TÜRKIYE'DE ILK KEZ LITYUM ÜRETIMI GERÇEKLESTIRILECEK

TÜRKIYE

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, canli baglanti ile ETI Maden Lityum Üretim Tesisi'nin açilisini gerçeklestirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, canli baglanti ile ETI Maden Lityum Üretim Tesisi'nin açilisini gerçeklestirdi. Dev proje ile Türkiye'de ilk kez, lityum üretimi gerçeklestirilecek. Bor madeninden elde edilecek lityum, elektrikli otomobiller basta olmak üzere tüm mobil bataryalar için kullanilacak.

Eskisehir'in Seyitgazi Ilçesi'nde kurulu Eti Maden Lityum Üretim Tesisi Cumhurbaskani Erdogan'in Vahdettin Köskü'nden yaptigi canli baglanti ile açildi. Dev tesis ile Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu (TOGG) basta olmak üzere tüm elektrikli otomobillerin, mobil telefonlarin, elektrikli araçlarin bataryalarinda ve elektrikle çalisan aletlerin pillerinde kullanilan lityum, Türkiye'de ilk defa yerli olarak bordan üretilecek.


Cumhurbaskani Erdogan törende su açiklamalari yapti:


"Türkiye olarak bir taraftan koronavirüsle mücadele ederken, yatirim ve üretimi ihmal etmiyoruz. Salginin ülkemizi esir almasina izin vermeyecegiz. Ekranlari basinda bizi izleyen milletim için bu tesislerin ne kadar önemli oldugunu belirtmek istiyorum. Biz her gün yeni bir tesisi yeni bir eseri ülkemize kazandirmanin heyecanini yasiyoruz.


"ÜLKEMIZIN DISA BAGIMLILIGINI AZALTMAYI HEDEFLIYORUZ"

Enerji alaninda müjdelerle dolu bir yil yasadik. Hep söyledigimiz gibi bu tür islerde 'Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardir.' Hamdolsun ilk neticeye ulastik. Karadeniz'deki Tuna 1 Kuyusu'nda kesfettigimiz 405 milyar metreküplük kesif gerçek potansiyeli ortaya koymustur. Insallah bu kesiflerle ülkemizin disa bagliligini azaltmayi hedefliyoruz. Daha uygun fiyatlarla dogal gaz sunmanin yaninda cari açikta da önemli avantaj elde edecegiz. Bizden önce yillarca ihmal edilmis stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çikarmak için yogun çaba içerisindeyiz.


"SONDAJDA TARIHI REKOR KIRILDI"

Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yilda yapilan sondajin iki buçuk kati is ortaya çikarildi. 2,5 yilda 4,4 milyon metre sondaj gerçeklestirilerek tarihi rekor kirildi. Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer alti kaynaklarindan bor madenine önem veriyoruz. Açilisini yaptigimiz bu tesis çabalarimizin son örnegini teskil ediyor. Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahibiz. Bor yataklari lityum da içeriyor. ETI Maden atiklardaki bor ve lityum alinarak lityum karbonat üretimi gerçeklestirildi. Halihazirda tamamini ithal ettigimiz lityum ihtiyacinin yaridan fazlasini karsilamis olacagiz.


"YERLI OTOMOBILIN LITYUMU BURADAN TEMIN EDILECEK"

Projemizle TOGG otomobilinin pillerinde kullanilacak lityumu buradan temin etmeyi planliyoruz. Akilli telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlarda bu lityum kullanilacaktir. Ayrica tesisten temiz su temin edilecek.


"VANDALLARA MÜSAADE ETMEYECEGIZ"

Türkiye'nin yeralti kaynaklarindan uzun yillar boyunca yeterince istifade edememesinin sebebi sabote edilmesidir. Ülkemizin potansiyelini harekete geçirerek hemen her çaba organize saldiriya ugramaktadir. Batili ülkelerin enerji ihtiyaçlarini karsilamak için yillardir kullandigi teknolojiler söz konusu Türkiye olunca hemen çevre düsmani oldugu öne sürüldü. Türkiye'nin ve 83 milyonun tamaminin faydasina olan enerji projelerimizin çevreci maskesi takmis vandallarla engellenmesine müsaade etmeyecegiz. Vakitli ve etkili bilgilendirme çalismalariyla marjinallerin insanlarimizin zihnini bulandirmasina izin vermeyecegiz."