TÜPRAS, BLOOMBERG TOPLUMSAL CINSIYET ESITLIGI ENDEKSI'NDE YERINI ALDI

Enerji sektöründe esitlik, çesitlilik ve kapsayicilik odagiyla faaliyetlerini sürdüren Tüpras, bu alandaki performansiyla Bloomberg'in 2022 Toplumsal Cinsiyet Esitligi Endeksi'ne (Global Equality Index-GEI) girdi.

Gündem 26.01.2022 16:10:45 0
TÜPRAS, BLOOMBERG TOPLUMSAL CINSIYET ESITLIGI ENDEKSI

Türkiye’nin lider enerji sirketi Tüpras, sorumlu sirket bilinciyle gerçeklestirdigi, toplumsal cinsiyet esitligi alanindaki çalismalariyla küresel arenada önemli bir basariya imza atarak küresel platformda en kapsamli toplumsal cinsiyet esitligi arastirmalarindan biri olan Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Esitligi Endeksi’nde yerini aldi. Tüpras’in endekse katilimi, kapsayicilik, çesitlilik ve esitlik kültürünün yayginlastirilmasi yönündeki uzun vadeli çalismalarina da önemli katkilar saglayacak. 

Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Esitligi Endeksi kapsaminda raporlama yapan halka açik sirketler; kadin liderligi ve yetenek havuzundaki kadin orani ücret esitligi, kapsayicilik kültürü, cinsel tacizle mücadele politikalari ve kadin dostu marka kimligi olmak üzere bes alanda degerlendiriliyor. Bu alanlardaki performans ve seffafliklari çerçevesinde belli bir skorun üstünde not alan sirketler endekse dahil olabiliyor. 11 sektörün bulundugu endekste 45 ülke ve bölgeden küresel düzeyde 418 sirket yer alirken, Türkiye’den toplam 7 sirket bulunuyor.

“‘ESITLIK IÇIN ENERJIMIZ BITMEZ’ DIYEREK ENERJI SEKTÖRÜNDE KAPSAYICI BIR IS KÜLTÜRÜ OLUSTURMAK IÇIN ÇALISIYORUZ”

Toplumsal cinsiyet esitligi alanindaki örnek çalismalariyla “Bloomberg Cinsiyet Esitligi Endeksi”nde yer almaktan büyük mutluluk duyduklarini ifade eden Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu, “Endekste yer almamizin; sirketimizin kapsayicilik, çesitlilik ve esitlik kültürünün yayginlastirilmasina önemli katki saglayacagina inaniyoruz. Esit firsatlarla çesitliligi barindiran kapsayici bir isyeri yaratmak, sürdürülebilirlik gündemimizin önemli bir hedefi. Tüpras’ta yas, cinsiyet, etnik köken, din, engellilik, egitim ve ulusal köken açisindan hiçbir ayrim gözetmeksizin tüm çalisma arkadaslarimizin esit firsatlara sahip olmasi en önemli önceliklerimiz arasinda yer aliyor. Çesitlilik, esitlik ve kapsayicilik politikalarinin devreye alinmasina, tüm kademelerde kadin-erkek istihdam oraninda esitligin saglanmasina, kadin çalisan istihdaminin ve kadinlara yönelik gelisim olanaklarinin artirilmasina odaklaniyoruz.  

Tüpras olarak, hiçbir isin cinsiyeti olmadigini, islerin ancak uzmani olabilecegini iyi biliyoruz. Her bireyi essiz ve farkli kilan özelliklerin bir araya gelerek olusturdugu zenginligin, Tüpras’i gelecege tasiyacak en büyük güçlerden biri olduguna inaniyoruz. Bu inançla, çalismalarimizi ‘Esitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek sürdürecek, bugünün ve gelecegin enerjisini kadin erkek çalisma arkadaslarimizla birlikte üretmeye devam edecegiz” dedi.

“ÇESITLILIK, ESITLIK VE KAPSAYICILIK KOMITEMIZ, POLITAKALARIMIZ DOGRULTUSUNDA ÇALISMALARI YAYGINLASTIRACAK”

Tüpras’in 2017 yilinda Birlesmis Milletler Kadinin Güçlenmesi Prensipleri imzacisi olarak, parçasi oldugu Koç Holding’in toplumsal cinsiyet esitligi alaninda rehber niteligi tasiyan öncü çalismalari dogrultusunda toplumsal cinsiyet esitligini desteklemeyi sürdürdügünü belirten Yelmenoglu söyle devam etti: “2021 yilinda Çesitlilik, Esitlik ve Kapsayicilik Komitesini kurarak 2015 yilindan bu yana attigimiz somut adimlari daha da saglamlastirdik. Çesitlilik, esitlik ve kapsayicilik konusunu Tüpras’ta yasayan bir kültüre dönüstürmek adina, politikalarimizi yil içinde hayata geçirerek, aksiyonlarimizi komitenin yakin takibine alacagiz. Politikalarimiz dogrultusunda Tüpras içinde dil, ifade ve akil kullanimina yönelik davranis degisikligini saglamak adina farkindalik egitimleriyle komite çalismalarimizi baslatmayi hedefliyoruz. Bu yayilimi kolektif bir sekilde yürütmek amaciyla gönüllü uygulama elçileri de belirlenecek.” 

“ISTIHDAM EDECEGIMIZ HER IKI ÇALISANDAN BIRI KADIN OLACAK”

Sürdürülebilir kalkinma, ekonomik ve sosyokültürel gelisim için kadin ve erkegin is hayatinda ve toplumda esit katiliminin son derece önemli olduguna dikkat çeken Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu, “Bu hedefimiz dogrultusunda ise alimda kadin erkek oran esitligini saglamak adina daha güçlü adimlar atacagiz” dedi. 

Tüpras’in kisa bir süre önce duyurdugu amaç odakli 2050 Stratejik Dönüsüm Plani kapsamindaki hedef çalismalarinda da yer alan toplumsal cinsiyet esitligi ve kadin istihdami faaliyetleriyle deger yaratmaya devam edeceklerini açiklayan Yelmenoglu, “Bugün itibariyla toplam çalisan sayimizin yüzde 10’u kadinlardan olusurken, ofislerimizde bu oran yüzde 30’u buluyor. Yönetim kurulundaki kadin temsil oranimiz yüzde 16,6 seviyesinde. 2025 yilinda yönetim kurulunda kadin temsil orani hedefimiz ise yüzde 25. Ar-Ge bölümümüzün yüzde 63’ü kadinlardan olusuyor. Yönetim kademelerinde kadin çalisan oranimiz yüzde 26 seviyesinde. Yetenek havuzumuzun yüzde 52’sini kadin çalisanlarimiz olusturuyor. Bu rakami yüzde 50’nin altina düsürmeme hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam edecegimiz her iki çalisandan biri kadin olacak. Kisa vadede ise ilk önceligimiz, her seviyede ve görevde kadin çalisanlarimizin ve liderlerimizin sayisini artirmak. Üst yönetimde kadinlari daha fazla görmeyi ve bu dogrultuda da gerekli tesvikleri saglamayi hedefliyoruz” diye konustu.


“VARDIYALI KADIN SAHA ÇALISANLARIMIZ SAYISINI ARTIRACAGIZ”

Rafinaj sektöründe öncü bir uygulama olarak, üretim sahalarinda vardiyali kadin teknisyen ve operatörleri istihdam ettiklerini vurgulayan Yelmenoglu, “Üç yil önce ilk kez Batman’da olmak üzere; Izmit, Kirikkale ve Izmir rafineri sahalarimizda kadin operatör ve teknisyenler aramiza katildilar. Bugüne kadar kadin mühendislerimiz hep vardi ancak sahada vardiyali kadin çalisanlarimizin ise baslamasi, hem sektörümüz hem de sirketimiz adina öncü ve örnek bir uygulama oldu. Üretim sahasinda görevli, vardiyali kadin saha çalisanlarimizin sayisini artirmayi, projemizin kapsamini daha da genisletmeyi, ustabasilik gibi kidemli saha pozisyonlarinda da orta vadede kadin çalisanlarimizin olmasini amaçliyoruz” dedi. 

“KADINLARIN HAYATIN HER ALANINDA GÜÇLENMESINDE FARKINDALIK  YARATMAK IÇIN TÜM ENERJIMZLE ÇALISMAYA DEVAM EDIYORUZ.”

Is yerinde esitlik ve kapsayicilik prensibiyle hareket ederken, 2018 yilinda kadinlarin ve kiz çocuklarinin toplumun her alaninda yer almasi konusunda farkindalik yaratmak amaciyla Birlesmis Milletler Kadin Birimi, HeForShe Hareketi ve Fenerbahçe Spor Kulübüyle küresel is birligine imza attiklarini belirten Yelmenoglu, “Bu kapsamda 2021 yilinda spor kurumlarinin toplumsal cinsiyete duyarli uygulamalari hayata geçirebilmeleri, kadin ve kiz çocuklarinin sporla ve sporda güçlenmelerine destek olmalari için bir yol haritasi niteligindeki “Toplumsal Cinsiyete Duyarli Kurum Rehberi’ni de yayinladik” dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °