Tarih: 19.07.2022 13:33

Türkiye'nin Venedigi, Bergama Selinos Antik Kanal'da çalismalar hizla devam ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin Venedigi, Bergama Selinos Antik Kanal’da çalismalar hizla devam ediyor

Proje büyüklügü ve kiymeti ile Bergama sinirlarini çoktan asan bir Türkiye projesi haline dönüsen Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nde çalismalar hizla devam ediyor. Bu projenin Bergama için bir hayal oldugunu söyleyen Belediye Baskani Hakan Kostu, “Gerçeklestirmek bize nasip oldu. UNESCO Dünya Mirasi Bergama’miz bu projemiz ile Dünya turizminin göz bebegi olacak” dedi.


Projenin duyurusunu Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 22 Subat 2020 tarihinde Bergama’ya yaptigi ziyarette müjdeledigini belirten Belediye Baskani Hakan Kostu, “O günden beri projemizi yakindan takip eden ve desteklerini hep veren Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a sükranlarimi sunuyorum” dedi.

BERGAMA’NIN VIZYON PROJESI IÇIN DEVAM EDEN HUMMALI ÇALISMA 2. YILINI DOLDURDU

09 Temmuz 2020 tarihinde ihalesi gerçeklestirilen ve süratle yapimina baslanan Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nde 2. yil doldu. 6 medeniyetten izler tasiyan dere yataginda sürdürülen çalismalarda adeta igne ile kuyu kazildigina isaret eden Belediye Baskani Hakan Kostu, “Arkeolojik Restorasyonlar içeren çalismalarimiz, ilçemiz merkezi içerisinden geçen Selinos Deresi’nin 1380 metrelik bölümünde devam ediyor. Dere yataginda bilimsel kazi, restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemelerini kapsayan islah çalismalarimiz süratle devam ediyor. 3. ve 1. Derece Arkeolojik Sit olan bölgede çalismalarimiz hassasiyetle yürütülüyor. Bu durum çalismalari zaman zaman yavaslatiyor. Ama projemizin daha ilk etabindayiz. Ve iki yilin sonunda Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islahi bütün görkemi ile gözlerimizin önüne serilmeye basladi. Istinat duvarlarinin insasi devam ediyor. Ulu Cami’miz önü köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu, Tabaklar Hamami, Tabaklar Köprüsü, Üç Kemer Köprüsü, Kazanci Köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu yapilacak. Peyzaj düzenlemeleri, dere yataginda toprak-moloz birikintisinin alinmasi devam ediyor. Proje alani içerisindeki tarihi yapilar için rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemeleri yapilacak” dedi. 


VATANDASLAR; “SELINOS ANTIK KANAL PROJESI BERGAMA’YI SAHLANDIRACAK”

Üç bin yillik kadim sehir Bergama'da yillardir hayal edilen ama bugüne kadar bir türlü yapilamayan Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nin Belediye Baskani Hakan Kostu’nun hummali çalismasiyla gerçege dönüsüyor olmasi Bergama’da büyük bir sevinçle karsilanmaya, vatandaslardan takdir toplamaya devam ediyor. Proje alanini her gün gezen vatandaslar, “Bu proje sayesinde Bergama’mizin tarihi eserleri gün yüzüne çikmaya basladi. Ne kadar büyük bir tarihin içerisinde yasadigimizi simdi daha iyi anlamaya basladik. Yillardir turizmden kazanan bir sehir neden olamadigimizi konusup duruyorduk. Turizmden kazanan sehir olmak için adeta mezbelelik halde, kaderine terk edilen tarihi eserlerimizin gün yüzüne çikarilmasi gerekiyordu. Simdi Hakan Kostu ile bu hayal gerçege dönüsüyor. Bu projenin tamamlanmasi ile turizmde hak ettigimiz noktaya gelecegimizden eminiz. Selinos’tan Önce Bergama, Selinos’tan Sonra Bergama’da çok sey degisecek” dediler.


Tamamlandiginda, üç bin yillik Pergamon Antik Kenti'nin kalbi niteligindeki Selinos Antik Kanali yeniden gün yüzüne çikacak. Türkiye'de ilk olacak projeyle, dere yatagi yeniden düzenlenmis olacak. Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanli ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapilar birer pirlanta gibi isildayacak. Bergama'nin kalbinde özel bir turizm alani olusturulmus olacak. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —