Geçtigimiz günlerde Tire’ye has Tire beledi dokumasini cografi isaret ile koruma altina alan Tire Ticaret Odasi, Tire Sis Köfte’nin de cografi isaret sürecini basariyla tamamladi.
27 Mart 2020 tarihinde Tire Ticaret Odasi tarafindan Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapilan basvuru neticesinde baslatilan süreç sona erdi ve Tire’nin meshur lezzeti “Tire Sis Köfte” cografi isaret almaya hak kazandi. Cografi isaretle birlikte Tire Sis Köfte’nin marka degeri de koruma altina alinmis oldu.
Tire Sis Köftenin 1900’lü yillarin basindan itibaren Tire’ye özgü aranan lezzetlerden biri oldugunu belirten Tire Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Nadir Delikanli, “Tire Ticaret Odasi olarak bu son derece kiymetli ve özel lezzetimizi cografi isaret ile koruma altina aldik. Cografi isaret sayesinde, belirlenen standartlara göre üretilecek olan bu meshur lezzetimizin marka degerini de korumus olacagiz. Tiremize hayirli olsun.” dedi.
TÜKETICIYE 2 SEKILDE SUNULUYOR
2 sekilde tüketiciye sunulan Tire Sis Köfte, tüketilmeden önce 2 kez pisirmeden geçirilen tek köfte olma ünvanini da tasimaktadir. Et isleme tesisleri tarafindan hazirlanip ön pisirmeden geçirilen Tire Sis Köfte yari mamül olarak satildigi gibi ayni zamanda lokanta ve restoranlarda, bakir tavalarda terayagi ile pisirilerek tüketiciye sunulabilmekte.
Mezbaha veya kasaptan alinan karkas ve / veya parça et kemik, damar, sinir, zar ve fazla yagindan ayiklanir. Kemik, damar, sinir, zar ve fazla yagindan ayiklanan etteki yag orani en fazla %20, toplam et protein orani kütlede en fazla %16 dir. Temizlenen löp et tuzlanir (maximum tuz miktari %2 oranindadir), tuz disinda Tire Sis Köfte harcina tercihen unsuz veya en fazla %2 oranina kadar bugday unu ilave edilebilir. Belirtilenler disinda katki maddesi içermemektedir. Tuzlanan et kiyma makinasinin 3 veya 3,5’luk ayna/süzgecinden 2 kez geçirilerek kiyma haline getirilir. Kiyma tercihen 16-24 saat, 0+4 derece araliginda soguk odada ya da dolapta dinlendirilmeye birakilir. Dinlenen kiyma tekrar kiyma makinasinin 3 veya 3,5’luk ayna/süzgecinden geçirilerek sikma asamasina getirilir. Sikma için 50cm uzunlugunda, 5mm kalinliginda krom kare sis gereklidir. Tire’de Tire Sis Köfte yapiminda ustalasmis üreticilerin el yordamiyla sise siktiklari kiyma odun atesindeki mangal üzerinde merkez isisi minimum 72 º derece olana kadar tütsülenerek ön pisirmeden geçirilir.