"TRAFIK ISARETLERI BILE CINSIYETÇI”

Türkiye'nin ilk Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak, Radyo Trafik Ankara'da katildigi "Uzman Görüsü” programinda Elvan Palasoglu'nun sorularini yanitladi. Prof. Dr. Yasak, cinsiyetçilikte ilk olgunun önyargilar oldugunu belirtirken traf

Gündem 3.02.2021 12:01:28 0
"TRAFIK ISARETLERI BILE CINSIYETÇI”

Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak, cinsiyetçilik denildiginde ilk duragin önyargilar oldugunu belirtirken bu önyargilarin aslinda hayati anlamlandirmamizi sagladigini söyledi. Önyargilarin sadece olumlu tarafi olmadigini, olumsuz taraflari oldugunu da aktaran Yasak; “Maalesef toplumun yarisi diger yarisi hakkinda karar veriyor. Cinsiyetçilik sadece kadinlara karsi degil erkeklere karsi da yapilmaktadir. Cinsiyetçilik düsmanca ve korumaci olarak ikiye ayrilmaktadir. Cinsiyetçilik; kadinlari anlatan dizi, film ve reklamlarda dahi çok fazla… Kadinlarin öne çikarildigi her alanda dahi kadinlari küçümseyen cinsiyetçilik ögelerini görüyoruz.” dedi.

“TRAFTIKTE ERKEK VE KADIN AYRIMI YAPILIYOR”

Prof. Dr. Yasak, cinsiyetçilik konusunun trafikte de çok önemli oldugunu vurgulayarak, trafikte kadin ve erkeklere farkli davranildigini söyledi ve ekledi: 

“Trafikte de cinsiyetçilik durumunu çok fazla görüyoruz. Kazaya karisan bir kadin sürücü ise tepkiler farkli erkek ise farkli oluyor. Sadece kazalarda degil, aracinizi servise götürdügünüzde de cinsiyetçilik ile karsilasiyorsunuz. Eger cinsiyetçilik bir toplumda akilla, vicdan, sagduyu ile kontrol edilmezse sorunlar büyür, ancak bunlari yapabiliyorsak her sey daha kolay olur. Kadinlar ve erkekler araç kullanmaya basladiklari ilk yillarda kadinlar trafikte daha ürkek ve dikkatli olsalar dahi yillar geçtikçe kadinlar da erkek sürücüler gibi birbirlerine benziyorlar. Aslinda erkeklerin kizdiklari kadin sürücüler erkeklerin kopyasi olurken erkekler de kadinlarin kopyasi oluyor. Kisacasi birbirlerini etkiliyorlar.”

“DÜSMANCA CINSIYET EN BÜYÜK SORUN”

Prof. Dr. Yesim Yasak, trafikte erkeklerin kadinlara çok fazla ön yargi ile baktiklarini da belirtti. “Düsmanca cinsiyetçilik erkeklerde daha fazla görülüyor.”  diyen Yasak söyle devam etti: 

“Erkekler trafikte kadinlarla esit haklara sahip oldugunun farkinda degil. Önlerinde yavas giden bir araç oldugu zaman hemen sürücünün kadin oldugunu düsünüyor. Bunun sebebi de erkeklerin kadinlara karsi düsmanca cinsiyet ile yaklasmasidir. Trafik isaretlerinde dahi tüm figürlerin erkek oldugunu görüyoruz. Bu da toplumun yön verenlerinin erkekler oldugunu kabul ettigimizi gösteriyor. Iste bunu degistirmemiz gerekiyor. Önyargilarimizi kirip, toplumda kadin, erkek ayrimina son vermemiz gerekiyor.”

CINSIYETÇILIGI NASIL ORTADAN KALDIRIRIZ?

“Cinsiyetçiligi ortadan kaldirmak için her seyi erkek gibi mi yapmak zorundayiz?” sorusunu da yanitlayan Trafik Psikologu Yasak, sunlari söyledi:

“Trafikte sadece kadinlar panik olmaz, erkekler de panik olabilir. Ayrica yeni sürücüler de panik olabilir. Lütfen konulara tarafsiz bakalim. Cinsiyetçilik sinsice yayildigi için rollere bakiyoruz, genele bakamiyoruz. Panik olan erkek ise normal kadin ise sorun büyüyecek gözüyle bakiyoruz. Cinsiyetçiligi toplumdan temizlemek istiyorsaniz bu durum sadece aileye birakilmamali. Okul yasantimizdan baslayip yasamin her alaninda cinsiyetçilik sorununu ele alip sorunlari çözmeliyiz. Medyanin o kadar büyük gücü var ki… Medyada ne görüyorsak onu hayatimizin içerisine koyuyoruz. Dünya Kadin Haklari Günü’nde dahi kadin haklarini anlatanlarin erkek oldugunu görüyoruz. Hatta kadinlarin ne yapip ne yapmamalari gerektigini dahi kadinlar degil erkekler anlatiyor.” 



Perşembe 19.3 ° / 13.4 °
Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °