TURIZM KENTLERINE TAM KAPANMA ÖNERISI

TURIZM KENTLERINE TAM KAPANMA ÖNERISI

Prof. Dr. Kemalettin Aydin, turizm kentlerinde tam kapanma uygulanmasini istedi. Izmir, Aydin, Mugla, Antalya gibi turistik kentlerde özellikle ramazan ayinda uygulanabilecek "tam kapanma”nin, vaka sayisini önemli oranda düsürebilecegini ifade etti.

Mynet tarafindan yapilan haberde, birçok ilin “çok riskli” oldugunu ifade eden Aydin, bu bölgelerin yerli ve yabanci turistlerin ziyaret ettigi yerler oldugunu vurgulayarak; turizmcinin çok endiseli oldugunu vurguladi. 

“Turizm kentlerinde tam kapanma çözüm olusturabilir” diyen Prof. Dr. Kemalettin Aydin:

"Avrupa'da asilarini tamamlayan ülkeler, örnegin Ingiltere mayis ayinin ortalarinda seyahat konusunda açiklama yapacak. Bugünden bakarsak Ingiltere'nin seyahat açiklamasi içerisinde Türkiye'nin olma ihtimali çok düsük. Türkiye'ye seyahat izni vermeyecek. Vermedigi zaman siz Ingiliz olarak gelebilirsiniz ama dönüste 14 gün karantinaya alinacaksiniz. Öyle olunca da gelmezsiniz. Turizm penceresinden bakarsak bizim önümüzdeki süreci yönetme adina tüm Türkiye'nin ve turizm bölgelerinin belirli bir rakamin altina inmesi gerekiyor. Belki aykiri bir öneri gibi gelebilir ama yogun olan kentler ile beraber, turizminde yogun hizmet verecegi Izmir, Aydin, Mugla, Antalya gibi iller bir makro bakisla 4'lü, 5'li il potansiyelinde degerlendirilebilir. Buralarda 10-15 gün, ramazan süresince çok siki bir kapanma yapilabilir. Orada rakamlar dip yaptirilabilir, sonra da o bölgelere giris çikislarda HES kodu ve PCR istenebilir. Buna 'tersten karantina' diyorum. Iyi olan bölgeyi koruma adina da karantina yapabilirsiniz. Biz karantinayi kötü olan bölgeyi kapatmak olarak yorumluyoruz ama 'tersten karantina' dedigimiz zamanda iyi olan bölgeyi de koruma yapabilirsiniz. Belki önümüzdeki günlerde böyle bir akil tartisilabilir. Turizmin yogun olacagi kentlerde belirli bir basari elde edilerek onlarin tersten karantina ile korunmasi saglanabilir ve önümüzdeki yaz döneminin turizm avantaji kaybedilmez."