TÜPRAS, ‘IKLIMLE BAGLANTILI FINANSAL BEYANLAR GÖREV GÜCÜ'NE KATILDI

TÜPRAS, ‘IKLIMLE BAGLANTILI FINANSAL BEYANLAR GÖREV GÜCÜ

Tüpras, sürdürülebilirlik alanindaki öncü uygulamalarina bir yenisini daha ekledi.‘ Stratejik Dönüsüm Plani'ni geçtigimiz Kasim ayinda açiklayan Tüpras, bu hedefine yönelik çalismalarini güçlendirmek üzere ‘Iklimle Baglantili Finansal Beyanlar Görev G

 Koç Holding’in baslattigi Karbon Dönüsüm Programi kapsaminda, ‘2050 Karbon Nötr hedefini ve Stratejik Dönüsüm Plani’ni açiklayan Tüpras, ‘Iklimle Baglantili Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures - TCFD) destek veren küresel sirketler arasinda yerini aldi. 

G20'nin görevlendirmesiyle Finansal Istikrar Kurulu tarafindan olusturulan TCFD'nin; iklim risklerinin daha etkin ve bilinçli yönetilmesi ile ilgili kapsamli bir tavsiye seti bulunuyor. 89 ülkeden finansal kuruluslar, sirketler ve hükümetler ile 2.600’ün üzerinde destekçisi bulunan TCFD, tavsiye setiyle iklim krizinin yaratacagi etkilere yönelik piyasalarda farkindalik olusturarak sirketler ve kuruluslar için küresel bir çerçeve olusturarak, gerekli aksiyonlarin alinmasini amaçliyor. Sirketlerin TCFD’nin tavsiye setine uymalari, iklim degisikliyle mücadelede risk ve firsatlari degerlendirerek, finansal beyanlarini ve sürdürülebilirlik alanindaki çalismalarini daha seffaf bir sekilde aktarmalarina olanak sagliyor.  


Iklim kriziyle mücadelede ve düsük karbon ekonomisine geçis yolculugunda, Koç Holding’in ortaya koydugu vizyon dogrultusunda ilerlediklerini ve bu yöndeki çalismalari uzun süre önce baslattiklarini dile getiren Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu, “60 yili askin köklü birikimimizden aldigimiz güçle ‘Enerjimiz Gelecege’ diyerek baslattigimiz yolculugumuzda, gelecegin enerjisini üretmek için dönüsüyor, sürdürülebilir bir dünya için degisiyoruz. 2050’de karbon nötr olmayi taahhüt ettigimiz ve odaklanacagimiz yeni is alanlarina yönelik açikladigimiz Stratejik Dönüsüm Planimiz kapsaminda, farkli enerji türlerini entegre bir is modeliyle üretmeyi, gelecekte de Türkiye’nin en büyük enerji sanayii sirketi konumumuzu güçlendirmeyi ve Türkiye’nin temiz enerji dönüsümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu dogrultuda yeni yatirimlar yaparak, mevcut varliklarimizi sürdürülebilir kârli büyüme yaklasimiyla yönetmeyi amaçladik. Çalismalarimizda özellikle iklim degisikligi ile mücadele konusunu önceliklendirdik. Tüm is süreçlerimizde iklim degisikligi risklerini yönetirken, Yesil Mutabakat basta olmak üzere, Iklimle Baglantili Finansal Beyan Görev Gücü gibi uluslararasi platformlardaki gelismeleri de yakindan takip ediyor, gelecek planlarimizi buna göre olusturuyoruz. Düsük karbon ekonomisine geçiste, dünyanin önde gelen kuruluslarini bir araya getiren, Iklimle Baglantili Finansal Beyanlar Görev Gücü’ne destek veren sirketler arasina katilmamiz, sürdürülebilir gelecek vizyonumuzun somut bir göstergesi. Böylece, iklim krizinden kaynaklanan riskleri ve firsatlari daha etkin ve seffaf bir sekilde yönetecek, raporlamalarimiz kapsaminda tüm paydaslarimiza düzenli bir sekilde açiklayacagiz” dedi. 

Tüpras, ilk asama olarak üretim faaliyetlerinden kaynakli Kapsam 1 ve 2 emisyonlarini 2017’ye göre 2030 yilinda yüzde 27, devam eden yatirimlarla da 2035 yilinda yüzde 35 oraninda azaltmayi taahhüt ediyor. Sirket, 2050 itibariyla faaliyetlerine karbon nötr olarak devam etmeyi öngörüyor.