TÜPRAS, "2022'DE IZLENMESI GEREKEN 50 SIRKET” LISTESINDE YER ALDI

TÜPRAS,

Türkiye'nin lider enerji sirketi Tüpras, Bloomberg sektör uzmani analistlerinin görüsleriyle olusturulmus, dünyanin önde gelen sirketlerinin yer aldigi "50 Companies to Watch in 2022” listesinde yer alan tek Türk sirketi oldu.

Bloomberg’in bagimsiz arastirma kurulusu Bloomberg Intelligence; finans, perakende, enerji, teknoloji gibi farkli sektörlerde faaliyet gösteren 2.000 sirket arasindan 50 sirketi 2022’de dikkatle takip edilmesi gereken sirketler arasinda gösterdi.

11 Ocak tarihinde yayimlanan liste, 50 global hisseye özellikle dikkat çekti. Listede Tüpras’in piyasa degeri, 2020 satislarindaki degisim orani, 3 yillik toplam hisse getirisi, 12 aylik cirosu, yönetim kurulunda kadin temsili gibi göstergeleri yer aldi.

Analist görüslerinde, “Türk rafineri sirketi için, artan akaryakit ihtiyaciyla birlikte ulasilmasi beklenen tam kapasite kullaniminin, 2022’de güçlü bir iyilesme beklentisi yarattigina” yer verildi.

Tüpras, 2021’nin Kasim ayinda, gelecegin enerji sektöründe de liderlik hedefiyle, temiz enerjiye geçisle birlikte 2050’de karbon nötr olma taahhüdünü ve stratejik dönüsüm planini açiklamisti. Stratejik dönüsüm plani kapsaminda Tüpras, her yil ortalama 350 milyon dolar ile 2035’e kadar yaklasik 5 milyar dolar yatirim, 2050 yili itibariyla da toplam 10 milyar dolar yatirim gerçeklestirmeyi hedefliyor.

Tüpras’in yer aldigi “50 Companies to Watch in 2022” listesi olusturulurken sirketlerin büyüme beklentileri, yönetim degisiklikleri, piyasaya sunacaklari önemli ürün ve hizmet planlari gibi faktörler göz önünde bulunduruldu. 

Arastirmada, COVID-19 salgininin etkisinde, artan elektrikli araç satislari, temiz enerji dönüsümü, metaverse’deki firsatlar gibi konular da ele alindi.