TÜRKIYE EGITIM GÖNÜLLERI VAKFI 27 YASINDA

TÜRKIYE EGITIM GÖNÜLLERI VAKFI  27 YASINDA

Türkiye'nin egitim alaninda faaliyet gösteren en yaygin sivil toplum kurulusu olan Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi (TEGV), 27'nci yasini kutlamak için basin mensuplariyla bir araya geldi


 Türkiye'nin egitim alaninda faaliyet gösteren en yaygin sivil toplum kurulusu olan Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi(TEGV) 27'inci kurulus yil dönemini düzenledigi çevrimiçi basin toplantisiyla kutladi. TEGV Yönetim Kurulu Baskani Oktay Özinci, Yönetim Kurulu Üyeleri ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyali ile birlikte çok sayida basin mensubunun katilimi gösterdigi organizasyonda, TEGV'in 2021 yilinda yaptigi faaliyetler ve yasinda gerçeklesmesi planlanan projeler paylasildi.
Toplantida açilis konusmasini gerçeklestiren TEGV Yönetim Kurulu Baskani Oktay Özinci: “Türkiye’nin egitim alanindaki en yaygin sivil toplum kurulusu olarak 27’nci yilimizi kutlamak bizi son derece mutlu ediyor. 27 yil önce kurucularimizin uygulamaya koymaya çalistigi düsünce suydu: Türkiye’nin en önemli meselesi egitimdir; nitelikli egitim ve egitimde firsat esitligi bir gerekliliktir. Kurucularimiz bu iki konunun Türkiye’nin en önemli problemi oldugunu düsünüyorlardi. Sizler de bugün Türkiye’nin en önemli sorunlari nedir sorusuna yanit verdiginizde, o meselelerin hiçbirinin nitelikli egitim sahibi olmadan çözülemeyecegini görürsünüz. Bunlarin hepsinin arkasindaki anahtar egitimdir. Artik 2022’ye geldik. Hala gelismekte olan ülkeler sinifindayiz. Artik gelismis ülkeler sinifina geçmemiz, saglam bir egitim alt yapisini kurmamiz sart. Bütün bunlarin üstüne, önümüzde simdi iki çok önemli tehdit var. Bunlardan biri teknolojinin acimasiz gücü. Teknolojiye hâkim üç, bes en fazla 10 ülke var. Diger ülkeler bu teknolojiyi üreten ülkelere mahkûm ülkeler.  Bu bir teknoloji tehdididir. Bir digeri ise dünyadaki genel çevresel tehdit. Nüfus artiyor. Kaynaklari, havayi, suyu kirletiyoruz. Dünyanin daha da kötü hale gelmesine yol açiyoruz. Bu durumdan ancak gelismis ülkeler az zararla çikabileceklerdir. Bu duruma baktigimizda nitelikli egitimin, nitelikli insan gücünün ne kadar önemli oldugu ortaya daha çok çikiyor. Biz 27 yildir ihtiyaç sahibi çocuklarin firsat esitligi ile nitelikli ve donanimli bireyler olarak yetismeleri için çalismalar yapiyoruz. Bundan sonra da ayni kararlilikla çalismaya devam edecegiz.
”TEGV TÜRKIYE'NIN VAKFIDIR''

Vakfin kurulusunda Suna Kiraç’in “yol arkadasim” olarak tanimladigi ve 27 yildir TEGV Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Cengiz Solakoglu, TEGV’in Türkiye’nin vakfi oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi: “27’nci yilini kutlarken sevgi dolu zenginligini yüreginde tasiyan, Eylül 2020’de kaybettigimiz kurucumuz Suna Kiraç’i rahmet ve sükranla anmak isterim. Yil 1994. Türkiye bitmek tükenmez ekonomik krizlerinden birine daha girmis. ‘Ne olacak memleketin hali’ masalarda konusulan en önemli konulardan bir tanesi. Suna Kiraç; Yilmaz Büyükersen, Vehbi Koç ve benim de bulundugum masada ‘Ne olacak memleketin hali demekle hiçbir sey olmuyor. Elimizi tasin altina koymamiz ve ülkelerin tüm sorunlarinin temelinde olan egitim eksikliginde devletimize yardimci olmamiz gerekir’ dedi ve vakfin kurulusunu sagladi. Bizim anlayisimiza göre sivil toplum örgütleri ülkenin birikmis meselelerine çözüm arayan ve katilimci demokrasi anlayisini gelistiren kurumlardir. Bu kurumlarin sürdürülebilir, istikrarli ve yararli çalisabilmeleri için her seyden evvel seffaf, hesap verebilir, yaptiklarini topluma iyi anlatiyor olmalari, olmazsa olmazdir. Kurucumuz Suna Hanim ilk günden bize bunlari tembihledi. TEGV, 27 yilda 3 milyon çocugun hayatina dokundu. Sayilari yüzbinlere ulasan çogu üniversite ögrencisi olan gönüllümüz destek verdi. Milli Egitim Bakanlariyla esit mesafede ve karsilikli dayanisma içerisinde çalistik. Çocuklari sevgiyle kucakladik. Ilgi ve bilgiyle donattik. Ve bunun sonucunda yolu TEGV’den çocuklarimiz bugün hayata atildi. Her biri meslek sahibi oldu. Bu vakif Nakkastepe’de kuruldu, Türkiye’ye mal oldu. 800 bin bagisçinin her bir kurusunu basta bagimsiz denetçi kuruluslar olmaz üzere denetlettik ve web sayfalarimizda kamuoyu ile paylastik. TEGV, Türkiye’nin egitim alaninda en yaygin, en saygin, en güvenilir kuruslarindan biri oldu. Yakinlarda kaybettigimiz Alaettin Yavasça eserlerinin telif hakkini ve mütevazi birikimini; sanayici merhum Nirun Sahingiray tüm varligini çocuklarin egitimleri için güvenerek TEGV’e biraktilar. Vakfimiza yapilan bagislarin her bir kurusunu çocuklarin egitimi için harcamis olmamiz bize keyif veriyor. 27 yildir TEGV Yönetim Kurulunda görev aliyorum. Bu benim manevi açidan en büyük zenginligim.”

TEGV Genel Müdürü Sait Tosyali ise konusmasina 2021’in önemli olaylarinin altini çizerek basladi ve 2022’de gerçeklesmesi planlanan projelere degindi.
Tosyali, 2022'de yapacaklari projeler ise söyle özetledi: “2022-2024 Stratejik Planimizi hayata geçirerek, nitelikli ve kapsayici egitimle yüz yüze ve dijital ortamda heyecan verici yeni projelerimizle çocuklarimiza ulasmaya devam edecegiz. TEGV Dijital adli dijital egitim platformumuz yaz aylarinda tam olarak aktif olurken10 binden fazla çocugumuz uzaktan; 64 bin çocugumuz ise etkinlik noktalarimizda etkinliklerimizden yararlanabilecekler. Van Nirun Sahingiray Egitim Parki’mizin bahar aylarinda temelini atma hazirliklarimizi yapiyoruz. Elektrik enerjisi, Iklim ve Gelecegin Meslekleri etkinlikleri çocuklarimizla bulusmaya hazirlaniyor. BIDEV (Basketbol Için egitim ve Destek Vakfi) ile imzaladigimiz yeni is birligiyle 8 Egitim Parkimiz ile Mardin Savur Ögrenim Birimi’ndeki basketbol sahalari iyilestirilecek; gönüllülerimiz basketbol antrenörü olarak egitilecek ve çocuklarimiza basketbol egitimi verecekler AB Fonu ile baslattigimiz CRM projemiz ile paydaslarimizla daha etkin bir iletisim saglarken, çalismalarimizdan diger STK’larin da yararlanmalarina olanak saglayacagiz. Tamamiyla yenilenmis web sitemiz 23 Ocak’ta yayinda olacak.” 

''TÜM PROGRAMLARIMIZ ÜLKEDE YETISMIS INSAN GÜCÜYLE GELISTIRILIYOR''

TEGV Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Levend Kiliç, tüm programlari Türkiye’nin yetismis insan gücüyle gelistirdiklerini belirterek söyle konustu:“18 milyon 900 bin ögrenci okula gidiyor. Biz bu kitlenin neredeyse 12 milyonuyla hasir nesir olmak durumundayiz. Biz okulun degil, sokagin alternatifiyiz. Bizim egitim programlarimiz egitimin temel amaci olan bilgi, beceri ve davranis düzeyine yönelik çalismalarimiz var. Günümüzde gelisen dijital platformlarin içindeyiz, çok yakin takip ediyoruz. Hem yüz yüze hem de dijital platformlarla egitimi gelistirmeye çalisiyoruz. Bunlari da bu ülkenin yetistirdigi insanlarla yapiyoruz. Tüm programlarimiz ülkede gelismis insan gücü tarafindan gelistiriliyor. Her program için ayri bir ekibimiz olusuyor. Yeni yasimizi da bu vesileyle kutlarim.''



 ''TEGV GERÇEKTEN BIR ÇOCUK YETISTIRDI''


Kendisinin de bir TEGV çocugu oldugunu belirten TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Elif Dilman,'' 27'inci yilimizi kutluyorum. o zamanlar TEGV'In kapisindan bir çocuk olarak girdigimde bu günleri hayal edemezdim. Ama sunu görüyoruz ki TEGV'de tutarli ve sürekli bir yaklasim var. Su anda kutladigimiz yil benim yasima  da çok yakin. TEGV gerçekten bir çocuk büyüttü. Benim gibi birçok örnek var. Umarim bu masada daha çok TEGV çocugu görürüz. Böylece buradaki baglilik ve güçle daha fazla çocuga ulasabiliriz.'' dedi.