Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü’nün Menemen’de gerçeklesen “Organik Tarim Sektör Degerlendirme Toplantisi” organizasyonunda organik tarimin tüm paydaslari bir araya geldi.
2020 ve 2021 yillarinin organik tarim açisindan degerlendirildigi toplantiya Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardimcisi Ercan Türktemel ve Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in yani sira, organik tarim üreticileri, ihracatçi firmalar, Kontrol ve Sertifikasyon Kurulusu temsilcileri,akademisyenler, Bakanlik yetkilileri ve Il Müdürlüklerinden gelen teknik personel katildi. 2 gün sürecek olan toplantinin açilisinda konusan Ercan Türktemel, “Türkiye, 23,1 milyon hektar islenebilir tarim arazisi olan dev bir tarim ülkesi. Sebze üretiminde dünya dördüncüsü, meyve üretiminde dünya besincisiyiz. Pandemi sürecinde üreticilerimizin üretimden vazgeçmemesi için ciddi önlemler aldik. Önümüzdeki dönemde ise üreticilerimize destegimizi artirarak sürdürmeyi planliyoruz.” Dedi.
Açilista konusan Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise “Ülke olarak tarimsal üretimde kendine yeten ve hatta fazlasini ihraç eden bir ülkeyiz. Tarimsal üretimde birim alanda aldigimiz ürün miktarini her geçen sene artiyoruz. Ancak bu miktari biraz daha artirmayi planlarsak artik çevreye dogaya zarar verme noktasina gidiyoruz. Bu yüzden bizim güvenilir gidaya sürekli ulasabilmek için acilen alternatif üretim metotlarini kullanmamiz ve doga dostu üretim sekillerine yönelmemiz gerekiyor.” Dedi.
Izmir, Organik Tarimin Dogdugu Yer 1984 yilinda ilk organik tarim ürünü Izmir’den ihraç edildigini hatirlatan Özen. “Organik tarimin dogdugu bu topraklarda Izmir, organik tarim isleyen 252 isletmesiyle öncü olmaya devam ediyor. Izmir’de 2 bin 250 üretici ve 187 bin dönüm alanda 145 çesit organik ürün yetistiriyoruz.” Dedi.
Tarim ve Orman Bakanliginin organik tarim ve iyi tarimi üreticilerini destekledigini vurgulayan Özen; “Geçtigimiz yil Izmirli organik tarim üreticilerine yaklasik 8 buçuk milyon TL destekleme ödemesi yapildi. Ancak destekleme olmasa bile bizim organik tarimi yayginlastirmamiz ve tercih edilmesini saglamamiz gerekiyor. Bu noktada tarim ürünleri alimi yapan yatirimcilara da görev düsüyor. Organik tarim ürünlerinin aliminda fiyat anlaminda küçük dokunuslarin üreticileri tesvik edecegini düsünüyorum. Ayrica ülkemiz ve ilimiz organik tarim için iyi bir potansiyele sahip. Bizim izolasyonu kolay olan bazi lokasyonlarda artik radikal kararlar alarak, cesur politikalar ve projeler üretmemiz gerekiyor.” Diye konustu.
Açilis konusmalarinin ardindan baslayan degerlendirme toplantisi 2 gün boyunca devam edecek.