TÜRKIYE'DE UYGULANAN ÇIN ASISININ YAN ETKILERINI PROF. DR. ÖZKAN AÇIKLADI

Çin'de üretilen Covid-19 asisinin gönüllü olarak testlerine katilan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Hastanemizde çalismaya katilan 280 kiside mutlulukla söyleyebilirim ki ciddi bir yan etki olmadi.

Gündem 28.12.2020 12:37:11 0
TÜRKIYE

Çin’de üretilen Covid-19 asisinin gönüllü olarak testlerine katilan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Hastanemizde çalismaya katilan 280 kiside mutlulukla söyleyebilirim ki ciddi bir yan etki olmadi. Etkilerini bir iki hafta içinde daha net görecegiz. Asidan ümitliyim, öngörüm asinin ise yaradigi ile ilgilidir” dedi.

Çin’den getirilen yeni tip korona virüs (Covid-19) asisinin gönüllü olarak testlerine katilan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, asinin etkileri hakkinda bilgiler verdi. Sinovac firmasinin testlerine gönüllü katilarak asiyi Türkiye’de ilk yaptiranlar arasinda yer alan Özkan, iki doz sonunda umut verici açiklamalar yapti. Özkan, üniversite olarak Faz 3 çalismasina katildiklarini belirterek, “Çin’in Faz 3 çalismasina üniversite olarak girdik. Iki hafta arayla iki dozluk tedavi uygulandi. 2 dozda da hafif bir bas agrisi, kaslarda agri oldu. Onun disinda ciddi bir yan etki olmadi. Faz 3 sürecindeki hastalarimiza baktigimiz zaman herhangi bir yan etki olmadi” dedi.

ARA SONUÇLAR AÇIKLANDI

Ailesinin de asiyi oldugunu dile getiren Prof. Dr. Özkan, “Bu süreçte plaseboya mi, asiya mi denk geldigini bilmiyorsunuz. Bunu bilgisayar ayarliyor, kimse görmüyor. Ara sonuçlar açiklandi. Ciddi miktarda yüksek antikor degerlerinin oldugu, hatta asiya denk geldigi anda korona olan kisilerin semptomlarinin hafif geçtigi açiklandi” diye konustu.

“280 GÖNÜLLÜDE CIDDI YAN ETKI OLMADI”

Faz 3 çalismasina AÜ’de 400 saglik çalisani ve gönüllülerde baslandigini aktaran Prof. Dr. Özkan, “Öncelikli saglik çalisanlari olarak tanimlanmisti ama daha sonra revize edildi tüm gönüllüler denildi. Saglik çalisanlarindan baslamamizin nedeni onlari takip edebilmek daha kolaydi. Daha sonra yelpaze genisletildi. 400 kisiden 280 kisi bu çalismaya alindi. Bu 280 kiside asinin ciddi bir yan etkisi olmadi. Bunun içinde sadece doktor ve saglik çalisanlari yok, gönüllü vatandaslarimiz da vardi. Onlara da asi yapildi. 280 kiside mutlulukla söyleyebilirim ki ciddi bir yan etkiler olmadi. Etkilerini bir iki hafta içinde daha net görecegiz. Ne kadarinda antikor gelismis, ne kadari etkili bunu uzun vadede anlayacagiz. Ben asidan ümitliyim. Benim öngörüm asinin ise yaradigi ile ilgilidir” ifadelerine yer verdi.

“TEK SILAH ASI”

Su anda korona virüse karsi tek silahin asi oldugunun altini çizen Özlenen Özkan, “Eger elimizde bir asi varsa bunun ne oldugunun önemi yok. Çin, Alman asisi fark etmez. Hepsinin etkinligi literatürde kisa vadede tanimlanmistir. Hangi asi olursa olsun ulasabildigimiz asiyi yaptirmak, bence 3-4 aydaki ciddi salgini kirma açisindan çok önemlidir. Yoksa biz eski hayatimiza kisa sürede geri dönemeyecegiz” diye konustu.

“ASI OLMAZSAK SÜREÇ UZAYACAK”

Prof. Dr. Özkan açiklamalarina söyle devam etti:

“Biz asi yaptirdik. Asiya denk geldik mi bilmemekle birlikte. Asiya denk gelmis olsak bile aldigimiz virüs yükünün çok az olmasi için kesinlikle bir süre daha maske ve mesafe önlemlerine devam etmeliyiz. Biz asi olmazsak bu süreç daha da uzayacak. Asi olursak bunun etkili oldugunu düsünüyoruz, kendi elde ettigimiz ve literatürdeki bilgilerle. Bu anlamda yine sonbahari bulacak sekilde kademeli olarak önlemler gevsetilecektir. Biz ne kadar hizli ikna olup asi olursak bence bu süreç daha hizli olacak. Baska alternatifimiz oldugunu düsünmüyorum. Hiçbir asi yüzde yüz etkili degil zaten. Elbette küçük bir marjimiz var. Daha hafif geçirebiliriz belki, o da bizim elimizde. Ne kadar az virüsle karsilasirsak ve kurallara uyarsak daha güvende olacagimizi düsünüyorum.“ (IHA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °