Torbali Ticaret Odasi'ndan anlamli su çalistayi

Torbali Ticaret Odasi çatisi altinda bu yil 1'incisi düzenlenen Torbali Bölgesi Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalistayi'da Torbali Kaymakamligi, Torbali Belediyesi, Torbali Ticaret Odasi, üniversiteler, DSI, Tarim ve Orman Il Müdürlügü uzmanlari, muh

Çevre 3.08.2022 10:24:58 0
Torbali Ticaret Odasi

Torbali Ticaret Odasi çatisi altinda bu yil 1’incisi düzenlenen “Torbali Bölgesi Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalistayi”nda Torbali Kaymakamligi, Torbali Belediyesi, Torbali Ticaret Odasi, üniversiteler, DSI, Tarim ve Orman Il Müdürlügü uzmanlari, muhtarlar ve sanayi temsilcileri bir araya geldiler. 

Çalistayin açilis konusmalarini yapan Torbali Kaymakami Ercan Öter, Torbali Belediye Baskan Yardimcisi Özkan Yildiz, Torbali Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Abdulvahap Olgun, Konusmaci olarak katilan DSI 2. Bölge Jeoteknik Hizmetler ve YAS Sube Müdürü Adem Sömer, DSI 2. Bölge Havza Yönetimi Sube Müdürlügü adina basmühendis Ahmet Avni Atayol, Tarim Orman Izmir Il Müdür Yardimcisi Dr. Fatih Kiliç, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Ali Riza Ongun, IYTE ögretim üyesi Prof. Dr. Orhan Gündüz,  Philip Morris Türkiye yetkilisi Doç. Dr. Süleyman Hançerli moderatörlügünde 28 Temmuz’da düzenlenen “Torbali Bölgesi Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalistayi” kapsaminda önemli mesajlar verdiler.  


Açilis konusmasini yapan Torbali Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Abdulvahap Olgun, Torbali bölgesinde binden fazla sanayi tesisinin bulunduguna dikkat çekerek “Sanayi tesisleri içinde bulundugumuz su dönemde saglikli suya erisim, kirlilik, kitlik, taskin, kuraklik konulari ile mücadelenin bir parçasi olmali, bu cografyanin sorumlu birer üyesi olarak su kayiplarinin engellenmesi, suyun verimli kullanimi, geri kazanimi ve dogru kaynak yönetimine agirlik vermeliyiz” dedi. Açilista konusan Torbali Belediye Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Özkan Yildiz da Torbali halkinin önümüzdeki 5 yillik beklentisinin bölgede tarimin önceliklendirilmesi oldugunu ve Torbali Ovasi’ndan tüm Türkiye’ye tarimsal ürün verildiginin altini çizerken “Su; hayvanciligin, tarimin, tarimsal sanayinin, hijyenik ve saglikli yasamin, biyolojik çesitliligin en önemli parçasi. Biz de belediye olarak bu dönemde belediye yönetimindeki arazilerde bugday üretimi yaparken, akilli tarim uygulamalarini kullandik ve ürünlerimizi dezavantajli gruplarla paylastik. Akilli tarim uygulamalari sayesinde su tasarrufu, gübre kullanimi azaltilmasi gibi çevre ve su kirliliginin engellenmesine katki saglayan inisiyatiflere yer verdik” dedi. Telekonferans ile çalistaya katilan Torbali Kaymakami Ercan Öter, tarimin ülkemiz ve gelecegimizin çok önemli bir parçasi oldugunu ifade ederek “Gelecek nesillerimize yasanabilir bir dünya birakmak istiyorsak, iklim krizi esiginde ayni amaç için, ayni hedefe yönelmeliyiz. Canlilarin ve toplumun bütün kesimlerinin ihtiyaçlarini dikkate alarak gida, tarim ve su kaynaklarinin etkin kullanimini saglamak, korumak ve olumsuz etkilerini kontrol altina almak amaci ile birlikte hareket etmeliyiz”dedi. 

“Yer alti su tüketimi dogal kaynaklarimizin çok üzerinde”

DSI 2. Bölge Jeoteknik Hizmetler ve YAS Sube Müdürü Adem Sömer, Torbali ve civarinda yaz aylarinda yer alti su seviyesinin hizla düstügünü ve bu durumun bölgenin yer alti akiferlerinin yeterli olmamasindan kaynaklandigini belirtti. Çok sayidaki belgesiz sondaj kuyulari nedeni ile yer alti suyu tüketiminin çok arttigini ifade eden Sömer, alüvyon sahalar üzerinde kurulan sanayi yapilarinin, yer alti suyunun daha hizli kirlenmesine neden olduguna dikkat çekti. DSI 2. Bölge Havza Yönetimi Sube Müdürlügünden Bas Mühendis Ahmet Avni Atayol ise yaptigi sunumda; alt havzada 2039 ve 2040 yillari için siddetli kuraklik tahmini yapildigini, 2040 yilindaki tahminlere göre havzada tarimsal sulama ihtiyacinin %48’inin ve sanayi suyu ihtiyacinin %31’inin karsilanabilecegini belirterek, suyun kalite ve miktar açisindan korunmasinin önemini ifade etti. 


“Tarimsal Sulamada Su Kayiplarinin Azaltilmasi Sart” 

Tarim Orman Izmir Il Müdür Yardimcisi Dr. Fatih Kiliç, tarimsal su yönetimi ile ilgili yaptigi konusmada; Bitkilerin, normal gelismelerini sürdürebilmeleri için çok su vermenin verimi artirmadigini ve tarimda kullandigimiz suyun yaklasik %60’inin yanlis kullanim nedeniyle israf edildigini ifade etti. Israfin engellenmesi için basinçli sulama sistemlerinin kullanilmasini öneren Kiliç, böylece sulama veriminin önemli ölçüde artirilabildigini belirtirken, bakanligin bu amaçla %50 hibe ve sifir faizli destek programlari oldugunu hatirlatti. 

 “Su ve topraga uygun ürün üretimi planlanmali”

Tarim ve hayvancilikta su kalitesi konusunda bilgi paylasan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Ali Riza Ongun, bitkisel üretimde en önemli girdilerden birinin su olduguna dikkat çekerek, tarimda sulama suyu özelliklerinin, bitki ve toprak için uygunlugunun kalite açisindan izlenmesi gerektigini dile getirdi.

 “Küçük Menderes Su Havzasinda geri dönülemez bir noktadayiz”

IYTE Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gündüz de, Küçük Menderes Havzasinda miktar ve kalite sorunlarinin yogun sekilde yasandigini söyledi. Havza su potansiyelinde yenilenebilir seviyenin geçildigi gerçeginin göz ardi edilmemesi üzerinde duran Gündüz, daha fazla geç olmadan tedbir planlarinin acil olarak devreye alinmasi gerektiginin altini çizdi. 

Bölgedeki önemli sanayi kuruluslarindan Philip Morris Türkiye’nin Çevre Mühendisi Yesim Aydin da çalistayin kapanisinda, kaynaklarin korunmasi ve su kaynaginin gelecek nesillere aktarilmasi konusunda tüm sirketlere ve bireylere de önemli roller düstügünün altini çizerek, bu yönde çalismalarinin ayni ciddiyetle devam edeceginin taahhüdünü verdi.


Pazar 9.2 ° / 3.1 °
Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °
Salı 10.8 ° / 2.3 °