilen Bergama'daki Teuthrania Antik Kenti ile ilgili Koruma Kurulu sevindiren bir karara imza atti. Alanin SIT statüsünü genisleten kurul, molozlarin kaldirilmasi için de harek

Çevre 18.05.2022 11:53:52 0
TEUTHRANIA ANTIK KENTI KURTARAN KARAR

Kültür ve Turizm Bakanligi Izmir 2 Numarali Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulu, Bergama ilçesinde Kalarga Tepe üzerindeki Teuthrania Antik Kenti ile ilgili önemli bir karara imza atti. Ilk olarak 1992 yilinda birinci derece arkeolojik SIT ilan edilen alanlarin disinda inceleme yapan uzmanlar, antik kentin koruma altina alinabilmesi için SIT alaninin genisletilmesi yönünde rapor hazirladi. Kurul, hazirlanan rapor dogrultusunda karar verdi. Kararla birlikte birinci derece arkeolojik SIT alani kismen genisletilirken birinci derece arkeolojik SIT alanini çevreleyen pek çok parsel de üçüncü derece arkeolojik SIT ilan edildi. Kurul ayrica SIT alani ilan edilen Kalarga Tepenin kuzey-dogu kismina dökülmüs molozlarin Bergama Belediyesi tarafindan Bergama Müze Müdürlügü denetiminde kaldirilmasina karar verdi.

HER TÜRLÜ ATIK DÖKÜLMESI VE OCAK AÇILMASI YASAKLANDI

Kurul ayrica Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Yükse Kurulunun 5 Kasim 1999 tarihli ve 658 sayili ilke kararini hatirlatarak SIT ilan edilen bölgeden tas, toprak kum alinmasini, kireç tas tugla, mermer, kum, maden vb ocaklarin açilmasini da yasakladi. Yine ayni karar dogrultusunda söz konusu alana toprak cüruf, çöp, sanayi atigi ve benzeri malzeme dökümünün de yasaklandigini duyurup gerekli önlemlerin alinmasini talep etti.

EUTHRANIA ANTIK KENTI HAKKINDA

Teuthrania - Kalarga Tepe Izmir Bergama Süleymanli Köyü yakinlarinda Misya Bölgesi yerlesimlerinden biridir. Teuthrania tarihi ile ilgili olarak, Herodotos MÖ. 3000'li yillarda bölgenin sular altinda oldugunu ve Kaikos'un (Bakirçay) tasidigi topraklarla ovanin doldugunu söylemektedir. Yunan mitolojisinde, Kral Teuthras'in eponim olarak adini sehre verdigi söylenmektedir. Arastirmacilara göre Kalarga Tepe zamaninda bir adaydi.

KAYNAK: AJANS BAKIRÇAY



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °