Tarih: 14.01.2021 14:12

TOOB'dan bankalara kredi faizi çagrisi

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, son dönemde bankalarin uyguladigi yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatirimin önündeki en önemli engellerden biri haline geldigini belirterek, “Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artisin çok üzerinde artirarak, büyümeye destek degil köstek oluyorlar'' dedi.

“REEL SEKTÖRE SIRTINIZI DÖNMEYIN”

Bankalara, ‘reel sektöre sirtiniz dönmeyin’ çagrisi yapan Hisarciklioglu, su açiklamayi yapti:

“Son dönemde bankalarin uyguladigi yüksek kredi faizleri, üretimin ve yatirimin önündeki en önemli engellerden biri haline gelmistir. Kredi faizlerinin geldigi seviye, dünya genelindeki düsük faiz ortamina uymamaktadir ve girisimcilerimizin küresel rekabette ayakta kalmalarina engel olusturmaktadir.

Anadolu’nun dört bir tarafinda, verimli ve düzgün çalisan pek çok isletme bulunmaktadir. Üretime, ihracata ve istihdama katki saglayan bu firmalarimiz, ülkemizin milli servetidir ve korunmalari gerekmektedir.

“DAHA SORUMLU BIR YAKLASIM BEKLIYORUZ”

Dolayisiyla reel sektör üzerindeki finansman yükü azaltilmalidir. Enflasyonun ve faiz oranlarinin makul bir düzeye gelmesi için makroekonomik dengelerin gözetilmesine ihtiyaç vardir.

Öte yandan, kredi faizleri konusunda bankalardan daha sorumlu bir yaklasim da bekliyoruz. Zamaninda faiz indiriminde zorluk çikaran bankalar, is faiz artirimina geldiginde gayet hizli hareket edebiliyorlar.

Kredi faizlerini, maliyetlerindeki artisin çok üzerinde yükselterek, büyümeye destek degil köstek oluyorlar. Bankalar, faizleri kolayca artirma aliskanliklarina son vermeli ve sadece kendi gelirleri odakli düsünmeyi birakip, ellerini tasin altina koymalilar.

"HEP BANA OLSUN’ DEMEYIN”

Ayrica pandemi nedeniyle gelir kaybi yasayan firmalarin kredilerine yönelik daha yapici bir tavir sergilemeliler. Finansal ve reel sektörün ülkemize daha iyi gelecek sunmak üzere birlikte hareket ederek, birbirlerini daha iyi anlamalari gereken dönemdeyiz. Bu dönemde gelirleri de, maliyetleri de ölçülü tutup, birbirimize destek olmaliyiz.

Bankalarimiza seslenmek istiyorum; reel sektöre sirtinizi dönmeyin, hep bana olsun demeyin. Özellikle üretim, yatirim, ihracat yapanlari ve istihdam saglayanlari özenle degerlendirin. Rekabetçi firmalarimizi ve girisimcilerimizi destekleyelim ve ayakta tutalim ki, büyüme ve ihracat kapasitemizi koruyalim ve saglikli sekilde arttiralim. Böylece pandemi sonrasi, yeniden ve hizla ayaga kalkalim, küresel yarista geride kalmayalim”.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —