TÜRKIYE UZAY AJANSI, ASTRONOT BASVURU SÜRESINI UZATTI

Türkiye Uzay Ajansi'nin yürüttügü Milli Uzay Programi çerçevesinde uzaya gönderilecek astronot seçimi için basvuru tarihi uzatildi.

Teknoloji 16.06.2022 13:11:15 0
TÜRKIYE UZAY AJANSI, ASTRONOT BASVURU SÜRESINI UZATTI


Türkiye Uzay Ajansi’nin yürüttügü Milli Uzay Programi çerçevesinde uzaya gönderilecek astronot seçimi için basvuru tarihi 23 Haziran'dan 30 Haziran'a uzatildi. TÜBITAK tarafindan kabul edilen basvurularda, 2 aday seçilecek ve uzay yolculugu için gerekli egitimleri Türkiye’de ve Amerika Birlesik Devletleri’nde alacak.

BASVURU SÜRESI UZATILDI

Uluslararasi Uzay Istasyonu’na (ISS) giderek Türkiye'nin insanli ilk uzay görevini gerçeklestirecek adaylar, basvurularini 30 Haziran 2022 günü saat 20.23’e kadar uzaya.gov.tr üzerinden yapabilecek. TÜBITAK tarafindan yapilan açiklamada, “Uluslararasi Uzay Istasyonu’na (ISS) giderek ilk Türk uzay yolcusu ve bilim insani olacak adaylar basvurularini 30 Haziran 2022 günü saat 20.23’e kadar https://uzaya.gov.tr/ üzerinden yapabilecek” ifadelerine yer verildi.

KIMLER BASVURABILIR?

Proje kapsaminda iki uzay yolcusu adayi belirlenecek. Adaylardan biri, Türkiye'nin insanli ilk uzay görevini gerçeklestirmek üzere ISS’ye gönderilecek. Uzay yolcusunda aranan sartlar arasinda; 23 Mayis 1977’den sonra dogmus olmak, yüksekögretim kurumlarinin en az 4 yillik lisans egitimi veren mühendislik, fen bilimleri/temel bilimler, fen bilimleri alanindaki egitim ve tip fakültelerinden birini bitirmis olmak, çok iyi derecede Ingilizce bilgisine sahip olmak- anlamak, konusmak ve yazmak öne çikiyor. Ayrica basvuru yapacak kisinin boyunun 149,5 ila 190,5 santimetre arasinda, kilosunun da 43 ila 110 kg arasinda olmasi gerekiyor.


Ilk asamayi geçen basvuru sahiplerinin, sonraki degerlendirmeleri geçebilmeleri için ek bilgi, belge, dogrulama, test, tetkik ve muayeneler talep edilecek. Mülakata çagrilacak adaylar, detayli testler süreci sonrasinda belirlenecek. Adaylar, TUA veya TÜBITAK bünyesinde istihdam edilerek, 10 yil süreyle görev yapacak.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °