Tarih: 09.01.2021 15:55

Tüpras'in, atik su geri kazanim yatirimlari ve su verimliligi alanindaki çalismalari devam ediyor.

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin enerji ihtiyacinin önemli kismini karsilayan, ulusal sorumluluk anlayisiyla sürdürülebilir ekonomiye katkida bulunmayi ilke edinen Tüpras, su verimliligi alanindaki çalismalarini da kesintisiz olarak sürdürüyor. 

Su verimliligine yönelik görüslerini paylasan Tüpras Genel Müdürü Ibrahim Yelmenoglu “Türkiye’nin enerjisini üretirken, topluma ve çevreye karsi sorumluluk bilinciyle sürdürülebilirlik temelli üretim anlayisini benimsiyoruz. Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’na katki saglama vizyonuyla hareket ederek, yasam için hayati öneme sahip suyun kullanimina azami önem gösteriyoruz. Rafinerilerimizde su verimliligine ve atik su geri kazanim projelerine odaklanarak suyun geri kazanimini ve yeniden kullanimini sagliyoruz.  Tüm rafinerilerimizde son bes yilda 102 milyon metreküp atik suyu geri kazanarak yeniden kullandik. Isledigimiz ham petrol basina ham su tüketimini yüzde 23 oraninda azalttik. Bir baska deyisle son bes yilda 2,5 milyon nüfuslu bir sehrin yillik su tüketimine esdeger bir tasarruf elde ettik. Suyun her damlasina deger veren bir sirket olarak olaganüstü bir kosul olusmadigi sürece, Izmit Rafinerimizde Sapanca Gölü’nden endüstriyel su kullanmiyor, atik su ünitemizde maksimum oranda geri kazanim saglayarak suyu yeniden kullaniyoruz” dedi.

Tüpras’ta Su Yönetimi Hakkinda:

Tüpras, sinirli bir yasamsal kaynak olan suyu maksimum verimlilikle kullanarak, geri kazanim uygulamalariyla taze su kaynagi tüketimini ve atik su miktarini azaltmayi temel yaklasim olarak benimsemistir.

Izmit Rafinerisi’nde ham su ihtiyacinin alternatif kaynaklardan karsilanmasi amaciyla, ISU’ya (Kocaeli Su ve Kanalizasyon Idaresi) ait “Körfez Evsel Atik Su Aritma Tesisi aritilmis suyunun” ileri teknolojilerle aritilmasini hedefleyen “Belediye Kentsel Atik sularinin Sanayide Proses Suyu Olarak Kullanilmak Üzere Geri Kazanimi” projesini 2014 yilinda devreye alan Tüpras, 2020 yili sonu itibariyle, Izmit Rafinerisi’nin üretimdeki su ihtiyacini yüzde 97 oraninda geri kazanilmis atik sudan karsilamistir. Izmir Rafinerisi’nde ise 2016 yilinda devreye alinan Atik Su Geri Kazanim ve Su Hazirlama Ünitesi ile rafineri atik suyundan geri kazanim orani yüzde 73 seviyesine ulasmistir.

Tüpras su yönetimi modeli ile rafinerilerindeki ham petrol basina su kullaniminda, Avrupa Birligi’nde geçerli olan “Mevcut En Iyi Teknikler” (Best Available Techniques – BAT)” belgesi baz alindiginda sektörün iyi uygulamalarina paralel, referans deger araliklarinda su kullanan rafineriler arasindadir.

Ödüllü çalismalar


Tüpras’in Izmit Rafinerisi Atik Su Geri Kazanim Ünitesi, ulusal ve uluslararasi platformlarda da ödüllerle taçlanmistir.

2016 yilinda Avrupa Birligi (AB) Çevre Ödülleri Türkiye Programi kapsaminda, Tüpras Izmit Rafinerisi “Belediye Kentsel Atik Sularinin Sanayide Proses Suyu Olarak Kullanilmak Üzere Geri Kazanimi Projesi” ile finale kalarak ülkemizi temsil etmistir. Kentsel atik sularin, rafineride kullanilabilecek sekilde geri kazanimi için arastirma süreci ve fizibilite çalismalari sonucunda bu teknolojiyi gelistiren Tüpras, böylece teknolojiyi uygulamalarina entegre ederek yerel yönetimler ve ülkemiz rafineri sektöründe bir ilke imza atmistir.

2018 yilinda ise ayni proje Sürdürülebilir Is Ödülleri’nde “Su Yönetimi” kategorisinde yilin sampiyonu seçilirken, Istanbul Sanayi Odasi’nin Çevre Ödülleri’nde ikincilik elde etmistir.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —