TÜRKIYE'NIN ILK KÖY MECLISI IZMIR'DE KURULDU

"TEKNOLOJIK KÖY, GÖÇÜ ENGELLER”

Güncel 28.03.2021 13:07:43 0
TÜRKIYE

Menderes’teki köylülerin ürünlerini daha kolay satmasi ve bölgenin turizmden elde ettigi gelirin arttirilmasi amaciyla Türkiye’nin ilk köy meclisi kuruldu. Meclis’in ilk toplantisinda çiftçinin ürünlerinin aracisiz olarak alinip Izmir Seyyar Esnaflar Meclisi üyeleri tarafindan çok daha uygun fiyata satilmasi ele alindi. Genç beyinlerin köylerini terk etmesinin engellemek için teknolojiyle tarimi bulusturacak ‘Akilli köy’ projesi de konusuldugu toplantida Izmir Büyüksehir ve Menderes Belediye Baskanlarinin yani sira siyasi parti genel baskanlarinin da davet edilmesi kararlastirildi.

Izmir’in en önemli tarimsal üretim potansiyeli olan Menderes’te çiftçilerin ürünlerini satamadigi için tarlada biraktigi veya söktügü günleri yasamamak için bir araya gelen köylüler Türkiye’nin ilk köy meclisini kurdu. Menderes’in Degirmendere Köyü’nde düzenlenen toplantida bölgede üreticilik yapan ve içlerinde siyasetçisinden akademisyenine, ögretmeninden muhtarina kadar farkli yas ve gruplardan olusan köylüler hazir bulundu.

“TEKNOLOJIK KÖY, GÖÇÜ ENGELLER”

Menderes Köy Meclisi üyeleri, pandemi sürecinin tüm topluma yasattigi zorluklarin Mendereslileri de ortak akilla ve sorunlara ortak çözüm bulmak amaciyla bir araya getirdigini vurguladi. Meclis’in önemli gündem maddelerinden birisi Akilli Köy projesini hayata geçirerek çiftçiyi teknolojiyle bulusturmak ve köylülerin yasam kalitesini yükseltmek oldu. Bu yöntemle hem tarimsal verimin hem de kalitesinin artacagi; çiftçinin ürününü daha kolay ve hak ettigi ücretle satabilecegi meclis üyelerine aktarildi. Köyden kentlere gençlerin göç etmesini de engellemeyi hedefleyen Meclis, teknolojik köy olma yolunda Avrupa Birligi fonlarindan da yararlanilmasi kararlastirildi.

ARACISIZ ALINACAK, UCUZA SATILACAK

Geçtigimiz yaz aylarinda 20 kurusa dahi alici bulamayan salataligin asfaltlara dökülmesinin ardindan Izmir Seyyar Esnaflar Meclisi’nin üreticilerle iletisime geçip satin aldigi bir tir salataligi dogrudan vatandasa ulastirdigina dikkat çekilen toplantida, diger ürünler için de benzer çalismalarin yapilmasi kararlastirildi. Ilk Meclis toplantisina davetli olarak katilan Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi temsilcileri de bu ürünleri dogrudan Menderesli üreticiden ve hak ettigi bedelle alacaklarini ve aracisiz sekilde düsük gelirli vatandasa ulastiracaklarini söyledi.

“TURIZMDE GERI KALDIK”

Meclis’in ele aldigi diger bir konu ise Türkiye’nin en güzide sahilleri, tatil merkezleri, tarih ve doga zenginlikleri olmasina ragmen basta ulasimdaki olumsuzluklar olmak üzere Menderes’in hak ettigi seviyeye ulasmasinin önündeki engeller oldu. Bugüne kadar hep Ankara’nin siyasetine kulak verdiklerini kaydeden meclis üyeleri, “Bundan sonra Menderes’te siyaset yapan parti temsilcilerinin de bizim sesimizi Ankara’da partilerin genel baskanlarina, milletvekillerine duyurmasini istiyoruz. Ayrica meclis çatisi altinda Kültür ve Turizm Komisyonu, Tarim Komisyonu, Küçük Esnaflar Komisyonu, Sanayi Üretimi Komisyonu gibi komisyonlarin kurulacak. Her bir komisyon kendi alaninda yapacagi çalismalari ilgili makamlara aktararak yerel ve ulusal düzeyde çözüm bulunmasini saglayacak” dedi.

GENEL BASKANLARA DAVET

Meclis’in 15 gün sonra yapilacak ikinci toplantisina basta Menderes Belediye Baskani Mustafa Kayalar ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in onursal baskanlik yapmasi için davet edilmesine oybirligiyle karar verildi. Önümüzdeki ay yapilacak diger meclis toplantisina ise Esnaf Bakanligi kurulmasi önerisini yapan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve diger genel baskanlarin davet edilmesi benimsendi. Diger siyasi parti genel baskanlarinin da davet edilecegi Meclis toplantilarinda Menderes’e dair sorunlar ve çözüm önerileri anlatilacak.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °