"TÜPRAS isçisinin mücadelesi hepimizin mücadelesi”
Aliaga Emek ve Demokrasi Platformu bir basin açiklamasi yaparak, TÜPRAS isçilerinin mücadelesini büyütme çagrisinda bulundu.
Petrol-Is Sendikasi Aliaga Subesi’nde asgari ücret görüsmeleri hakkinda bir açiklama yapan Aliaga Emek ve Demokrasi Platformu bilesenleri TÜPRAS isçilerinin, isveren dayatmalarina karsi mücadelesinde yanlarinda olduklarini dile getirdi. Açiklamadan önce konusan Petrol-Is Sendikasi Aliaga Sube Baskani Ahmet Oktay “TÜPRAS isyerimizde vardiya saatlerinin isveren tarafindan degistirilmek istenmesine karsi tepkimiz devam ediyor. TÜPRAS isvereni, vardiya saatlerini bir saat geri çekerek, isçilerin sosyal yasamlarini, uyku saatlerini ve ailesiyle geçirecegi vakitlerini ellerinden almak istiyor. Buna izin vermeyecegiz” dedi.
Sermayenin pandemi sürecinde isçilere ve emekçilere yönelik saldirilarinin arttigina dikkat çeken Oktay, “Isveren salgin basinda isçilerin korunmasina yönelik ikili vardiya sistemini uygulamaya koyarken vaka ve vefat sayilarinin bu kadar arttigi bir dönemde tekrar üçlü vardiya sistemine dönecegini açiklayarak isçilerin yasamini da tehlikeye atiyor. Simdi eski çalisma düzenine dönmesindeki amaçlari nedir? Bu karardan geri dönülmeli” diye konustu.
TÜPRAS ISÇISI MÜCADELEDE BIRLESTI
Aliaga Emek ve Demokrasi Platformu adina açiklama yapan Emekli-Sen Aliaga Sube Baskani Sabahattin Yesiltepe de Koç Holding’in pandemi kosullarini firsata çevirerek köleci çalisma kosullarini dayattigini ve sendikal örgütlülügü yok sayarak esnek çalismayi getirmeye çalistigini belirtti.
Yesiltepe, “Koç Holding ‘Ne Toplu Sözlesme tanirim ne de sendika’ demeye getiriyor. Ancak, Tüpras isçileri geçmis mücadele deneyimlerinin de izinden yürüyerek, baskiyi, sömürüyü artiran uygulamalara ‘dur’ diyor. TÜPRAS isçileri tam katilimla mücadelede birlestiler. Bu birlik ve kararlilik devam ettigi sürece, isverenin bundan sonraki saldirilari da bosa çikarilacak, fiili ve mesru mücadele çizgisiyle basta havzadaki fabrikalar olmak üzere Türkiye isçi sinifina örnek olunacak, yol açilacak” dedi.
HALKA ACI REÇETE VAAT EDENLERE KARSI BIRLIK DAYANISMA MÜCADELE
Yeni yilda uygulanacak olan asgari ücretin tespiti için görüsmelerin yapildigi Aralik ayina girildigini belirten Yesiltepe, “Ülkemizde, 7 milyonu asan asgari ücretli isçileri ve 3,5 milyonu bulan kayit disi çalismayi göz önüne alirsak, asgari ücret aslinda normal ücrete dönüsmüstür. Isçilerin yaridan fazlasi asgari ücretle ya da onunda altinda bir ücretle çalismaktadir. Yoksulluk siniri 8 bin liraya ulasmisken, temel tüketim maddelerine yapilan zamlar otomatige baglanmisken, asgari ücretlinin dahi vergi yükü sürekli artarken, açlik sinirinin dahi altinda bir asgari ücret kabul edilemez” diye konustu.
Aliaga Emek ve Demokrasi Platformu bilesenleri olarak, asgari ücret görüsmelerinde sendikalarla isçi temsilcilerinin taleplerinin belirleyici olmasi gerektigine vurgu yapan Yesiltepe, “Asgari ücret vergiden muaf tutulmali, artan oranli gelir vergisi uygulamasina son verilmeli, salginin ve ekonomik krizin yükünü isçilere emekçilere ve giderek daha da yoksullasan halka kesilmesi uygulamalarina son verilmeli ve bütçe adil bir sekilde halki esas alarak dagitilmali” seklinde konustu.
Yesiltepe, açiklamayi “Platform olarak, sermayeye tesvik halka ‘aci reçete’ vaat edenlere karsi bütün emekçileri birlige, dayanismaya ve mücadeleye çagiriyoruz” diyerek sonlandirdi.