TMMOB IZMIR SU RAPORUNU AÇIKLADI

TMMOB IZMIR SU RAPORUNU AÇIKLADI

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Subesi, Dünya Su Günü'ne iliskin bir basin toplantisi gerçeklestirdi. Toplantida Izmir'in Su Raporu kamuoyu ile paylasildi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Subesi, Dünya Su Günü'ne yönelik toplanti düzenledi. Düzenlenen toplantida  Izmir'in Su Raporu'nu kamuoyu ile paylasti.

"GELECEK IÇIN ALTERNATIF SU KAYNAKLARINI ELDE ETMEK IÇIN  GEREKLI YATIRIMLAR GEÇ OLMADAN YAPILMALIDIR''

Yapilan açiklamada, "Her yil Su Günü'nde kurumlarin gerçeklestirdigi faaliyetlerde suyun yasamsal önemi vurgulanmasina karsin su miktar ve kalitesine yönelik artan tehditler;  kisitli su kaynaklarimizin ve mevcut kirliligin görmezden gelindigini göstermektedir.  Ülkemizdeki kentlesme, sanayi, madencilik, tarim ve diger yatirim süreçleri ile ilgili politika ve uygulamalara baktigimizda; arazi planlamasinin yapilmadigi, orman alanlari, dogal karakteri korunmasi gereken alanlar, meralar, tarim, alanlari ve sulak alanlarin kaybedildigi, vasfinin yitirildigi, dogal varliklarimizin tahrip edilerek yok edildigi “ekolojik yikim” olarak tanimladigimiz bir süreçte; 25 su havzasinda yüzeysel sularimizin yaklasik  %70‘inin, yeralti sularimizin %40’inin kirli oldugu bilimsel veriler ve kamunun raporlari ile ortaya çikmaktadir. Ülkemiz ve tüm kentlerimizde oldugu gibi Izmir’de de su havzalarinin, su kaynaklarinin çok daha etkili biçimde korunmasina, temiz ve saglikli su ihtiyacini karsilamak üzere akilci yatirimlara ve yeni su kaynaklarina acilen ihtiyaç vardir. Ilgili kurum ve kuruluslar mevcut su kaynaklarini en iyi sekilde yönetirken, gelecek için alternatif su kaynaklarini elde etmek için gerekli yatirimlar geç olmadan yapmalidir. Temiz sularin evsel veya endüstriyel amaçli kullanilmasindan sonra olusan atiksularin aritildiktan sonra yeniden kullanilmasi, tarim ve sanayi amaçli kullanilan suyun dogru ve etkin kullanimi ve yönetimi ile enerji yönetimi artik su yönetimin olmazsa olmaz bir parçasi olarak düsünülmeli ve konunun uzmani olan kisiler ile Su Yönetimi süreci planlanmali, kentin planlanmasina yönelik planlar ve yatirimlarda su yönetimi süreci de dikkate alinmalidir" denildi.

Izmir'in aritma tesisleri ve geri dönüsüm  yatirimlari konusunda basarili oldugunu ama Izmir'in  altyapi çalismalarinin yogun kentlesme sürecinin gerisinde kaldigi belirtilen açiklamada, "Izmir Büyüksehir Belediyesi sinirlari içinde gerekli içme ve kullanma suyu, barajlar ve yeralti suyu kuyularindan saglanmaktadir. IZSU verilerine göre, 2021 yilinda temin edilen suyun yaklasik % 42,2 si yeralti, yaklasik %57,8 si yüzeysel su kaynaklarindan saglanmistir.  Izmir Kentinin su ihtiyacini karsilayan kaynaklarin miktar ve kalite olarak sürdürülebilirliginin saglanmasi, korunmasi büyük öneme sahiptir. Aritma Tesisleri ve yatirimlari ile TÜIK verileri kapsaminda basarili olan Izmir, kentin yogun yapilasmasina yetisemeyen altyapi eksiklikleri ile de karsi karsiyadir. Geçmis yillarda yasanan koku sorunu ile birlikte, asiri yagislar sonucu olusan su taskinlari bunun en aci göstergesi olmustur. Benzer süreçlerin tekrarlanmamasi için Idarenin planlama ve uygulamaya yönelik çalismalari gelistirmesi  gerekmektedir" denildi.

''IZMIR IÇIN TEMIZ SU IHTIYACINI KARSILAMAK ÜZERE AKILCI YATIRIMLARA VE YENI SU KAYNAKLARINA ACILEN IHTIYAÇ VARDIR''

Açiklamada son olarak, "Alternatifi olmayan tek madde olarak tanimlanan suyun tüm dünyada kisitli miktarda oldugu ve temiz su miktarinin her geçen gün azaldigi artik bilinen bir gerçektir. Ülkemizde kisi basina düsen kullanilabilir su miktari 1.500 - 1735 m3’tür. Izmir, bu degerde su kisidi bulunan yerler için verilen 1.500 m3 degerinden daha düsük bir degere sahiptir. Bu durum, Izmir’de su yönetiminin önemini ortaya koymaktadir. Izmir için temiz su ihtiyacini karsilamak üzere akilci yatirimlara ve yeni su kaynaklarina acilen ihtiyaç vardir.  Ilgili kurum ve kuruluslar mevcut su kaynaklarini en iyi sekilde yönetirken, gelecek için alternatif su kaynaklarini elde etmek için gerekli yatirimlari geç olmadan yapmalidir. Temiz sularin evsel veya endüstriyel amaçli kullanilmasindan sonra olusan atik sularin aritildiktan sonra yeniden kullanilmasi, tarim ve sanayi amaçli kullanilan suyun dogru ve etkin kullanimi ve yönetimi ile enerji yönetimi su yönetiminin olmazsa olmaz bir parçasi olarak düsünülmeli ve konunun uzmani olan kisiler ile Su Yönetimi süreci planlanmali, kentin planlanmasina yönelik planlar ve yatirimlarda su yönetimi süreci de dikkate alinmalidir" ifadeleri kullanildi.