Tarih: 18.06.2021 17:42

TÜPRAS'TA ROBOTLAR IS BASINDA!

Facebook Twitter Linked-in

Dijital dönüsüm yolculugu kapsaminda, enerji sektöründe yenilikçi ve öncü uygulamalara imza atan Tüpras; içi petrol dolu, derin depolama tanklarinda ve metrelerce yükseklikte bulunan ekipmanlarin periyodik kontrollerinde robotlari çalistiriyor. Artik Online Tank Robotik Kontrol Yöntemi ile depolama tanklari servis disi yapilmadan kontrol edebiliyor. Sirket, böylece is süreçlerini emniyetli çalisma açisindan daha da güçlendiriyor.

Robotlar, yüksekte çalisma riskini ortadan kaldiriyor 

Metrelerce yukarilara ulasan ekipmanlarin periyodik kontrolleri kapsaminda, kaldirma ekipmanlari veya yapi iskeleleri araciligiyla insan gücüyle yapilan teknik kontroller görsel ve özel sensörler ile donatilmis robotlarca üstlenilerek; riskleri ortadan kaldiran emniyetli bir ortam saglaniyor. Bu sayede normalde erisimi zor olan yüksekteki boru hatlari ve ekipmanlarin kalinliklari da kolaylikla ölçülebiliyor.

Basinçli Ekipmanlarin ve Depolama Tanklarinin periyodik kontrolleri Robotik Uzaktan Görsel Muayene ile gerçeklesiyor

“Drone ile Uzaktan Görsel Muayene” yönteminde, robotik teknolojiler içerisinde özel donanimli ve kullanim alanina özgü kontrol yazilimi bulunduran kapali alan için tasarlanan bir drone kullaniliyor.

Yükseklik boyutlari 5 ila 40 metre arasinda degiskenlik gösteren basinçli ekipmanlar ile 15-18 metre derinlikteki petrol depolama tanklarinda insan yerine çalisan robotlar, kapali alanlarda insan is gücünü en aza indirerek sürecin risk ve zorluklarini ortadan kaldiriyor.

Drone ile yapilan uzaktan görsel muayene çalismasinda, kapali alandaki ekipmanin her noktasindan alinan yüksek çözünürlüklü görseller ve sensör verileri degerlendirilerek, 3 boyutlu modelleme ile detayli incelemeler gerçeklestirilebiliyor.

Online Tank Robotik Kontrol Yöntemi ile görünmez engeller tespit edilebiliyor

Dijitallesme kapsaminda uygulamaya alinan bir baska teknoloji olan “Online Tank Robotik Kontrol Yöntemi”nde ise, özel donanimli ve ATEX sinifina uygun paletli bir robot, içinde petrol ürünleri bulunan depolama tanklari servis disi edilmeden kontrol edilmesine imkân sagliyor. 

Robot üzerinde bulunan 3 boyutlu sonar, sensör ve kameralari sayesinde tank içinde karsilasilabilecek engeller kolayca tespit ederek asabiliyor. Özel yazilimi sayesinde haritasi çikarilan depolama tanklarinin en kritik bileseni olan tank tabanlarinin periyodik kontrolleri hem görsel hem de dünyada en etkili yöntem olarak kabul edilen MFL ve UT teknolojileri ile gerçeklestiriliyor. 

Depolama tanklarinda devre disi edilmesinden tekrar devreye alinmasina kadar geleneksel yöntemle ortalama 7 ay sürecek tank periyodik kontrol süreçleri, online tank robotik kontrol yöntemiyle yaklasik 1 ayda tamamlanabiliyor. Robotik Kontrol sonuçlarina göre tank devre disi edilmeden yapilacak bakim ve onarim çalismalari önceden planlanabiliyor.

“Robotik teknolojilerin kullanimiyla, insan is gücünü emniyet odakli dijital uygulamalarla desteklemeyi hedefliyoruz”

Ilk olarak Izmit Rafinerisi’nde devreye alinan robotik saha uygulamalarina iliskin bilgi veren Izmit Rafinerisi Müdürü Metin Tüfekçioglu, “Emniyet en önemli degerimiz. Tüm is süreçlerimizde ‘Önce Insan’ diyerek, ‘Gelecegim Emniyetim’ mottosuyla hareket ediyoruz.  Saglik, Emniyet, Çevre (SEÇ) ve Proses Emniyeti Standartlarimiza tüm çalisanlarimiz ve çözüm ortaklarimizin kosulsuz uymalarini bekliyoruz. Teknolojiden en üst düzeyde yararlanarak, çalisanlarimizin riskli ortamlara girmelerine gerek kalmayacak emniyetli is ortamini saglamak temel ilkelerimiz arasinda yer aliyor. Robotik teknolojilerin rafineri sahalarimizda yayginlasmasi ile öncelikli amacimiz, insan is gücünü emniyet odakli dijital uygulamalarla desteklemek. Böylece tekrarlayan ve riskli isler için robot teknolojilerinden faydalanirken, insan kaynagimizin ise bilgi ve tecrübe çesitliligini, yetkinliklerini gelistirerek kritik karar verme süreçlerinde yer almasini amaçliyoruz. Ayrica, kaynak ve zaman tasarrufuyla verimlilik ve performansinda artisi da hedefliyoruz” dedi.

Tüfekçioglu, petrol tanklarinda ve kaldirma ekipmani veya yapi iskelesi kullanimi gereken yüksekte çalisma noktalarinda robot is gücü kullanimiyla ilgili olarak sunlari ifade etti: “Önce çalisanlarimizin sagligini düsünerek gelistirdigimiz uygulamalarla, riskli noktalarda fiziksel insan gücü kullaniminin önüne geçecek çalismalari hayata geçirmek için tüm gücümüzle çalisiyoruz. Böylece, tanklarda gerçeklesen görsel muayenelerde kosullarin zorlasmasi sebebiyle insan gözünden kaçabilecek belirtileri de engellemis olacagiz. Ayrica, objektif ve tekrarlanabilir muayeneler yapmak da mümkün olacak. Amaca özel tasarlanan robotlarin elde ettigi veriler kritik noktalarda net kararlar almamizi kolaylasacak. Kontroller, öngörülenden daha kisa sürede, daha detayli ve emniyetli bir sekilde bakimlarimizi yapabilmemizi saglayacak. Ilerleyen yillarda yapilacak periyodik kontroller için de geriye dönük referans olabilecek, karsilastirilabilir verileri incelememiz de mümkün olabilecek. Bu sayede ünite ve tank planli durus sürelerinde en az %10 ila 20 zaman tasarrufu yapmis olacagiz.”

Tüpras’in öncü teknolojilerinin uluslararasi platformlarda da sektöre örnek oldugunu belirten Tüfekçioglu, “Uygulamalarimizin bir kismi kendi alaninda ülkemiz rafinaj sektöründe ilk olma niteligi tasiyor. Örnek uygulamalarimizi uluslararasi platformlarda da paylasiyoruz. Rafineriler gibi zorlu çalisma kosullarinin oldugu üretim tesislerinde, muayene ve bakim için robotik teknolojinin gelistirilmesini ve uygulanmasini tesvik eden bir kurulus olan SPRINT Robotics’in üyesiyiz. Böylece Ar-Ge ve pazar inovasyonuna yönelik ortak sanayi projelerini baslatma, robotik teknolojilerle ilgili yenilikleri takip etme, stratejik yol haritasi olusturma, ilgili sirketlerin oldugu platformun birikiminden faydalanma, online bilgi agina erisim gibi firsatlara da ulasabiliyoruz” dedi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —