TRAFIK HARIÇ: KORONAVIRÜS, ASI VE PANDEMI

TRAFIK HARIÇ: KORONAVIRÜS, ASI VE PANDEMI

"ASI OLMAYANLARA HUKUK MÜDAHALE ETMELI"

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik, trafik hariç gündemin nabzini tutmaya devam ediyor. Gazeteci Özay Sendir, “Ince Ayar” programinda bu hafta Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Adem Sözüer, Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ve Sanatçi Gülden’i konuk etti. Koronavirüs-asi iliskisi, özellikle de asi olmayanlarin tazminatsiz isten çikarilabilecegine yönelik tartismalar programin ana gündem maddesiydi. 

Gazeteci Özay Sendir, Radyo Trafik’te yayinlanan “Ince Ayar” programinda, konuklariyla trafik hariç gündemi konusuyor. Sendir, bu haftaki programda Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Hukukçu Adem Sözüer ile koronavirüs-asi iliskisinin hukuksal boyutunu, Hacettepe Üniversitesi Infeksiyon Hastaliklari Bölümü Ögretim Üyesi Profesör Doktor Murat Akova ile koronavirüs ve asiyi, Sanatçi Gülden ile de pandemi döneminde müzigi konustu. 

"ASI OLMAYANLARA HUKUK MÜDAHALE ETMELI"

Özay Sendir, koronavirüs-asi iliskisinin hukuki boyutunu Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Hukukçu Adem Sözüer’e sordu. Yasalarimizda koronavirüs ile ilgili açik bir düzenleme olmadigini dile getiren Sözüer, “Aslinda biz de yetiskinler bakimindan herkesin zorunlu asi olmasi konusunda taraftar degiliz. Bu isin önemli noktasi, asi olunmamasi bireysel bir tercihtir. Kanser tedavisinde kisinin tedaviyi red hakki olabilir. Ancak koronavirüs asisinda sadece kendi sagligin için karar vermiyorsun. Burada toplum sagligi da ön plana çiktigindan hukuk müdahale etmeli. Diger ülkelerde oldugu gibi isten çikarma gündeme gelebilir, bu hapis cezasindan daha agirdir. Oralara varmamali bu is. Bireysel tercih yüzünden asi olmayanlar üniversiteler, sinemalar, tiyatrolar gibi kapali ortamlarda risk olusturucu davranista bulunamazlar. Asi olmayan ögrencilere uzaktan egitim vermek zorunda kalabiliriz. Burada kisi degil toplum sagligi önemli.” degerlendirmesinde bulundu.

30 YILA KADAR HAPIS…

“Asi olanla olmayan arasinda farkli uygulamalar yapilmasi esitlik ilkesinin ihlali anlamina gelmiyor.” diyen Adem Sözüer, Ülkelerin yaklasimlari farklidir. Virüs kaptigi belirlenen bir kisi bilerek ya da bilmeyerek baskasina virüs bulastirmasi sonrasi, olasi kast ile 30 yila kadar hapis cezasi almasi bile gündeme gelebilir. Bunun bir de tazminat boyutu var. Hastane masrafi ve isgücü kaybi da virüs bulastiran kisiden tazmin edilebilir. Asi olmak toplum sagligi için bizim bir yükümlülügümüzdür.” açiklamasini yapti.