Türkiye'nin meyve sebze ve mamulleri ihracatinin yüzde 23'ü Ege'den yapildi

Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yilinda ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulasirken, Egeli ihracatçilar, son dört yilda ihracatlarini yüzde 60 artirarak 1 milyar 182 milyon dolarlik performansla bu ihracatin yüzde 23'ü

Ekonomi 17.01.2022 17:43:40 0
Türkiye

Ege Bölgesi'nde yetisen lezzetleri dünyanin dört bir tarafina ihraç ederek son 4 yildir üst üste ihracat rekorlari kirdiklarini belirten Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, 2022'de 1 milyar 300 milyon dolar, 2023'te 1,5 milyar dolarlik lezzet ihracati hedeflediklerini, Ege Bölgesi'nde bitkisel ürün ihracatinda lider sektör olmanin gururunu yasadiklarini dile getirdi. 

2017 yilinda 739 milyon dolar olan ihracatlarini 600’ün üzerindeki üyeleriyle 2021 yili sonunda yüzde 60’lik artisla 1 milyar 182 milyon dolara çikardiklarini anlatan Uçak, “Pandemiyle birlikte taze meyve sebze ve mamulleri ihracatinda talep artisi oldu. Biber ve kornison tursulari 220 milyon dolarla lider oldu. Su, meyve suyu ve domates salçasi biber ve kornison tursularini takip etti. Almanya, Amerika, Hollanda, Ingiltere ve Italya en önemli pazarlarimiz oldu. Taze meyve sebze grubunda ise 2021’in sampiyonu 68 milyon dolar ihracat ile taze üzüm olurken, üzümü domates, kiraz ve mandarin izledi. Rusya, Almanya, Italya, Ukrayna ve Romanya en fazla ihracat yaptigimiz ülkeler olarak öne çikti” diye konustu. 

Izmir ekonomi basiniyla "Basin Sohbet Toplantisi"nda bir araya gelen Baskan Uçak, meyve sebze ve mamulleri ihracatinda Almanya’nin 197 milyon dolarlik ihracatla lider oldugunu ifade etti. Uçak sözlerini söyle sürdürdü; “Rusya Federasyonu’na 174 milyon dolarlik, Amerika Birlesik Devletleri’ne 144 milyon dolarlik, Hollanda’ya 80 milyon dolarlik, Ingiltere’ye 74 milyon dolarlik ihracat yaptik. 2021 yilinda ihracat yaptigimiz ülke sayisi ise toplam 138 oldu."

 

YENI REKORLAR ''KALINTISIZ ÜRETIM''LE GELECEK 

Görevde olduklari dört yil üst üste ihracat rekorlari kirdiklarini aktaran Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, ihracatta sürdürülebilirligi saglamak için geçtigimiz yillarda oldugu gibi 2022 yilinda da "Kalintisiz Üretim"e odaklanacaklarini aktardi. 

 2021 yilinda "Kullandigimiz Pestisitleri Biliyoruz" isimli projeyi hayata geçirdiklerini hatirlatan Uçak, “Kurdugumuz üye iliskileri ekibiyle tüm üyelerimizi isyerlerinde ziyaret ederek sorunlarinin çözümü için çalisiyoruz. Birligimizin kaynaklariyla hizmet araci aldik, üye iliskileri ekibimiz yogun bir sekilde bundan sonraki süreçte hizmet vermeye devam edecek. Pandemi öncesinde yogun bir sekilde üretici toplantilari yaparak, köylere giderek üreticilere dogru ve kalintisiz üretim konusunda bilinçlendiriyorduk. Önümüzdeki dönemde bu toplantilara agirlik verecegiz, mobil ekipler kurarak, köy kahvelerine giderek üreticileri dogru ve kalintisiz üretim konusunda bilinçlendirecegiz. Birlik olarak bu konuda bölgede öncü olmamiz ve bu konunun önemini tüm paydaslara aktarmamiz çok önemli. Tarim ve Orman Bakanligi 2022 yilini egitimde seferberlik yili olarak ilan etti. Biz de bu yil üreticilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalismalarimiza hiz verecegiz." seklinde konustu.

GENÇ ÜRETICILER IÇIN 3 AYLIK EGITIM PROGRAMI GELIYOR

2022 yilinda ne yaptigini bilen, ürettigine önem veren bir üretici grubunun olusmasi için gençleri tarim konusunda bilinçlendirmek için 3'er aylik egitim programlari olusturacaklari bilgisini veren Uçak sözlerini söyle sürdürdü: "Yesil mutabakattan meyve sebzede kayiplara kadar birçok konuda çiftçi adaylarini bilgilendirecegiz. 2021 yilinda baslattigimiz ve 9 ürün için tamamladigimiz “Kullandigimiz Pestistleri Biliyoruz” projesini genisleterek uygulamaya devam edecegiz. Katma degerli, birim fiyati yüksek üretim ve ihracat için yeni projeler üretmeye çalisacagiz."

 

URGE PROJELERI VE FUARLAR HIZ KAZANACAK 

2022 yilinda pandeminin etkisinin azalmasini dilediklerini, pandeminin etkisinin azalmasiyla birlikte yurtdisi faaliyetlerine hiz vermek istediklerini anlatan Uçak, "2021 yili sonunda Hollanda ve Belçika’ya Sektörel Ticaret Heyeti yaptik. Firmalarimiz alicilarla ilgili is görüsmeleri yapti. Hem Taze Kiraz, Üzüm ve Nar Ürünlerinde Hedef Pazarlar" ve "Islenmis Meyve Sebze Sektöründe Hedef Pazarlar" isimli URGE kümelerimizle, hem de üyelerimizle yurtdisi fuar ve heyetlerde yeniden bulusmak en büyük arzumuz. Üyelerimizin enerji ve gayretleri ile Cumhuriyetimizin kurulusunun 100.yilinda Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi olarak 1,5 milyar dolarlik ihracat hedefi belirliyoruz."

 CENTILMENCE BIR SEÇIM DILEDI 

2022 yilinin tüm ihracatçi birlikleri için seçim yili oldugunun altini çizen Baskan Uçak, “Ancak biz sanki seçim yokmus gibi üyelerimize hizmet vermek ve ihracatimizi artirmak için çalismalarimiza devam etmekteyiz. 2022’de yapilacak ihracatçi birliklerinin, yeni dönem Yönetim Kurulu seçimlerinin ülkemiz ve ihracatimiz için hayirli olmasini, dostluk, birlik ve beraberlik içinde, centilmence geçmesini diliyorum” diyerek sözlerini noktaladi. 

 Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskan Yardimcisi Cengiz Balik ise; 2018-22 yillari arasinda ihracat hedeflerini tutturduklarini, 2022 yili ve sonrasi için hedefleri tutturabilmek için ihracat bacagi yaninda, üretim bacaginin da çok önemli oldugunu, Tarim ve Orman Bakanligi, Ticaret Bakanligi, Türkiye Ihracatçilar Meclisi isbirliginde üretimin daha kaliteli olmasi adina çaba göstereceklerini dile getirdi.  

TÜRKIYE'NIN MEYVE SEBZE VE MAMULLERI 5 MILYAR DOLARI ASTI 

Türkiye'nin 2020 yilindaki taze meyve sebze ve mamulleri ihracatinin 4 milyar 411 milyon dolar iken, 2021 yilinda yüzde 16’lik artisla 5 milyar 111 milyon dolara çikti. Egeli ihracatçilar bu ihracatin yüzde 23'ünü gerçeklestirdi.


 Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak’in “2021 Yili Ihracat Degerlendirme Toplantisi”na, Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Birol Celep, Baskan Yardimcisi Mehmet Ali Isik, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cengiz Balik, Yönetim Kurulu üyeleri Emin Demirci, Sadik Demircan, Mehmet Ata Özdemir, Emin Demirci, Martin Sanford, Türkmen Türkmeoglu, Denetim Kurulu Üyeleri Aydin Yildirim ve Kenan Unat katildi.

 Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, görev süreleri boyunca yaptiklari icraatlari ise asagidaki sekilde maddeler halinde siraladi; 

2018 yilinin Eylül ayinda faaliyetlerine baslayan Üye Iliskileri Ekibimiz mesafe tanimaksizin Izmir, Manisa, Aydin, Mugla, Afyon, Balikesir ve Denizli’deki 800’ün üzerinde üyemizi belirli araliklarla isletmelerinde ziyaret etti ve sorunlarini dinledi, taleplerini aldi. Hemen çözüme ulasabilecek ve karsilanabilecek sorun ve taleplere aninda çözüm üretti. 

Bes sayi olarak “Hasat ve Ötesi” dergimizi yayinladik. Dergimiz ile yurt içi ve yurtdisinda ihraç ürünlerimizin tanitimini yaptik. 

Hasat ve Ötesi televizyon programinda Yönetim Kurulu Üyelerimizin katilimi ile kamuoyunu bilgilendirdik.

Pandemi ile baslayan yasaklardan önce, Kemalpasa’dan Afyon’a, Alasehir’den Ortaca’ya kadar üreticilerimizin yogun katilim ve ilgi gösterdigi 10’un üzerinde toplanti gerçeklestirdik. Bu toplantilarda akademisyenler ve ilgili bürokratlar ile üreticilerimizi bulusturduk.

Kullandigimiz Pestisitleri Biliyoruz Projesi ile, Sektörümüz için önemli olan kiraz, nar, üzüm, mandarin, seftali, domates, hiyar, çilek ve asma yapragi ürünlerinde yaptirmis oldugumuz analizler ile kalinti limitlerine iliskin bölgenin haritasi çikarildi. Üreticiler bilgilendirildi

Pandemi öncesinde basari ile tamamladigimiz ilk URGE projesinden sonra, yeni olusturdugumuz 2 adet UR-GE Projemiz kapsaminda; potansiyel ve hedef pazarlarda yapilacak tanitim ve pazarlama faaliyetleri ile, firmalarimizin rekabet güçlerinin artirilmasi ve pazar arastirmasi üzerine çalismalarimizi tamamladik.

Firmalarimiza yönelik, 2022 yili ilk yarisinda devam edecek olan egitim ve danismanlik faaliyetlerini baslattik.

Konak Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ve Uluslararasi Damla Gönüllüleri Dernegiyle birlikte yürüttügümüz “Gönüllü Son Hasat Projesi” ile çogunlugu üniversite ögrencisi olan gönüllülerimizin tarimla tanismasini sagladik, toplanan ürünleri as evlerine dagitarak sosyal yönden güçlü bir Birlik yarattik. 


Sosyal sorumluluk projesi olarak basladigimiz projede üreticilerimizin dalinda kalan toplayamadigi ürünleri de toplayarak bir ölçüde üreticilerimize destek olduk. 

Ayni zamanda Gida’da sifir atik projesine katkida bulunduk.

Pandeminin basladigi 2020 yilinin Mart ayina kadar dünyanin her kösesinde fuarlara katilim sagladik, alim taleplerini topladik ve üyelerimize bu taleplere iliskin bilgi verdik. Ayrica sektörümüzün, bölgemizin ve bölgemizdeki nadide ürün ve ürün çesitlerinin adini tüm dünyaya duyurmus olduk. 

Pandemi döneminde, ülkelerin koydugu yasaklar ve yaptirimlar nedeni ile tüm dünyada fuarlarin iptal edilmesi ile tanitim faaliyetlerimizi sanal ortama tasidik. 

TIM organizasyonu ile birçok ülkeyle sanal ticaret heyetleri düzenledik ve üyelerimizi dijital platformda ticaret heyetleri ile bulusturduk.

Ülkemizin ilk Sanal Gida Fuari “THE FOURCE 20” ‘de üyelerimiz ile birlikte yer aldik.

Pandemi sonrasinda fiziksel aktivitelerimize Hollanda-Belçika Sektörel Ticaret Heyeti ile basladik ve firmalarimizi bu ülkelerde potansiyel alicilar ile bulusturarak ikili is görüsmeleri organize ettik. Bölgemiz firmalari ve ürünlerimiz hakkinda tanitim aktiviteleri gerçeklestirdik. 

Ihracatta önemli bir yeri ve destegi olan Eximbank’in, üst seviyede müdürlerini ve yöneticilerini üyelerimiz ile bulusturduk. Ihracatçilarimizin sorun ve taleplerini en üst seviyelerde Eximbank yöneticilerine aktarmalarini sagladik.

Uzak destinasyonlara ihracatin vazgeçilmezi hava kargo ile ihracatin arttirilmasi ve gelistirilmesi için Turkish Cargo ile üst düzeyde yapilan görüsmeler ile, ihracatçilarimizin özellikle kargo fiyatlari olmak üzere talepleri aktarildi.

Dönemsel olarak, ihracatçilarimiz ile Turkish Cargo yetkilileri bulusturularak, ihracatçilarimizin taleplerini dogrudan en yetkili kisilere aktarilmasi saglandi.

Tursu üretimindeki sirke arzi sorununa yönelik Tarim ve Orman Bakanligi nezdinde girisimde bulunularak sorun hizli bir sekilde çözüldü ve sirke üreten firmalar etil alkol tedarikine yeniden basladi.

Üretici toplantilarimizda (2018) gündeme gelen, bölgemizin önemli ürünü mandarinde kullanilan AMS feromon tuzaklarina verilen destegin arttirilmasi konusunda hemen girisimde bulunuldu ve destek miktarinin arttirilmasi saglandi.   

AB ülkelerine kuru domates ihracatindaki kota sorunu ve 2021 yilinda ortaya çikan GTIP degisikligi sorununa iliskin TIM ve Ticaret Bakanligi nezdinde talepte bulunuldu.

Suudi Arabistan gümrüklerinden Türk ürünlerinin ithalatini durdurulmasi ile ilgili sorun TIM ve Ticaret Bakanligimiza onlarca kez arz edildi, her platformda dile getirildi.

Rusya Federasyonu’na domates ihracatindaki kotanin zamaninda artirilmasi veya tamamen kaldirilmasina yönelik defalarca girisimde bulunuldu ve her seferinde kota artirildi. Kotanin tamamen kaldirilmasina yönelik girisimler halen devam etmektedir. 

Meyve ve sebzelerdeki kalinti sorununa yönelik üreticilerimizin daha bilinçli olmalari için brosür ve posterler hazirlandi, Tarim ve Orman Bakanligimiz tarafindan yürütülen eylem plani kapsaminda gerekli adimlar atildi.

Taze meyve sebze ürünlerinin ihracatinda uygulanan analiz sikliginin düsürülmesi amaciyla Tarim ve Orman Bakanligi’na basvurular yapildi ve birçok üründeki taleplerimiz olumlu karsilandi.

Hafta sonu ve tatillerde mesai olmadigi için gümrük islemlerinde yasanan aksakliklar Gümrük Müdürlügü ile görüsülerek çözüldü. Üreticilerimizden zaman zaman gelen bu soruna her zaman aninda müdahale edilerek sorun giderildi.    

Üyelerimizin para ve zaman tasarrufu yapmalari amaciyla inspektör görevlendirme yetkisi olmayan ilçe müdürlüklerine yetki verilmesi saglandi. 

Son dönemde Rusya Federasyonu’na ihracatta meydana gelen analiz sorunu ile ilgili firma magduriyetlerinin önlenmesi için konu Meclis Tarim Komisyonuna kadar tasindi.

Yas Meyve Sebze ve Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Toplantilarinin tamamina katilim saglanarak gelismeler yakindan takip edildi.

2022 ‘in ilk günlerinde, Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Dr. Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanimiz Sayin Dr. Mehmet Mus ile yaptigimiz toplantilarda ihracatçilarimizin sorunlari aktarildi. 

2021 yili bütçesi dahilinde, Birligimizin harcamalarinda Üyelerimize verdigimiz hizmetleri aksatmadan yapmis oldugumuz tasarruflar ile bir adet sifir araç satin alindi ve birligimiz demirbasina kaydedildi.

Bu sayede üye iliskileri ekibimiz mobil hale getirilerek, daha fazla üye ziyareti gerçeklestirmesi için olanak saglanmis oldu.



Perşembe 19.3 ° / 13.4 °
Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °