Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Ilhan: Toplumsal bagisiklik için 60 milyon kisinin asilanmali

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Ilhan: Toplumsal bagisiklik için 60 milyon kisinin asilanmali

Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, corona virüsü ile mücadelede toplumsal bagisiklik için 60 milyon kisinin asilanmasi gerektigini söyledi. Ilhan, "Buna ne zaman ulasilir; ben Ramazan Bayrami sonrasinda iyi bir d

Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani, Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani ve Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, Türkiye’de corona virüsü ile mücadele kapsaminda devam eden asi çalismalarina iliskin  açiklama yapti.

“YAS GRUPLARI GERILEDIKÇE ASILAMA UZUN SÜRECEK”

Prof. Dr. Ilhan, 90 yas üzerinin kisa sürede asilandigini belirterek, “Asagiya dogru yas gruplari geriledikçe o nüfusta yer alan kisi daha çok olacagi için asilama daha uzun zaman alacaktir. Saglik çalisanlarinin asilanmasi rekor denilecek seviyede, neredeyse 4-5 gün içerisinde tamamlandi, bir hafta diye beklerken. Saglik çalisanlarin asilanmasinin daha hizli gidip, nüfusun biraz daha yavas gitmesi tabii beklenen bir durum. Bundan sonra da sirayla 50-64 yas arasi bireylerimiz asilanacak. Bununla beraber Milli Savunma Bakanligi, Içisleri Bakanligi, kritik görevlerde olan kisiler, hizmet önceligi olan kisilerin asilanmasi ile sistem devam edecek” diye konustu.

“RAMAZAN AYRAMI’NDAN SONRA IYI BIR DÜZEYE GELECEGIZ”

Prof. Dr. Ilhan, toplumsal bagisiklik için 60 milyon kisinin asilanmasi gerektigine isaret ederek, söyle konustu:

“Aslinda bu iki grup asilandigi zaman; 50 yas ve üzerinde olanlar, saglik çalisanlari, askerlerimiz, polislerimiz, belediye çalisanlari, hizmet önceligi bulunanlar asilandigi zaman bir hayli büyük bir nüfusa erismis olacagiz. Ayrica Covid-19’dan daha çok hasta olanlar içerisinde de büyük bir grubu asilayacagimiz gibi, toplumla iç içe olan, hizmet sunan pek çok kisiyi de asilamis olacagiz. Ilk iki grubu asilayinca, bir hayli iyi bir noktaya gelecegimiz kanisindayim. Ondan sonra 19-49 yas arasi bireyler var. Asi sirasini kaçiranlar için de son grup var. Amaç 18 yas üstü olan tüm bireylerin asilanmasi. Biliyorsunuz 18 yas alti bireylerimiz, gebelerimiz ve emziren annelerimiz asilanmiyor. Onun disinda tüm toplumun asilanmasi arzusundayiz. Genel olarak baktigimizda en az 60 milyon kisinin toplumsal bagisiklik için asilanmasi gerektigini söylemek mümkün. Buna ne zaman ulasilir; asilama hizi ile bunu degerlendirmek gerekiyor, ben Ramazan Bayrami sonrasinda iyi bir düzeye gelecegimiz kanisindayim, özellikle ilk iki grubun büyük çogunlugunun tamamlanmasi ile.” (DHA)