Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri öncülügünde yapilan bilimsel çalismayla, kudret narinin kemik kiriklarinin iyilesmesini hizlandirdigi kanitlandi.
Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Sermet Inal, hayvan deneylerinin basarili sonuçlar verdigini belirterek, “Kudret nari bildigimiz nara benzer. Yilda bir kere yetisen bitkinin, kirik kaynamasina olan etkisini hem histopatolojik hem biomekanik olarak ispatladik” dedi.
Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü akademisyenleri, 5 yildir yaptiklari bilimsel çalismanin sonunda kudret narinin kemik kiriklarinin iyilesme sürecini hizlandirdigini ortaya çikardi. Ortopedinin yani sira patoloji ve biomedikal doktorlarinin da yer aldigi bilimsel çalismada, hayvan deneyleri asamasini tamamlayan ekip, kudret nari özütünün insan kemiklerinin iyilestirilmesinde kullanilmasi için gün sayiyor.
Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Sermet Inal, “Kudret nari bildigimiz nara benzer. Yaklasik 15-20 santim uzunlugunda, yilda bir kere yetisir. Yaptigimiz siçan çalismasiyla bu bitkinin, kirik kaynamasina olan etkisini hem histopatolojik hem biomekanik olarak ispatladik. Kirik kaynamasinda öncü bir çalisma olarak deger tasiyor. Bu çalismayla, dünyada bir ilki basardik ve bu konudaki tek çalisma olarak literatüre de girdik. Çalismamizi uluslararasi taninan iyi bir dergide yayinlanmasi için de kabul aldik. Hem üniversitemiz adina hem de bu çalismaya Kütahya’da imza attigimiz için mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki asama bu çalismayi insanlarda yapabilmek olacak. Insanlarda da kirik kemiklerde, kaynamanin oldugunu görebilecegimiz çalismalara baslayacagiz. Kirik tedavisi yapacagimiz hastalar için de önemli bir deger katacaktir. Arastirmaya devam edecegiz” dedi.
Kirik kaynamasinin ortopedist hekimleri için çok mesakkatli ve zor bir süreç olabildigine dikkat çeken KSBÜ Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Turan Cihan Dülgeroglu, “Bunun için yan ürünler gerekebiliyor. Farkli ürünler kullanabiliyoruz. Kudret nari da bunun saglanmasinda bize yardimci oluyor. Beklentimiz, bilimsel çalismanin klinik çalismalarla desteklenip sonraki süreçte kirik kaynamasindaki etkilerini daha iyi gözlemleyebilmek” ifadelerini kullandi.
Kudret nari uygulanan kemiklerin biomedikal anlamda tam not aldigini belirten Izmir Bakirçay Üniversitesi Biomedikal Teknolojiler Tasarim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Gök de “Bu çalismada görev almak gurur verici. Klinik testlerin yaninda biomedikal testler de önemli. ‘Kudret Nari’ ekstrasi uygulanmis siçan kaval kemiginin (tibia) uygulanmayanlara göre biomekanik olarak daha dayanikli olduklarini gördük” diye konustu.
KSBÜ Evliya Çelebi Egitim ve Arastirma Hastanesi Ortopedi Bölümü Uz. Dr. Burhan Öztürk, “Yaklasik 5 yil önce tezimizle alakali ‘Nasil bir arastirma yapalim?’ derken, kudret nariyla ilgili literatürde yapilmis bir çalismayi fark ettik. Bu bitkinin, özellikle diyabet hastalarinda ve yara iyilesmelerindeki etkileri ile anti tümör arastirmalarinin yapildigini fark ettik. Fakat kemik ve kirik üzerine bir çalismanin olmadigini gördük. Bunun üzerine bir çalisma planladik. Çalismamizin sonucunda gerek biomekanik gerek histopatolojik gerekse radyolojik olarak bitkinin kiriga, olumlu etkilerini bulduk” dedi.
Kudret Nari’nin kemik kiriklarini iyilestirmede onarici ve yapici etkisi oldugunu ispatlayan çalismayi gerçeklestiren Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Sermet Inal, KSBÜ Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Turan Cihan Dülgeroglu, KSBÜ Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Sabit Numan Kuyubasi, Izmir Bakirçay Üniversitesi Biomedikal Teknolojiler Tasarim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Gök, KSBÜ Evliya Çelebi Egitim ve Arastirma Hastanesi Ortopedi Bölümü Uz. Dr. Burhan Öztürk, KSBÜ Tip Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Aysenur Deger, Op. Dr. Alaaddin Oktar Üzümcügil, DPÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Baskani Ögr. Üyesi Dr. Hasan Basri Karayel’den olusan ekip literatürde yerini alacak. Ekip, uluslararasi yayin yapan ‘Journal of Mechanics in Medicine and Biology’ dergisinde makale yayimlayarak çalismayi bilim dünyasina anlatacak. (DHA)