Tüpras, Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayimladi

Tüpras, Sürdürülebilirlik Raporu

Tüpras, Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayimladi


Sirket, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin olusturuldugu 2014 yilindan bu yana Endeks’te yer aliyor.

Tüpras, 2017-2018 Sürdürülebilirlik Raporu’nda faaliyetlerinin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerinin yaninda, bu alanlarda gelistirdigi topluma duyarli yönetsel yaklasimlari ile inovasyon ve dijitallesme merkezli çalismalarini paylasti.

Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu: “Sürdürülebilirligi is yapma biçimimizin ana unsurlarindan biri olarak belirledik. Yatirim kararlarimizdan çalisma yöntemlerimize, tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirligi ön planda tutuyoruz. 2008 yilinda gerçeklestirdigimiz ilk raporlama çalismamizin ardindan, sürdürülebilirlik yönetimi programimiz kapsaminda sosyal, çevresel ve ekonomik performansimizi artirarak 10 sene zarfinda belirgin bir gelisim gösterdik. 2014’den bu yana yayimlanan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, araliksiz her yil yer almanin gururunu yasiyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük sanayi kurulusu Tüpras, 2017-2018 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayimladi. Ürettigi ekonomik katma degerin yaninda sürdürülebilirlik yönetimi alaninda öncü uygulamalariyla liderligini koruyan sirket, 2008 yilinda Türkiye’de bir ilk olarak gerçeklestirdigi GRI (Global Reporting Initiative) standartlarina uyumlu sürdürülebilirlik raporlamasi uygulamasiyla seffaflik ve hesap verebilirlik alaninda örnek bir çalismaya imza atti. Rapor, Tüpras’in 1 Ocak 2017-31 Aralik 2018 tarihleri arasinda gerçeklestirdigi faaliyetlerin sürdürülebilirlik boyutlariyla ilgili eksiksiz bir portre sunarken, 2008 yilindan bugüne hayata geçirilen çalismalarin sonuçlarini da yansitiyor.

“Sürdürülebilirlik is yapma biçimimizin ana unsurlari arasinda yer aliyor”

Nüfus artisi, iklim degisikligi ve teknolojinin hizla gelisip yayginlasmasi gibi gelismeler sonucunda is ve bireysel hayatta yasanan büyük degisime dikkat çeken Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu, “Kaydedilen gelismelerin ülkelere esit getiriler sundugunu iddia etmekten maalesef henüz uzagiz. Bu durum karsisinda yenilikçi bir bakisla daha kapsayici, daha verimli ve sürdürülebilir bir kalkinma modeli ihtiyaç olarak karsimiza çikiyor. Gelecek nesillerin yasam standardini gelistirme hedefi ancak is dünyasi, kamu kuruluslari, sivil toplum örgütleri basta olmak üzerek ilgili tüm paydaslarin böyle bir model etrafinda bir araya gelmesiyle gerçeklestirilebilir” dedi.

Tüpras’in, tüm bu gelismeler karsisinda vizyoner yaklasimiyla tutumunu çok önceden gelistirdigini ifade eden Yelmenoglu “Sürdürülebilirligi is yapma biçimimizin ana unsurlarindan biri olarak belirledik. Yatirim kararlarimizdan çalisma yöntemlerimize, tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirligi ön planda tutuyoruz. 2008 yilinda gerçeklestirdigimiz ilk raporlama çalismamizin ardindan sürdürülebilirlik yönetimi programimiz kapsaminda sosyal, çevresel ve ekonomik performansimizi artirarak 10 sene zarfinda belirgin bir gelisim gösterdik” dedi. Yelmenoglu sözlerini söyle sürdürdü: “Bir enerji sirketi olarak, sürdürülebilirlik hedeflerimizin basinda küresel bir sorun olan iklim degisikliginin öneminin bilinciyle, çevresel performansimizin artirilmasi yer aliyor. Bu dogrultuda, 2008-2018 yillari arasinda gerçeklestirdigimiz yatirim ve projelerle enerji tüketim yogunlugunu 119,1’den 99,1’e indirdik. 2018 yilinda geri kazanilan atik su miktarini 2008 yilina göre %73 artirdik. Iklim degisikligiyle mücadele çalismalarimizi da destekleyen inovasyon alaninda, 2008-2018 dönemi önemli bir miladi barindiriyor. Ar-Ge merkezimiz ile birlikte katma degerli ve çevresel etkisi düsürülmüs ürün gelistirme, süreç inovasyonu ve dijitallesme alanlarina odaklandigimiz çalismalara yaklasik 290 milyon TL kaynak aktardik.”

2014’den beri BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aliyor.

Tüpras’in, baslatildigi 2014 yilindan bu yana BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildigini ifade eden Yelmenoglu, “Bu yil da sürdürülebilirlik performansimizla, Borsa Istanbul'da islem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik alaninda en iyi performans gösteren sirketlerin yer aldigi BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeye hak kazandik. Böylece, 2014'ten bu yana yayimlanan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde araliksiz her yil yer alma basarisini gösterdik” dedi.

2008-2018 SÜRDÜRÜLEBILIRLIK YOLCULUGUMUZ

Çevre ve Enerji Yönetimi

  • -Gerçeklestirdigimiz yönetsel çalisma ve performans artirici projelere toplam 2,3 milyar TL kaynak aktardik.
  • -479 enerji verimliligi projesiyle, 34.480 TJ (Terajoule) enerji tasarrufu saglayarak sera gazi emisyonlarinda 2,4 milyon ton azaltim kaydettik. Bu çalismalar sayesinde 2008 yilinda 119,1 olan enerji yogunlugu degeri 2018 itibariyle 99,1’e indirildi.
  • -Su kaynaklarinin korunmasina ve verimli kullanimina özel önem verdik. Gerçeklestirdigimiz kentsel atik su geri kazanim yatirimiyla Izmit Rafinerisi su ihtiyacini büyük ölçüde temiz su yerine atik su geri kazanimiyla karsilamaya basladik. Ek olarak, su verimliligi ve geri kazanim uygulamalariyla 2008’den günümüze islenen ham petrol basina ham su kullanim oranini %36 oraninda azalttik.
  • -Dogal hayatin korunmasi ve biyoçesitliligin desteklenmesi amaciyla baslatilan agaçlandirma uygulamalarinda, 2008’den günümüze yaklasik 160.000 fidan diktik. Böylece 10 yilda 60.000 ton/yil sera gazi salim azaltimi sagladik.
  • Sosyal Etki
  • Toplumsal performansimizi olusturan ana bilesenler, kadin istihdaminin artirilmasi ve toplumsal cinsiyet esitligi, is sagligi güvenligi, çalisan gelisimi ve toplumsal yatirimlardir. Bu kapsamda 2008-2018 yillari arasinda;

    • -Temelini HeForShe ve WEPs gibi uluslararasi inisiyatiflerden alan uygulamalarla kadin istihdamini tesvik ederek toplam kadin çalisan sayisini %75 artirdik.
    • -2,7 milyon kisixsaat çalisan gelisimi egitimi gerçeklestirdik; is sagligi ve güvenligi bilinci ve performansinin gelistirilmesi adina çalisanlarimiza 1 milyon kisixsaat’e yakin is sagligi ve güvenligi egitimi verdik.
    • -Toplumsal proje, bagis ve sponsorluk faaliyetlerine 205,2 milyon TL kaynak aktardik.
  • Ekonomik katma deger
  • -Kurulusumuzdan bugüne, Türkiye’nin petrol ürünü ihtiyacini eksiksiz karsilama hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürürken ürettigimiz ürünler, devlete sagladigimiz vergi gelirleri ve finansal performansimizla Türk ekonomisine dogrudan deger üretmekteyiz.
  • -Dolayli ekonomik performansimizin gelistirilmesinde belirledigimiz ana önceligimiz ise; Ar-Ge, inovasyon, dijitallesme çalismalari ve yerel tedarik uygulamalariyla yerel ekonomiye destek vermektir:
    • -Ar-Ge, inovasyon ve dijitallesme alanlarinda temel hedefimiz kendi ürün, hizmet ve süreç teknolojilerini üreten, yenilikçiligiyle fark yaratan bir enerji sirketi olarak gelecek nesillerin enerji ihtiyacini güvence altina almaktir.
    • -2008-2018 yillari arasinda Ar-Ge proje ve yatirimlarina ayirdigimiz kaynak 286,5 milyon TL’dir.
    • -2010 yilinda hayata geçirilen Tüpras Ar-Ge Merkezi, kuruldugu günden bugüne 231 bilimsel yayin, 85 patent basvurusu ve 22 patent tescili gerçeklestirdi.
    • -2008-2018 yillari arasinda ham petrol disinda gerçeklestirdigimiz toplam 9,4 milyar TL tedarik harcamasinin %63’ünü yerel ürün ve hizmet tedarikçileri kanaliyla gerçeklestirdik.

Tüpras Sürdürülebilirlik Raporu 2017-2018: https://www.tupras.com.tr/sr-raporlari