Türk stratejist Cem Bagci: Israil, Gazze'yi hem bombalarla hem dijital nefret ile vuruyor

Türk stratejist Cem Bagci, dijital diplomasinin özellikle Covid-19 sürecinde vazgeçilmez bir politika haline geldigini belirterek, Israil'in Filistin'e yönelik saldirilarda dijital kanallari da kullandigini söyledi. Bagci, "Israil, Gazze'y

Gündem 12.05.2021 13:18:02 0
Türk stratejist Cem Bagci:  Israil, Gazze

"Dijital Milli Güvenlik Politikalari" adli kitabin yazari, stratejist Cem Bagci, Israil’in Filistin’e yönelik saldirilarini, “dijital diplomasi” açisindan degerlendirdi. Ülkelerin siyasi diplomasilerde güvenli bir alan olusturmak için her zaman farkli yöntemler gelistirdigine isaret eden Bagci, dijital istihbarat kanallarinin da bu yöntemlerden biri olduguna dikkat çekti.

“Artik siber silahlariniz da olmali”

Deneyimli stratejist Cem Bagci, söyle devam etti; “Degisen dünya düzeninde bilgi ve dolayli olarak istihbarat dijitallesti. Dijital dünyadaki faaliyetler artik istihbaratin bir konusu haline geldi. Dolayisiyla ülkelerin milli güvenlik politikalari da dijital dünyadaki gelismelere göre yeniden sekilleniyor. Siber güç, ülkelerin milli politikalarini koruyabilmeleri için önemli bir faktör haline geldi. Yani artik konvansiyonel silahlar kadar siber silahlariniz da olmali.” dedi. Siber gücün, dijital milli güvenlik politikalarinin bir parçasi olduguna dikkat çeken Bagci, bu çerçevede dijital diplomasinin önemine isaret etti. Özellikle Covid-19 sürecinde ülkeler arasi iliskilerin dijital diplomasi ile yürütüldügünü vurgulayan stratejist Bagci, son günlerde Israil’in Filistin’e yönelik saldirilarini dijital diplomasi çerçevesinden degerlendirmek gerektigini kaydetti.

“Devletler artik dijital ortamda mesaj veriyor”

Cem Bagci, su ifadeleri kullandi; “Isgalci politikalari ile yillardir Filistin’e vahsice saldiran Israil, her Ramazan ayinda oldugu gibi bu yil da Gazze’de, çocuklarin da aralarinda bulundugu çok sayida masumu katletti. Üstelik Israil, piskince, bu terör saldirilarina devam edecegimi açikliyor.”

Israil’in terör saldirilarina Müslüman ülkeler arasinda sadece Türkiye’nin en üst düzeyde tepki verdigine dikkat çeken Bagci, Cumhurbaskanliginin ve Disisleri Bakanliginin dünyaya yaptigi çagriyi hatirlatarak, “Aslinda bu çagrilar dolayli olarak dijital diplomasinin bir parçasi. Devletler artik milli güvenlik politikalari konusunda dijital ortamda mesajlar veriyor. Böylece genis kitlelerden destek alabiliyorlar.” dedi.

“Netanyahu’nun oglu, kinini dijital ortamda kusuyor”

Türkiye’nin çagrisina, Israil Basbakani Benyamin Netanyahu’nun oglu Yair Netanyahu’nun sosyal medyadan cevap verdigini animsatan Bagci, sunlari kaydetti; “Netanyahu’nun oglu, sosyal medyadan kin ve nefret ortami organize etmeye çalisiyor. Kinini dijital ortamda kusuyor. Bir bakiyoruz sözde ‘Kürdistan’ bayragi ile güya Türkiye’ye mesaj veriyor. Ardindan Israil vatandaslarini, Türkiye'yi boykot etmeye çagiriyor. Geleneksel diplomatik teamüllerde böyle bir olaya tanik olamazsiniz. Ama dijital kanallarin toplumun hücrelerine kadar yayginlasmasi sebebiyle Netanyahu’nun oglu gibi vasifsiz kisiler kin ve nefret tohumlari ekmek için dijital kanallari kullaniyor. Bir bakima Israil, Gazze’yi hem bombalarla hem dijital nefret ile vuruyor.”

“Dijital diplomasi, dijital ülke markalasmasidir”

Cem Bagci, bu örnegin dijital diplomasinin önemini ortaya koydugunu vurguladi. “Dijital diplomasi, yumusak güçtür; dijital ülke markalasmasidir.” diyen Bagci, sözlerini söyle tamamladi; “Teknolojiye dayali özgürlük, halkin taleplerini önemseyen bir diplomasiyi gerektiriyor. Klasik diplomasi, sorunlari artik internet yoluyla çözülmeye çalisiliyor. Siyasi aktörlerin sosyal medya kullanimlari tam olarak dijital diplomasi olarak degerlendirilemez; ancak dijital diplomasi için bir temel niteligi tasiyabilir. Bu sebeple Israil örneginde oldugu gibi dijital diplomasiyi ve dijital kanallari milli güvenlik politikalari çerçevesinde degerlendirmek gerekiyor.”


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °