Torbali'yi degneksiz köy mü zannettiniz?

Torbali OSB'de bir yil önce kursun ve akü geri dönüsüm tesisi basvurusu köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmisti. Konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine harekete geçen köy muhtari TTO Baskani Olgun'dan destek istedi

Gündem 13.04.2021 13:32:20 0
Torbali
Düsün artik yakamizdan

Torbali OSB’de bir yil önce kursun ve akü geri dönüsüm tesisi basvurusu köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmisti. Konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine harekete geçen köy muhtari TTO Baskani Olgun’dan destek istedi. Muhtarlari dinleyen Olgun’dan zehir zemberek açiklamalar: Aklimizla alay ediyorlar, bu sefer sirket degistirip kayinpederi üzerinden basvuru yapiyor, düsün artik yakamizdan.

Geçtigimiz yil Torbali Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) akü geri dönüsüm ve kursun isleme tesisi kurma basvurusu bölgedeki köylülerin eylemi sonucu rafa kalkmisti. Torbali OSB’ye kursun tesisi kurulmasi ile ilgili tekrar basvurular gündeme gelince çevredeki köy muhtarlari harekete geçti. Ahmetli Köyü Muhtari Hasan Kaplan, Özbey Muhtari Semsettin Kanza, Yeniköy Muhtari Bülent Ege, Kaplancik Muhtari Turan Aykir dün Torbali Ticaret Odasi (TTO) Baskani Abdulvahap Olgun ile bir araya geldiler. Toplantiya TTO Baskan Yardimcisi ve Torbali OSB Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Karatoklu, Meclis Üyesi-Çevre Mühendisi Demet Aslan da katildi. Torbali OSB’de çevreye, dogaya ve topraga zarar verecek yatirima karsi olduklarini ifade eden muhtarlar TTO Baskani Olgun’dan destek istediler.

AKLIMIZ ILE ALAY EDIYORLAR

Çevreye zarar verecek tesislere karsi olduklarini ve bu konuda geçmisten bugüne çok sayida tesebbüsü engellediklerini ifade eden Olgun, Büyüksehir Belediyesi’nin Taskesik Köyüne kurmayi planladigi Çöp Atik Tesisine karsi verdikleri mücadeleyi hatirlatti. Olgun “Sizin karsi durusunuz ile OSB yönetimi bir yil önce firmaya izin vermedi. Ama firma; Torbalilarin akli ile alay edercesine simdi de sirket degistirip kayinpederinin firmasi üzerinden yeni bir basvuru yapmis görünüyor. Torbali’yi degneksiz köy mü zannettiniz? Gaziemir’den Türkiye’ye zehir saçan firmanin sabikasi ortadayken Torbali’ya kursun fabrikasi kurdular. Kanunlari ve kurumlari arkadan dolanarak ilçenin bagrina saplana hançerin acisi hala tazeyken simdi de Ahmetli, Yeniköy, Özbey ve Metropolis’i zehirlemek istiyorlar” seklinde sert tepki gösterdi.

KANUNU ARKADAN DOLANIYORLAR

Yeni basvuru yapan firmanin Torbali Uyuzdere Mevkii’ndeki dagi tasi gece gündüz yok ettigini ifade eden Olgun “Düsün yakamizdan artik. Kurumlari ve kanunu arkadan dolanarak bugünlere geldiniz simdi de yilda bir kez sabrimizi zorlamayin. Torbali Ticaret Odasi olarak Torbali OSB’de karar alinmamasi için var gücümüz ile direnecegiz. Muhtarlar ve köylüler müsterih olsun” dedi. Ilçedeki tüm yöneticilerin çevreye zarar verecek yatirimlara karsi oldugunu ifade eden Olgun “Ilçenin en basindan, Ahmetli’nin kahvehanesinden oturan köylü kardesimize kadar çevreye zarar verecek hiçbir yatirimi kabul etmeyecegimizi bildirmek istiyoruz. Bu arkadaslarda Torbali OSB’de aldiklari fabrika arazilerine ya dogru düzgün bir yatirim yapsinlar ya da kursun yatirimi için baska bir ilçe bulsunlar” seklinde sözlerini tamamladi.

KÖYLÜLER TEDIRGIN

Köy Muhtarlari adina konusan Ahmetli köyü Muhtari Hasan Kaplan bölgenin tarim havzasi oldugunu OSB’de kurulacak tesislerin tarima ve çevreye zarar vermemesi gerektigini ifade etti. Muhtar Kaplan sunlari söyledi: “450 dönüm kizilçam ormanimiz var. Ege Bölgesi’nin kislik sebze ihyacinin yüzde 70’i bölgemizde yetisiyor. 1500 ari kovani var. Bölgemizde göçebe yörükler yasiyor ve kuzu ile keçilerini bu bölgede otlatiyorlar. Böyle bir bölgede kursun veya agir metal islenmesi katliamdir. OSB’ler kurulacak tesislerde yönetimler çevrede yasayan insanlara ve tarima zarar verecek yatirimlara izin vermemesi gerekiyor. Eger böyle bir tesis kurulursa OSB’ye giden yolu kapatiriz, köylü çok tedirgin. Gaziemir’deki Çernobil vakasini unutmadik. Buraya gelmek isteyen firma o firmanin kabuk degistirmis hali” seklinde tepki gösterdi. 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °