Karsiyaka Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi ve Solarmena Enerji ve Çevre Teknolojileri Sirketi isbirligi ile Zübeyde Hanim Nikah Sarayi’nda "Karsiyaka Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani" toplantisi gerçeklestirildi. Iklim degisikligin olumsuz etkileri, kuraklik, sicaklik ve sogukluk artisi, yagis degisiklikleri, afet sayilarinin artisi, olusan hasar ve kayiplar ile ilgili film gösterimi ile baslayan etkinlik, Nebahat Alparslan Karadavut Ilkokulu 4. Sinif ögrencisi Öykü Çiftçi’nin okudugu iklim krizi temali siir ile devam etti. 10 yasindaki Öykü’nün basarili performansi, salona duygu dolu anlar yasatti.
“BIR FELAKETIN ORTASINDAYIZ”
Karsiyaka Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani’nin detaylarini ve yapilan çalismalari katilimcilara aktaran Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay " Ilk defa bir ilçe belediyesi, çevre mühendisleri odasi gibi yetkin bir kurum ile alaninda çok yetkin akademisyenlerin kurdugu bir özel sektör kurulusuyla ortak olarak uzun süreli, çok paydasli, 1 yil içerisinde 30 çalistay yaparak, bilim kurulu olusturarak ‘Karsiyaka Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani’ni yapti. Bildigim kadariyla bu birliktelik Türkiye’de bir ilk oldu. Yasadigimiz iklim ve çevre sorununun çok agir bir sorun oldugunu, hayatimizi yakin gelecekte tehdit edeceginin bilinciyle, bu konuyu birinci siraya koyduk” diye konustu.
Iklim eylem planina Karsiyaka Belediyesi'nin web sayfasindan ulasilabilecegini belirten Tugay, sunlari söyledi: “Bir felaketin ortasindayiz, içindeyiz. Bunun farkina varmak zorundayiz. Çocuklarimizin ölmesine, yok olmasina sebep olacak bir kriz ile dünya karsi karsiyadir. Her bir bireyin çaba göstermesi gereken bir sorun bu. Bunun ölçegini tartismayalim. Inanin gün içerisinde alacaginiz küçük önlemler ile her türlü israfa karsi bir seyler yaparsaniz bu bile fark yaratir. 2030 yilina kadar 32 eylem karari aldik. Bunlarin 18 tanesi karbon emisyonu ve iklime zarar veren etkilerini azaltmayi, 9 tanesi uyum saglamayi amaçlayan, 5 tanesi hem uyum ve hem azaltmayi saglayan eylemler. Kendi yaptigimiz eylem planinin burada yetersiz oldugunu açikça söylüyorum. Paris anlasmasi 2038 yilina kadar dünyanin isinmasi durursa sorunu çözebiliriz diyordu, bu sene Birlesmis Milletler’in raporu ise Paris Anlasmasi’ni unutun diyor. 2038'e kadar zamanimiz yok, 2030 yilinda dünyanin isinmasi durmamissa geri dönüssüz bir En çok ifade etmek istedigim sey; iklim ve çevre sorunlari konusunda bilinçli olmalisiniz, bu konuyu küçümsememelisiniz. Konumumuz, görevimiz, meslegimiz, maddi durumumuz ne olursa olsun kimse bu sorundan ayri degildir.”
“BU YIL IÇERISINDE HEP BERABER BUNU BASARALIM”
Plandaki temel hedefler hakkinda bilgi veren Tugay söyle devam etti: “Iklim krizine sebep olan sey karbon salinimi. Sehrimizde olusan %54 karbon emisyonunun sorumlusu ulasim. Toplu tasima ve sahsi araçlarimiz bundan sorumlu. %40 isitma ve sogutma amaçli sistemler, %6 atilan çöplerin gazlari. Karsiyaka'nin bütün Izmir içerisindeki payi %9,5. Hiç agaç olmayan bir yere Kent Ormani yapiyoruz. Bu sene 30 bin civarinda o bölgeye agaç dikecegiz, 250 dönümlük bir alan. Bu veya benzeri yöntemlerle Kentsel Isi Adasi etkisini azaltmak istiyoruz. Izmir ilçeleri arasinda en fazla günes enerjisi yatirimi olan ilçe Karsiyaka. Çok güzel bir günes enerjisi tesisimiz var. Bunun için bilim insanlarindan destek aldik. Attigimiz her atiga dikkat edelim. Bakin, Akdeniz bir plastik çorbasina dönmek üzere. Ama biz plastik ürünleri kullanmakta çok israrciyiz.”
ÖZUSLU: “UMARIM BÜTÜN BELEDIYELERIMIZE ÖRNEK TESKIL EDER”
Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mustafa Özuslu da, "Farkinda olmak yetmiyor. Üzerimize gelen yikintinin ve felaketin karsisinda nasil tavir alabilecegimizi konusacagiz. Insanoglu olarak doga karsisinda ne kadar güçsüz oldugumuzu anladigimiz süreçten geçiyoruz. ‘Doga intikamini er geç alir’ sözü belki de yasadiklarimizi anlatan en net ifade. Izmir Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani ile bu konularda önemli adimlar attigimizin ve atacagimizin teminatini vermis bulunuyoruz. Izmir Büyüksehir Belediyesi olarak Baskanimiz Tunç Soyer'in önderliginde böylesi çalismalara her zaman destek verecegimizi belirtmek istiyoruz. Bir araya gelerek bir tavir koymanin çok büyük önem tasidigini hepimiz biliyoruz ve bunun için mücadele edecegiz" diye konustu.
AKIN: “BU ÇALISMADAN DOLAYI ÇOK MUTLU OLDUK”
Toplantiya zoom ile baglanan CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, partisinin iklim krizine karsi yürüttügü çalismalar hakkinda bilgi verdi. Akdeniz havzasinin Avrupa'daki iklim degisikliginden en çok etkilenen bölgelerden biri ilan edildigini, bu konuyla ilgili bir plan olmasi gerektiginin uluslararasi camialar, dernekler ve bilim adamlari tarafindan tavsiye edildigini belirten Akin söyle konustu: “Ülkemizin asiri derecede etkilenecegini söylediler. Doga bizi uyariyor, bizimle oynamayin diyor. Türkiye iklim krizi konusunda dünyadan ayrildi. Bu yüzden Karsiyaka Belediyesi'nin yaptigi bu toplanti çok degerli. Sera gazlarinin %75'ten fazlasi enerji kaynaklarindan olusuyor. Enerjimizi yenilenebilir hale getirmemiz gerekiyor. Dolayisiyla iklim degisikligini yönetmek ve yol haritasini hazirlamak iklim degisikligi ile mücadele etmek gerekiyor. Bizler yol haritamizi hazirladik. ‘Yesil dönüsüm de biz ne yapacagiz?’ diyerek yola çiktik. Genel Baskanimiz da ‘2. Yüzyil Beyannamesi’ 10. maddesinde bunu paylasti. Gelecegimize ve evlatlarimiza hepimiz güzel bir dünya birakmak zorundayiz. Bizler CHP olarak özellikle ülkemizin 50, 70 hatta 100 yillik plani için çalismalar yapiyoruz. Özellikle yesil mutabakati çok önemsiyoruz. Bu mutabakat Türkiye'nin gelecegidir. Kendi ülkemizin dinamiklerine göre bu mutabakati hazirliyoruz. Yanlis politikalar sonucunda meydana gelen enerji fiyatlarinin düsürülmesi için rüzgar ve günes enerjisi yatirimlarinin artmasi gerektigini vurguluyoruz. Kendi enerjisini üreten mahalleler, organize sanayi bölgeleri olusturmak için çalismalar yapiyoruz. Bu kapsamda enerji kooperatifçiligi ile ilgili 11 adet kooperatif kurduk. Ancak iktidar enerji kooperatiflerinin önünü kapatti. Bunun ile ilgili mücadele ediyoruz. Enerji kooperatifleri ile ilgili çalismalari baskanimizi ziyaret ettigimde anlatacagim ve güzel Karsiyaka'mizda bununda bir örneginin kurulmasini kendisinden rica edecegim. Karsiyaka Belediyesi'nin çalismalarini takdir ediyoruz. “
KINAY: “BIZ BU HEDEFTE BIRLIKTE ÇALISMAKTAN ÇOK MUTLU OLDUK”
Çevre Mühendisleri Odasi Izmir Sube Baskani Helil Inay Kinay, ise yasamimizin her alaninda sonuçlarin agir bedellerini, yesili göremedigimiz, nefes alamadigimiz kentlerde gördügümüzü belirterek sunlari söyledi: “Bizlerin sebep oldugu bu politika, aliskanliklarimizin ve kararlarimizin sonucuna dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklarimizin gelecegini bizler yok ettik. Özellikle iklim felaketi ile ilgili süreçlerde felaketin ta kendisi yasiyoruz. Planlarin, eylemlerin uygulamaya geçilmesi gereken noktada, kentlerimizde en çok tüketen, bu anlamda kendini yönetmesi ve farkinda olmasi gereken insanlarin; iyilestirme, düzeltme, uyum içerisinde yasamini sürdürebilme ve dirençli hale gelebilme açisindan acil yapmasi gerekenler var. Karsiyaka Belediyesi ve Solermana ile birlikte imzaladigimiz bir is birligi protokolü kapsaminda Karsiyaka Belediyesi'nin kentin yönetilmesi sürecinde saglikli, sürdürülebilir, tüm kentte yasayanlarin esit, adil, ulasilabilir daha iyi bir yasam mücadelesinde Karsiyaka'nin da parçasi oldugu Izmir Büyüksehir Belediyesi ve diger ilçe belediyeleri ile birlikte bu süreçte kendi payina düsen çalismayi yapma inanci ile birlikte bir araya geldik.”
AR: ÖRNEK TESKIL EDECEK BIR ÇALISMA
Türkiye Saglikli Kentler Birligi Müdürü Murat Ar da, "Iklim krizinin sebep oldugu kuraklik, orman yanginlari, sel felaketleri ve geçen sene yasadigimiz Izmir depremi hepimizi derinden etkiledi. Tüm bu yasadigimiz ve yasamaya devam ettigimiz olaylar artik afetlere karsi dirençli, iklim degisikligine de uyumlu sürdürülebilir projeler dogrultusunda hareket etmemizi zorunlu hale getirmektedir” dedi.