Tarih: 28.12.2020 06:06

TÜRKIYE ZIRAAT ODALARI BIRLIGI AÇIKLAMA YAPTI

Facebook Twitter Linked-in

-Tarimin lokomotifi bugday… -Üretimin 5,7 milyar, ihracatin 2,5 milyar dolari bugdaydan… -TZOB Genel Baskani Bayraktar: -“Anadolu’nun en önemli ürünü bugdaydir. Hollanda’nin iki katina yakin alanda, bu yil 21,8 milyon ton bugday üretecegiz” -“2016 yilinda üretim degeri dolar bazinda 5,7 milyar dolari bulan bugdayda, ihracat gelirimiz de bugday ve bugday ürünleri bazinda 2,5 milyar dolari asiyor” -“Ülkemiz, un, bulgur ihracatinda dünya birincisi, makarna ihracatinda Italya’nin ardindan ikinci, kek, pasta ve bisküvi ihracatinda ise onuncu sirada” -“Bugday kadar önemli bir ürün, kendi haline birakilamaz. TMO, acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu oldugunu göstermeli, enflasyon farki, üretici kari ve refah payini dikkate alan bir müdahale alim fiyati açiklamali, üreticinin alin terinin karsiligini vermelidir” -“Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacini hizli bir sekilde karsilamali, Ofis’in elini güçlendirmelidir” -“1994 yilindan bu yana yüzde 21,7 oraninda azalarak 9,8 milyon hektardan 2016 yilinda 7,7 milyon hektarin altina inen bugday ekim alanlarini yeniden artirmaliyiz” -“Mevcut verimle 1994 yilindaki ekim alani olan 9,8 milyon hektar alanda üretim yapilsa, hasat edilen bugday en az 6 milyon ton artacakti” -“ABD, Kanada, Rusya, Avustralya, Fransa bugday ihracatindan milyarlarca dolar kazaniyor. Türkiye de bugday üretimini verimi artirarak 30 milyon tona rahatlikla çikarabilir. Büyük bir ihracatçi olur”  Ankara – 10.07.2017 – Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Anadolu’nun en önemli ürününün bugday oldugunu, Hollanda’nin iki kati alanda bu yil 21,8 milyon ton bugday üretilecegini bildirerek, “2016 yilinda üretim degeri dolar bazinda 5,7 milyar dolari bulan bugdayda, ihracat gelirimiz de bugday ve bugday ürünleri bazinda 2,5 milyar dolari asiyor” dedi. Bayraktar, bugday kadar önemli bir ürünün kendi haline birakilamayacagini, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), acilen devreye girmesi, çiftçinin dostu oldugunu göstermesi,enflasyon farki, üretici kari ve refah payini dikkate alan bir müdahale alim fiyati açiklamasi ve üreticinin alin terinin karsiligini vermesi gerektigini belirtti. Semsi Bayraktar, yaptigi açiklamada,bugdayda hasadin ülke genelinde yogunlastigini, yörelere göre hasadin Agustos ayinin sonuna kadar devam edeceginibelirtti. Anavatani Anadolu olan bugdayin, binlerce yildir bu topraklarin en önemli ürünü olmayi sürdürdügünü vurgulayan Bayraktar, “öyle ki Anadolu’da bugday ile koyun, gerisi oyun” denildigini hatirlatti. Birinci tahmin verilerine göre bugday üretiminin 21,8 milyon tonu bulacagini bildiren Bayraktar, “geçen yil 20,6 milyon ton bugday üretmistik. Bu yil yüzde 5,8’lik artisla 21,8 milyon tonluk üretim miktarini yakalayabiliriz” dedi.

-1,9 milyon ton bugday üretimde ve kullanimda kaybediliyor-

Üreticinin yogun bir sekilde hasat yaptigini bildiren Bayraktar, hasatta en önemli konunun fiyat ve dane kayiplari oldugunu vurguladi. 2015/2016 üretim döneminde, üretim asamasinda 1 milyon 243 bin ton, kullanim asamasinda ise 636 bin 836 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 879 bin 836 ton ürünün kaybedildigini, yitirilen ürün miktarinin toplam üretimin yüzde 8,3’üne ulastigini belirten Bayraktar, “kaybettigimiz 1,9 milyon tonluk bugday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin bugday ihtiyacini karsilar. Bu büyük bir israftir. Dane kaybini en aza indirmek için ekimden hasada kadar gerekli tüm önlemleri almaliyiz, emegimizi zayi etmemeliyiz” dedi.

 -Müdahale alim fiyati-

Bugdayda diger önemli bir konunun da müdahale alim fiyati oldugunu vurgulayan Bayraktar, sunlari kaydetti: “Milyonlarca çiftçimiz, bugday ve arpadan geçimini sagliyor. Üreticimiz yaptigi masrafin, verdigi emegin, döktügü alin terinin karsiligini almalidir. Bugday kadar önemli bir ürün kendi haline birakilamaz. TMO, acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu oldugunu göstermeli,enflasyon farki, üretici kari ve refah payini dikkate alan bir müdahale alim fiyati açiklamali, üreticinin alin terinin karsiligini vermelidir. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacini hizli bir sekilde karsilamali, Ofis’in elini güçlendirmelidir.

-“Hedefimiz kaliteli bugdayve üretimi 30 milyon tona çikarmaktir”-

Hedefimiz kaliteli bugday üretmek ve üretimi 30 milyon tona çikarmaktir.Bugdayda kalite ürün açigimizi kapatmak ve bugday ürünü ihraç edebilmek için 2016 yilinda 4 milyon 226 bin ton bugday ithal ettik. Bu ithalata 892,4 milyon dolar ödedik. Buna karsin bugday ve bugday ürünleri ihracatimiz 2,5 milyar dolari asti ama sadece bugday bazinda rakamlara bakildiginda 11,4 milyon dolarlik 26,5 bin ton bugday ihracati yapabildik. Artik bugday ithal etmek istemiyoruz. Üretimi 30 milyon tona çikarmak, ihracat için gerekli bugdayi da biz karsilamak istiyoruz. Bunun için kaliteli ve sertifikali tohuma ucuz fiyattan ulasmali, ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmaliyiz. Ürün fiyatlari da alin terinin karsiligini alacak düzeyde olmalidir. Bunlari yaparsak bugdaydaki üretim hedeflerimize ulasiriz. Biz üreticimizin üretme hevesini kirmazsak üreticimiz tarlasinda kalacak ve ülkemizin ihtiyaci olan hububat üretimini karsilayacaktir.”

-1 milyondan fazla çiftçinin geçim kaynagi-

Bugdayin, üretim hacimleriyle, üretim alanlariyla, geçimini bugdaydan saglayan çiftçi sayisiyla ülke tariminin en önemli ürünü oldugunu bildiren Bayraktar, su bilgileri verdi: “Tarim yapilabilir 23,8 milyon hektarlik alanin yariya yakini tahila, toplam tahil alanlarinin da üçte ikisi bugdaya ayriliyor. Ülkemizde en yaygin ekilen ürün bugday ve arpadir. Bugday ekimi yapan çiftçi sayimiz 1 milyonu asiyor. 7,7 milyon hektar alanda bugday üretiyoruz. Bu alan Hollanda’nin iki katina yakin. Üretimimiz bu yil 21,8 milyon tonu bulacak. 2016 yilinda üretim degeri 17,2 milyar lirayi, 2016 dolar ortalama kuruyla dolar bazinda 5,7 milyar dolari bulan bugdayda, ihracat gelirimiz de bugday ve bugday ürünleri bazinda 2,5 milyar dolari asti. Ülkemiz, un, bulgur ihracatinda dünya birincisi, makarna ihracatinda Italya’nin ardindan ikinci, kek, pasta ve bisküvi ihracatinda ise onuncu sirada. 2016 yilinda 3,5 milyon ton un ihraç ettik 1 milyar 78,2 milyon dolar döviz geliri elde ettik. 111,8 milyon dolarlik 278 bin ton bulgur ihraç ediyoruz. 40 bin tonluk irmik ihracatindan elde ettigimiz döviz geliri 16,9 milyon dolari buluyor. 831 bin tonluk makarna ihraç ediyor ve 422 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Pasta, kek, bisküvi ihracatimiz 408 bin tonu, ihracat gelirimiz 886,1 milyon dolari buluyor. Toplam bugday mamulleri ihracatimiz 5 milyon 90 bin ton, ihracat gelirimiz de 2 milyar 515 milyon dolar.”

-“ABD 5,4, Kanada 4,5, Rusya 4,2 milyar dolarlik bugday ihraç ediyor”-

Bugdayin öneminin bilincinde hareket edilmesi gerektigine dikkati çeken Bayraktar, “1994 yilindan bu yana yüzde 21,7 oraninda azalarak 9,8 milyon hektardan 2016 yilinda 7,7 milyon hektarin altina inen bugday ekim alanlarini yeniden artirmaliyiz. Mevcut verimle 1994 yilindaki ekim alani olan 9,8 milyon hektar alanda üretim yapilsa, hasat edilen bugday en az 6 milyon ton artacakti. 27,8 milyon ton dolaylarinda bir ürün elde edilecekti. ABD, Kanada, Rusya, Avustralya, Fransa bugday ürünleri disinda sadece bugday ihracatindan milyarlarca dolar kazaniyor. ABD 5,4, Kanada 4,5, Rusya 4,2, Avustralya 3,6, Fransa 3,4 milyar dolarlik bugday ihraç ediyor. Bu ülkelerin yillik bugday ihracatlari 16 milyon ile 25 milyon ton arasinda degisiyor. Türkiye de bugday üretimini, verimi artirarak 30 milyon tona rahatlikla çikarabilir. Büyük bir ihracatçi olur” dedi. Bugdayin sadece tarimda degil, gida sanayinde de büyük bir ekonomik faaliyet yarattigini belirten Bayraktar, Türkiye’de 677 bugday unu, 103 bulgur, 30 bisküvi, 25 makarna, 15 irmik fabrikasi bulundugunu bilgisini verdi. Buradaki en büyük sorunun kapasite kullanim oraninin düsük kalmasi oldugunu vurgulayan Bayraktar,un fabrikalarinda kapasitenin sadece yüzde 48’inin, bisküvide yüzde 58’inin, bulgurda yüzde 68’inin, makarnada yüzde 71’inin, irmikte yüzde 78’inin kullanilabildigini,bu alana yapilacak yatirimlarin kapasiteye göre düzenlenmesi ve bu sorunun çözülmesi gerektigini belirtti


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —