Tarih: 04.01.2021 09:40

TÜRK SIHA' lar Avrupa gündeminde

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin ürettigi IHA (Insansiz Hava Araci-Drone) ve SIHA'lar (Silahli Insansiz Hava Araci), Avrupa'nin basini döndürdü. Daglik Karabag'da kullanilan ve savasta sonucu belirleyen "Bayraktar TB2"den satin almak isteyen Ingiltere harekete geçti. Ingiltere'nin, hem düsük maliyetli hem de küçük boyutlu oldugu için, ABD'nin hantal Protector'unun yerine Türkiye'den Bayraktar TB2 almak istedigi açiklandi.

INGILTERE SAVUNMA BAKANI: ÇIGIR AÇAN SILAH

Türkiye'ye silah satan büyük ülkeler, simdi silah almak için sirada. Alman 'heisse.de' isimli haber portali, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace'in, "Türk SIHA'lari çigir açan silah" dedigini yazdi. Daglik Karabag'da kullanilan Bayraktar'in, artik savaslarin seyrini de degistirdigine deginildi ve küçüklügü, kolay kullanimi, az masrafli olusu nedeniyle tercih edildigi belirtildi.

SIHA'LARIN BELIRLEDIGI SAVAS

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Batili uzmanlar "Daglik Karabag savasi, insansiz hava araçlariyla sonucu etkileyen ilk savastir" yorumunu yapiyor ve Israil'den alinan küçük IHA'larin çatisma baslamadan önce saatlerce operasyon alani üzerinde kesif yaptigina deginiyor.Türkiye'de Baykar Makine tarafindan imal edilen IHA ve SIHA'larin, bu derece etkin olmasi, Almanya'yi da karistirdi. Almanya daha önce üretimine ara verdigi SIHA'lari yeniden üretmek için içeride tartisiyor. Büyük IHA ve SIHA'lar yüzünden Bayraktar TB2 tipi SIHA'lari terk eden Almanya simdi çok pisman ve yeni baslangiç için çalisiyor.

BÜTÜN CEPHELERDE BASARILI

Türkiye'nin 2015'ten beri silahlandirdigi IHA'lar daha önce Suriye, Libya operasyonlarinda ve PKK'ya karsi basarili sekilde kullanildi. Türk SIHA'lari yüzlerce tank, zirhli araç ve hava savunma sistemini imha etti. Ingiltere, Bayraktar TB2'leri Türkiye'den tanesi 1.6 milyon euro'dan alabilecegini hesapliyor.Yer istasyonlari ve diger altyapi çikinca, tane fiyati daha da düsüyor. Ingiltere, "Bunu alirsak, ABD'ye Protector için ödeyecegimiz paranin onda birini öderiz" derken, Bayraktar TB2'nin tek dezavantajinin, uydu kontrolü henüz olmadigi için 150 kilometrelik kisa menzili oldugu belirtiliyor.(sondakika)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —